FAZ: Η βόμβα ΟΠΕΚΕΠΕ τινάζει στον αέρα την κυβέρνηση...

Διεθνής διασυρμός - FAZ: Η βόμβα ΟΠΕΚΕΠΕ τινάζει στον αέρα την κυβέρνηση – Παράδοση στις κομπίνες, ξυπνούν εφιάλτες από Grexit Για άλλη μία στο επίκεντρο αρνητικής διεθνούς προσοχής βρίσκεται η Ελλάδα, με τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung να εκφράζεται σε άρθρο - σχόλιο με σκληρά λόγια για το τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η υπόθεση, ύψους εκατ. ευρώ, δεν εκθέτει

μόνο τη διοίκηση, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την οποία η FAZ θεωρεί πολιτικά εκτεθειμένη, κάνοντας λόγο για πιθανή γνώση ακόμη και από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Αν μη τι άλλο, επισημαίνει, το σκάνδαλο ξυπνά σκοτεινές μνήμες από το 2009 και την κρίση αξιοπιστίας που οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα του Grexit – προκαλώντας αυτή τη φορά διεθνή διασυρμό και αμφισβήτηση της «καθαρής» εικόνας που είχε προσπαθήσει να καλλιεργήσει το Μαξίμου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη FAZ, δέκα χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα γύρω από τη διάσωση της Ελλάδας, οι περισσότεροι παρατηρητές έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε σαφώς καλύτερη κατάσταση.
Τον Ιούλιο του 2015, οι Έλληνες απέρριψαν με δημοψήφισμα τις μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για τη λήψη χρηματοδοτικής βοήθειας, φέρνοντας τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ.
Λίγο αργότερα, όμως, η τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκανε στροφή 180 μοιρών.

To Grexit δεν συνέβη – αντιθέτως, για τους Έλληνες συνεχίστηκαν τα σκληρά χρόνια προσαρμογής.
Σήμερα η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται ξανά και τα δημόσια οικονομικά είναι σε τέτοιο βαθμό υπό έλεγχο, ώστε η Ελλάδα απολαμβάνει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού απ’ ό,τι η Ιταλία.
Η απόφαση των πιστωτριών χωρών να στηρίξουν γενναιόδωρα την Ελλάδα (και έμμεσα τις δικές τους τράπεζες) μέσω δανείων αποδείχθηκε ορθή.
Ελήφθη σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική πόλωση δεν είχε ακόμη το σημερινό βάρος — γεγονός που καθιστά εκ των υστέρων ακόμη πιο εύλογη την τότε αλληλεγγύη.

Η Ελλάδα έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά της

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, τον φετινό επετειακό απολογισμό σκιάζει ένα νέο σκάνδαλο, που αναδεικνύει πόση δουλειά απομένει ακόμα: η κρατική διοίκηση της Ελλάδας επέτρεψε για πολλά χρόνια – και εν μέρει συμμετείχε – σε μαζική απάτη με ευρωπαϊκά αγροτικά κονδύλια, όπως αποκάλυψε προ μερικών εβδομάδων το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με έδρα την Αθήνα.
Ξυπνούν έτσι μνήμες από τα ψευδή στοιχεία σχετικά με το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009, τα οποία είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Στο σημερινό σκάνδαλο, εκατοντάδες αιτούντες έλαβαν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για εκτάσεις που δεν τους ανήκαν, για ζώα που δεν υπήρχαν και για εργασίες που ποτέ δεν πραγματοποίησαν.

Όλα περνούσαν από τα γραφεία της κρατικής υπηρεσίας ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία η κυβέρνηση έχει πλέον κλείσει.
Υπουργοί και υφυπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και υπάρχουν ενδείξεις ότι το γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είχε γνώση των γεγονότων.
Οι κομπίνες, δυστυχώς, έχουν παράδοση. Ήδη εδώ και χρόνια ήταν γνωστό πως η Ελλάδα ζητούσε ευρωπαϊκά κονδύλια για καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ξεπερνούσαν τη συνολική αγροτική έκταση της χώρας.
Για τέτοιες υποθέσεις είχαν επιβληθεί βαριά πρόστιμα από την ΕΕ• σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει καταβάλει πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ τα τελευταία 30 χρόνια.
Για το πρόσφατο σκάνδαλο, το πρόστιμο από τις Βρυξέλλες ανέρχεται περίπου στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα λάθη των αρχών πρέπει να εξαχθούν διδάγματα

Σύμφωνα με τη FAZ, o Μητσοτάκης σκοπεύει να συστήσει εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα γεγονότα μέχρι και το 1998.
Με τον τρόπο αυτό, ο Πρωθυπουργός –που κυβερνά ήδη έξι χρόνια– προσπαθεί να στρέψει μέρος της κριτικής προς την αντιπολίτευση.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, έχει δίκιο να κοιτάζει τόσο πίσω, διότι πρέπει να εξαχθούν διδάγματα από όλα τα λάθη του παρελθόντος.
Διάφοροι επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν κατά καιρούς επισημάνει τις παρατυπίες, όμως απομακρύνθηκαν σύντομα από τις θέσεις τους.
Η εικόνα του Μητσοτάκη ως «καθαρού» πολιτικού έχει πλέον τρωθεί.
Είχε ήδη πληγεί, στα μάτια πολλών Ελλήνων, από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων εις βάρος πολιτικών της αντιπολίτευσης και ενοχλητικών δημοσιογράφων, αλλά και –σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό– από την καθυστερημένη διερεύνηση του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Η πρόσφατη υπόθεση απάτης αποκαλύπτει πολλά: είτε ο Μητσοτάκης δεν διέκρινε τον κίνδυνο είτε –ακόμη χειρότερα– τον αποδέχθηκε.
Σημαντικό μέρος της απάτης έγινε στην Κρήτη, απ’ όπου κατάγεται η οικογένειά του. Όμως και οι αγρότες φέρουν ευθύνη: από τη συμπεριφορά τους προκύπτει μια προβληματική νοοτροπία, λες και η ΕΕ είναι ένας ανθόκηπος όπου καθένας κόβει ό,τι θέλει.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πετύχει πολλά από το 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία από τον λαϊκιστή της Αριστεράς Τσίπρα.
Η εμπιστοσύνη στην οικονομία έχει ενισχυθεί, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός έχει ταλαιπωρηθεί σκληρά από αλλεπάλληλες κρίσεις τα τελευταία 15 χρόνια.
Η πολιτική σταθερότητα ήταν ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα – αλλά τα δομικά προβλήματα παραμένουν: ανεπαρκείς έλεγχοι και μηχανισμοί εξισορρόπησης στη δημόσια διοίκηση, ευνοημένοι από ένα πολιτικό σύστημα υπερβολικά συγκεντρωτικό.
Το αποτέλεσμα είναι η πελατειακή πολιτική.
Είναι ενδεικτικό ότι λίγες οικογενειακές δυναστείες –όπως των Μητσοτάκηδων– κυριαρχούν στην ελληνική πολιτική τα τελευταία χρόνια.
Η κυβέρνηση μπορεί να αισθάνεται τυχερή που η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη.
Απάτες στην αγροτική πολιτική της ΕΕ υπήρχαν και αλλού — αλλά στην ελληνική περίπτωση, το θράσος ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.
Η Ελλάδα χρειάζεται πλήρη επανεκκίνηση στον τομέα αυτόν, καταλήγει η FAZ.
Capture_288.JPG
www.bankingnews.gr