Καταρρέει η εκεχειρία στη Συρία – Χιλιάδες Βεδουίνοι πολιορκούν την επαρχία των Δρούζων...

 Καταρρέει η εκεχειρία στη Συρία – Χιλιάδες Βεδουίνοι πολιορκούν την επαρχία των ΔρούζωνΟ σεΐχης Αμπντούλ Μουνίμ αλ-Νασίφ, επικεφαλής του Βεδουίνικου Συμβουλίου, απηύθυνε κάλεσμα για γενική επιστράτευση και άμεση πορεία προς τη Σουέιντα. Όπως δήλωσε, σκοπός αυτής της κινητοποίησης είναι η «διάσωση των κατοίκων»

από αυτό που χαρακτήρισε ως μαζική σφαγή σε βάρος των Βεδουίνων της περιοχής.

Στα βίντεο που βλέπουν όλο και πιο συχνά το φως της δημοσιότητας εικονίζονται μαχητές χωρίς διακριτικά του εθνικού στρατού της Συρίας, ο οποίος φαίνεται πως δεν έχει ούτε εποπτική παρουσία στο σημείο, σε μία κατάσταση που φαίνεται να ξεφεύγει κάθε ημέρα όλο και πιο πολύ από τον έλεγχο του μεταβατικού Προέδρου της χώρας, Αλ Σαράα αλλά και από την μεταβατική του κυβέρνηση.

Το Ισραήλ από την πλευρά του, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως θα προστατεύσει με κάθε μέσο την συγκεκριμένη μειονότητα και έχει προχωρήσει σε στοχευμένα αεροπορικά χτυπήματα τόσο στην συγκεκριμένη περιοχή όσο και στην Δαμασκό, έχει δώσει διορία και στις συγκεκριμένες ομάδες να αποχωρήσουν από το σημείο εντός 24 ωρών.

Πηγές από το Τελ Αβίβ υπογραμμίζουν πως εάν η κρίση κλιμακωθεί δεν είναι απίθανο οι IDF να προχωρήσουν προς τη Συρία από τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι δυνάμεις του στα Υψίπεδα του Γκολάν, προκειμένου να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν σφαγές.

Σύμφωνα με τις συριακές οργανώσεις, τόσο τα Λευκά Κράνη όσο και το Συριακό Παρατηρητήριο, από τις μάχες των τελευταίων ημερών περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους ενώ περισσότεροι από 800 έχουν τραυματιστεί.

Διαψεύδει ο Αλ-Μπάμπα

Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εσωτερικών, Νουρεντίν Αλ-Μπάμπα, διέψευσε επίσημα τις πληροφορίες περί ανάπτυξης κυβερνητικών στρατευμάτων στη Σουέιντα, όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Αντίθετα, νωρίτερα, άλλος εκπρόσωπος του υπουργείου είχε δηλώσει στο Reuters πως δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονταν για επανατοποθέτηση στην πόλη, με στόχο την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Δρούζων και σουνιτικών φυλών Βεδουίνων.

Η εκεχειρία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη είχε δώσει προσωρινά τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Βεδουίνων και Δρούζων, οδηγώντας τη συριακή κυβέρνηση στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Ωστόσο, η παρουσία των κυβερνητικών δυνάμεων φαίνεται ότι προκάλεσε περαιτέρω ένταση.

Το Ισραήλ, που εμπλέκεται έμμεσα στην κρίση, καταδίκασε την παρουσία των συριακών δυνάμεων στη νότια Συρία, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Δαμασκού –την οποία κατηγορεί για ισλαμιστική προσέγγιση– να εδραιωθεί στρατιωτικά στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε επιθέσεις κατά θέσεων του συριακού στρατού στη Σουέιντα, χτυπώντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και σημεία κοντά στο προεδρικό μέγαρο στη Δαμασκό.

Μετά την ανακωχή, οι συριακές δυνάμεις φέρονται να αποσύρθηκαν από τη Σουέιντα. Ωστόσο, συγκρούσεις ξέσπασαν εκ νέου το βράδυ της Πέμπτης, μεταξύ Δρούζων μαχητών και ενόπλων από φυλές Βεδουίνων. Η θρησκευτική μειονότητα των Δρούζων, που έχει δεσμούς με τον Λίβανο και το Ισραήλ, βρέθηκε στο στόχαστρο, με το Ισραήλ να προχωρά σε νέους βομβαρδισμούς, υποστηρίζοντας πως ενεργεί για την προστασία της κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτής της στάσης, το Ισραήλ ανακοίνωσε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Δρούζους της Συρίας. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, ανέφερε ότι εγκρίθηκε άμεσα βοήθεια ύψους 2 εκατ. σεκέλ (περίπου 600.000 δολάρια), με αποστολή τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού προς τις πληγείσες περιοχές της Σουέιντα.

Παράλληλα, τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, ζήτησε τη διενέργεια άμεσων και διαφανών ερευνών σχετικά με τις συγκρούσεις στη νότια Συρία, οι οποίες σύμφωνα με αναφορές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 600 ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες.

«Αυτή η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει. Η προστασία των αμάχων οφείλει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα, βάσει του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Τουρκ σε επίσημη ανακοίνωση, ζητώντας την απόδοση ευθυνών και την αποτροπή νέων πράξεων βίας. Πρόσθεσε πως η ρητορική μίσους, τόσο στον φυσικό όσο και στον ψηφιακό χώρο, πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Με φόντο τη νέα ένταση, η πόλη Σουέιντα μετρά απώλειες, ενώ η κυβέρνηση Άχμαντ αλ Σάρα φέρεται να απομάκρυνε τις δυνάμεις της, προκειμένου –όπως δήλωσε– να αποφευχθεί ένας “ανοιχτός πόλεμος” με το Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ, από την πλευρά του, είχε προειδοποιήσει ότι θα εντείνει τα πλήγματα εάν δεν υπάρξει αποχώρηση των συριακών δυνάμεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 2.000 οικογένειες έχουν ήδη εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή. Η επαρχία Σουέιντα, η οποία μέχρι πρότινος ελεγχόταν από Δρούζους μαχητές, είδε την επέμβαση των κυβερνητικών δυνάμεων να εντείνει τις εντάσεις, με αναφορές από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ομάδες Δρούζων να κατηγορούν τη Δαμασκό για σοβαρές παραβιάσεις.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Τουρκ έκανε λόγο για μαρτυρίες ανθρώπων που φοβούνται για τις ζωές τους και εκείνες των οικογενειών τους. Τόνισε ότι η παρουσία των κρατικών δυνάμεων δεν πρέπει να επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας, αλλά να εγγυάται την προστασία του πληθυσμού. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον αριθμό των αμάχων που ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους από τα ισραηλινά πλήγματα, τόσο στη Σουέιντα όσο και σε άλλες περιοχές, όπως η Ντεράα και το κέντρο της Δαμασκού.

«Επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές, όπως αυτή της Τετάρτης στη Δαμασκό, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για αμάχους και υποδομές πολιτικής σημασίας. Οφείλουν να σταματήσουν άμεσα», υπογράμμισε ο Τουρκ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για αποκλιμάκωση και σεβασμό στο ανθρωπιστικό δίκαιο.

Σε συνέχεια όλων αυτών, αραβικά μέσα αναφέρουν πω ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Άχμεντ αλ Σάρα, έχει εγκαταλείψει τη Δαμασκό, συνοδευόμενος από την οικογένειά του.

Η Τουρκία και 10 αραβικές χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και 10 αραβικών χωρών εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Στη δήλωση τονίστηκε η υποστήριξη στην ασφάλεια, ενότητα, σταθερότητα και κυριαρχία της Συρίας, και απορρίφθηκαν όλες οι εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Ιορδανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, του Ομάν, του Κατάρ, του Κουβέιτ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου. Στις διήμερες διαβουλεύσεις συζητήθηκαν κοινές προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της Συρίας στη βάση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της κυριαρχίας της.

Στην κοινή δήλωση εκφράστηκε ικανοποίηση για τη συμφωνία που επετεύχθη για τον τερματισμό της κρίσης στην επαρχία Σουέιντα. Παράλληλα, απευθύνθηκε κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την κυβέρνηση της Συρίας στη διαδικασία ανοικοδόμησης και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διασφαλίσει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας, καθώς και τον τερματισμό των επιθετικών ενεργειών και των παρεμβάσεών του στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Τονίστηκε επίσης η υποστήριξη στην ασφάλεια, ενότητα και σταθερότητα της Συρίας και η πλήρης απόρριψη κάθε είδους ξένης παρέμβασης, ενώ καταδικάστηκαν οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του Ισραήλ.

Αντίδραση υπήρξε και από το State Department το οποίο ανέφερε τα εξής: «Αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία, οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τη βία. Όλα τα μέρη πρέπει να κάνουν πίσω και να εμπλακούν σε έναν ουσιαστικό διάλογο που θα οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν είχε μάλιστα και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο ομόλογό του Σέιμπανι, κατα΄την οποία δήλωσε ότι “η Τουρκία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας, είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίτευξη της ηρεμίας.”

slpress.gr