Ενώ η κυβέρνηση παραπαίει από έναν
συνδυασμό εσωτερικών σκανδάλων και εξωτερικών αποτυχιών, ενδεχόμενη νέα
Δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, είτε συμπληρωματική στο σκάνδαλο
του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα είναι η
χαριστική βολή.
Η αυξημένη πίεση προς τη κυβέρνηση ενεργοποιεί από τη μία σχεδιασμούς για πρόωρες εκλογές με αφετηρία την ΔΕΘ και από την άλλη κινήσεις κυρίως στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, από τον Αντώνη Σαμαρά για να καλυφθεί το αντιπολιτευτικό κενό και να προκύψει εναλλακτική κυβερνητική λύση. Έστω και αν πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής σωτηρίας.
Σε σχέση με τις νέες Δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για το μεν σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει ονόματα 42 βουλευτών, αλλά κυρίως εμπλοκή ενίων εξ αυτών σε παράνομες πράξεις, σε συνεργασία με διοικητικούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι σχετικές πληροφορίες θέλουν να αφορά την διοχέτευση με περίτεχνες διαδικασίες, συνεννοήσεις και στημένους διαγωνισμούς περίπου 2,3 δισ. ευρώ σε δέκα φιλικές στο καθεστώς εταιρείες. Στο μέτωπο των εξωτερικών η περικύκλωση από την Τουρκία μέσω και της Λιβύης συνεχίζεται. Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη στα έξι ναυτικά μίλια (όπως ανέφερε και ο Γιάννης Βαληνάκης) κάτι που ισοδυναμεί με εθνικό ακρωτηριασμό.
Παροχές για πρόωρες εκλογές
Η κυβέρνηση είναι σε οριακό σημείο, οποιαδήποτε εξέλιξη σε κάποιο από αυτά τα μέτωπα, χωρίς να αποκλείεται και κάποιο νέο καθώς μετά από έξι χρόνια αναδεικνύονται οι παραλυτικές συνέπειες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, θα επιφέρει την πλήρη κατάρρευση.
Είναι αυτή η σκέψη που ενισχύει και τους υπολογισμούς των πρόωρων εκλογών. Μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης σήψης και διαφθοράς το κυβερνητικό επιτελείο καταστρώνει σχέδια παροχών για την ΔΕΘ ως αφετηρία για ανάκαμψη και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Το πακέτο της ΔΕΘ, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες μπορεί να φθάσει ή να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι και διαγραφή για χρέη προς το δημόσιο πριν το 2019 και ρύθμιση των χρεών των επόμενων ετών σκέπτεται το πολυμήχανο, εάν πρόκειται να εξαγοράσει τις συνειδήσεις ψηφοφόρων, κυβερνητικό επιτελείο. Βέβαια οι συνεπείς φορολογούμενοι θα σκεφτούν «εμείς τι είμαστε;».
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα καταφύγει στην πόλωση και στην ακραία πολιτική αντιπαράθεση. Δείγμα προθέσεων έδωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για “αστάθεια και ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής”. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί στις δύο συζητήσεις στην Βουλή το επόμενο δεκαήμερο για την Εξεταστική που έχει προτείνει η ΝΔ και για την Προανακριτική που έχουν προτείνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Εσωτερική αποσταθεροποίηση
Ενδεικτικό της αποσταθεροποίησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η νευρικότητα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος και οι δημόσιες διαφοροποιήσεις στελεχών της. Μέχρι και ο Στέλιος Πέτσας άσκησε δημόσια κριτική στον Γιώργο Γεραπετρίτη για την αντιμετώπιση της Λιβύης: «Πλέον πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας πολύ. Δεν νοείται δύο ημέρες μετά (την διακοίνωση της Λιβύης) να έχουμε τοποθέτηση μόνο με πηγές. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό που λέω, θέλω μια σκληρή απάντηση», ανέφερε. Στο παρασκήνιο ετοιμάζεται ερώτηση βουλευτών της ΝΔ προς τον υπουργό Εξωτερικών.
Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο γραμματέας του κόμματος Κώστας Σκρέκας, όπως και ο βουλευτής Θεόδωρος Καραόγλου αναγκάστηκαν να πάρουν αποστάσεις από τις κυνικές δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, τόσο για το “έχουμε την πλειοψηφία και αποφασίζουμε ποιος θα παραπεμφθεί”, όσο και για το “μαζί τα φάγαμε” σε ότι αφορά τα αγροτικά κονδύλια.
Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ακόμη και η τελευταία δημοσκόπηση της γαλαντόμας με την κυβέρνηση Real Polls, για λογαριασμό του Protagon, επιβεβαίωσε το αναμενόμενο: Σημαντική πτώση, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ, ως αποτέλεσμα του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα επιβεβαίωσε την καχεξία της αντιπολίτευσης, που αποτελεί σύμπτωμα αναξιοπιστίας του όλου πολιτικού συστήματος και δυσαρμονίας με το εκλογικό σώμα.
Η πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι το πολιτικό σύστημα λειτουργεί αυτοαναφορικά σε συνάφεια με ολιγάρχες, ΜΜΕ, παρακρατικούς μηχανισμούς που φθάνουν μέχρι σε διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο – είναι χαρακτηριστικά τα όσα λέει ο “φραπές” και ο “χασάπης”. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις με αφορμή το δυστύχημα των Τεμπών τον περασμένο Φεβρουάριο είναι ενδεικτικές των διαθέσεων της κοινωνίας.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση τηρεί μια άκρως επιθετική στάση απέναντι στο κοινωνικό σώμα, εκμεταλλευόμενη το κενό αντιπολίτευσης που κωδικοποιείται στο “δεν υπάρχει εναλλακτική”. Οι αυξήσεις στην ενέργεια τον Μάιο και τον Ιούνιο, τα κόλπα των τραπεζών με τις χρεώσεις που καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπολίτευση, οι ανατιμήσεις των ακτοπλοϊκών, η μείωση του επιπέδου διαβίωσης της μεσαίας τάξης ως αποτέλεσμα του καρτέλ στη κατανάλωση, δείχνουν ότι η κυβέρνηση και οι φίλιες δυνάμεις έχουν ξεσαλώσει αντιμετωπίζοντας την κοινωνία σαν πεδίο βολής.
Ανασύσταση του πολιτικού συστήματος
Είναι αναμενόμενο στο κενό της κυβερνητικής πολιτικής και της αντιπολίτευσης να αναπτύσσεται η προσδοκία για την δημιουργία νέων πολιτικών φορέων, είτε στα Κεντροαριστερά υπό τον Αλέξη Τσίπρα, είτε στα Κεντροδεξιά υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Αμφότεροι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.
Ο μεν Τσίπρας σε δεύτερο χρόνο, ίσως μετά τις εκλογές. Ο δε Σαμαράς άμεσα. Ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα θα κάνει δήλωση στην κατεύθυνση της αποδοχής της έκκλησης που του απηύθυνε, όπως και στον Κώστα Καραμανλή, η “Ομάδα Πολιτών” με την Διακήρυξη της. Ίσως στις 24 Ιουλίου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Στην πορεία της εκδίπλωση του εγχειρήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει θετικό σήμα και ο Κώστας Καραμανλής που ξεπερνά τις αρχικές του επιφυλάξεις.
Η καταφυγή της κυβέρνησης στις παθογένειες του παρελθόντος, είναι ομολογία αποτυχίας. Έξι χρόνια είναι επαρκής χρόνος για την θεραπεία παθογενειών και σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογείται η αναπαραγωγή τους. Για αυτό εξελέγη δύο φορές με ισχυρή πλειοψηφία.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία μπορεί να δώσει την χαριστική βολή. Το ερώτημα είναι εάν θα το αποφασίσει. Φυσικά η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να το αποτρέψει, μέσω των όποιων σχέσεων διατηρεί ακόμη με τις Βρυξέλλες. Μόνο που λειτουργούν και αντίρροπες δυνάμεις και η Εισαγγελία λειτουργεί ως έναν βαθμό αυτόνομα. Η διάσταση της κυβέρνησης με την νέα κατάσταση Τραμπ δημιουργεί συνειρμούς ότι θα έχει την τύχη παρόμοιων κυβερνήσεων που είχαν ταυτιστεί με το σύστημα των Δημοκρατικών των ΗΠΑ.