Διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας 24-25/7 στην Τουρκία...

Διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας 24-25/7 στην Τουρκία - Απελπισία και φθηνά κόλπα για εκεχειρία από Zelensky Σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου με τη Ρωσία, το Κίεβο επιδιώκει με νέες διαπραγματεύσεις να ανακόψει την επιδείνωση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης.
Παράλληλα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να διατηρήσει την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη στις 24 ή στις 25 Ιουλίου ο τρίτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας.
Νωρίτερα, αξιόπιστος πληροφοριοδότης του TASS είχε δηλώσει ότι η Κωνσταντινούπολη θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον τόπο διεξαγωγής των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών.
Ο δε Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram, ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, Rustem Umerov, ο οποίος είναι και Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, υπέβαλε επίσημη πρόταση προς τη ρωσική πλευρά για τη διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών μέσα στην εβδομάδα.

Με πρωτοβουλία του Κιέβου

Για πρώτη φορά, λοιπόν, η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της συνάντησης δεν ανήκει στη Μόσχα, αλλά στο Κίεβο.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Independent Türkçe, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, «Αναμένεται εντός της εβδομάδας συνάντηση μεταξύ των ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη.
Ωστόσο, δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες σχετικά με τον τόπο, την ώρα και τη σύνθεση των αντιπροσωπειών», αναφέρει το Independent Türkçe.

Η τουρκική έκδοση dikGAZETE σημειώνει ότι ο τρίτος γύρος διαβουλεύσεων ενδέχεται να αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία» για την ουκρανική ηγεσία και τους δυτικούς συμμάχους της να επιτύχουν μια συμφωνία με τη Ρωσία.
Όπως σχολιάζουν οι αρθρογράφοι, το Κίεβο δεν πρέπει να χάσει αυτή την ευκαιρία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Ρωσία έχει προσφέρει αρκετές φορές την ευκαιρία για ουσιαστικές συνομιλίες, ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο, κανένας δυτικός ηγέτης –πλην του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump – δεν έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο τόνισε ότι τα σχέδια μνημονίων των δύο πλευρών για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετα.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Dmitry Peskov, αυτή η θεμελιώδης απόκλιση καθιστά απαραίτητη την εντατική διπλωματική εργασία.

«Υπάρχει το δικό μας προσχέδιο υπομνήματος, όπως και ένα αντίστοιχο της ουκρανικής πλευράς.
Αυτήν τη στιγμή γίνεται ανταλλαγή απόψεων και διαπραγμάτευση επί αυτών των εγγράφων», σημείωσε ο Peskov, διευκρινίζοντας ότι η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας παραμένει αμετάβλητη.
Οι επικείμενες συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε ζητήματα όπως η ανθρωπιστική βοήθεια, οι ανταλλαγές αιχμαλώτων, η ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών και τα μέτρα προστασίας των συνόρων, σύμφωνα με την Independent Türkçe.
Η ρωσική πλευρά θεωρεί επίσης ότι η ανθρωπιστική διάσταση θα κυριαρχήσει στις διαπραγματεύσεις.
Ο Alexey Chepa, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, δήλωσε στην Gazeta.Ru ότι κατά την τρίτη συνάντηση πιθανότατα θα συζητηθούν τεχνικά και ανθρωπιστικά θέματα, ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί και προσέγγιση στις θέσεις των δύο πλευρών, βάσει των μνημονίων που είχαν συνταχθεί στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών.
Ο ίδιος επισήμανε πως, αν και ήταν η Ρωσία που ζήτησε την ταχεία επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά το Κίεβο επέλεξε να δώσει έμφαση στη δημοσιότητα.
Ο πολιτικός επιστήμονας Konstantin Blokhin υποστήριξε ότι βασικό θέμα των συνομιλιών θα είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, ενώ δεν απέκλεισε ότι η Ουκρανία θα θέσει και το ενδεχόμενο «παγώματος» της σύγκρουσης – σενάριο που, σύμφωνα με τις δηλώσεις Putin και Lavrov, δεν εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα.
Ο ίδιος σημείωσε πως η πραγματική απροθυμία του Κιέβου να διαπραγματευτεί φάνηκε πριν τον προηγούμενο γύρο συνομιλιών, όταν η ρωσική αποστολή περίμενε επί ώρες χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Bogdan Bezpalko, μέλος του Συμβουλίου για τις Διεθνικές Σχέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε στο Gazeta.Ru ότι εκτός από τεχνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα, πιθανότατα θα τεθεί εκ νέου και το θέμα της κατάπαυσης του πυρός.
Κατά την άποψή του, ο Zelensky δεν ανησυχεί τόσο για την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων όσο για την εικόνα του έναντι των δυτικών ηγετών, καθώς η υποστήριξη της Δύσης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της βοήθειας.
«Δεν θέλει να εμφανιστεί ως "κουτσό άλογο" στα μάτια της Δύσης, γιατί τότε κανείς δεν θα ποντάρει πλέον πάνω του» σχολίασε ο Bezpalko.

Επιβεβαιώνει ο Zelensky: Στις 23 Ιουλίου ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας στην Τουρκία 

Σε δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής 21 Ιουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε ότι η επόμενη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιουλίου στην Τουρκία (προφανώς υπήρξε αναθεώρηση της ημερομηνίας).
Όπως διευκρίνισε, η πληροφόρηση προέρχεται από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Rustem Umerov, ο οποίος έχει αναλάβει την ηγεσία της ουκρανικής διαπραγματευτικής αποστολής.
Σύμφωνα με τον Zelensky, περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο και τη σύνθεση της επικείμενης συνάντησης θα δοθούν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 22 Ιουλίου.
«Συζήτησα σήμερα με τον Rustem Umerov την πρόοδο στις προετοιμασίες για ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά και για τη νέα συνάντηση με τη ρωσική πλευρά που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Τουρκία. Ο Umerov με ενημέρωσε πως η συνάντηση προγραμματίζεται για την Τετάρτη.
Περισσότερες πληροφορίες θα παρουσιαστούν αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος στην καθιερωμένη του βιντεοσκοπημένη απογευματινή παρέμβαση.
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενο μήνυμά του, ο Zelensky είχε γνωστοποιήσει ότι ο ίδιος ο Rustem Umerov υπέβαλε επίσημη πρόταση στη ρωσική πλευρά για την έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη.
Οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται σε μια νέα διπλωματική προσπάθεια για εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου, με την Τουρκία να διαδραματίζει εκ νέου ρόλο διαμεσολαβητή. Το εάν η συνάντηση της 23ης Ιουλίου θα οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο, παραμένει προς το παρόν αβέβαιο.

Tα θέματα του νέου γύρου συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας

Σύμφωνα με το Gazeta.ru, η Ρωσία και η Ουκρανία ενδέχεται να συζητήσουν σχέδια μνημονίων και ανθρωπιστικά ζητήματα στον τρίτο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα του RIA Novosti που επικαλείται διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν ζητήματα ανταλλαγής απόψεων επί σχεδίων μνημονίων που αφορούν μια ενδεχόμενη ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης – έγγραφα τα οποία είχαν ανταλλάξει τα δύο μέρη κατά την προηγούμενη συνάντηση.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αναφερθεί πως ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 24 ή 25 Ιουλίου.
Στις 19 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας, Rustem Umerov, πρότεινε στη ρωσική πλευρά την πραγματοποίηση νέου γύρου συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα.
Ο Ουκρανός ηγέτης υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων και επισήμανε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.
Ο Zelensky πρόσθεσε ότι οι όποιες συμφωνίες προκύψουν, θα πρέπει να επισφραγιστούν με συνάντηση σε επίπεδο ηγετών.
Όπως δήλωσε, η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια τέτοια επαφή κορυφής.
Ανώτερη πηγή από τη ρωσική διαπραγματευτική ομάδα επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο πράγματι υπέβαλε πρόταση για έναν επιπλέον γύρο συνομιλιών, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει εκφράσει δημοσίως την πρόθεση της Μόσχας να επιδιώξει την ειρήνη στην Ουκρανία μέσω διπλωματικών οδών.

Γιατί το Κίεβο ανέλαβε την πρωτοβουλία

Στις 19 Ιουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε ότι ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, Rustem Umerov, πρότεινε νέα συνάντηση με τη ρωσική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη.
Στη βραδινή του ομιλία, ο Ζελένσκι υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητά του να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, προκειμένου να συζητήσουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν την κινητικότητα του Κιέβου ως προσπάθεια να διατηρήσει την πρωτοβουλία στον διπλωματικό στίβο και να μην φανεί ότι απομονώνεται.
Ο Bezpalko σημειώνει ότι το Κίεβο επιδιώκει να ισχυριστεί πως εκείνο ζητά την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης.
Παράλληλα, η ουκρανική ηγεσία θέλει να δείξει στη Δύση πως συνεχίζει να επενδύει στη διπλωματική οδό.

Η ευρωπαϊκή πίεση και οι πραγματικές προθέσεις

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές αμφισβητούν την ειλικρίνεια των προθέσεων του Zelensky.
Ο πολιτικός επιστήμονας Konstantin Blokhin εκτιμά ότι η Ουκρανία εξωθήθηκε από την Ευρώπη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι για την ουσιαστική επίλυση της σύγκρουσης, αλλά για την προσωρινή παγίωσή της.
«Η Δύση γνωρίζει ότι η στρατιωτική και οικονομική στήριξη δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον.
Αν ο Trump επανέλθει στην προεδρία των ΗΠΑ, το τοπίο θα αλλάξει δραματικά. Η Ευρώπη θέλει να κερδίσει χρόνο», ανέφερε.
Κατά τον Blokhin, η Ουκρανία προσπαθεί να εμφανιστεί ως πρόθυμη για διάλογο, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει να σταθεροποιήσει προσωρινά τις γραμμές του μετώπου, ώστε να ανασυνταχθεί και να επανεκκινήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέλλον.
«Πρόκειται για επανάληψη της τακτικής που ακολούθησε το Κίεβο μετά τις Συμφωνίες του Μινσκ.
Μια “έκδοση 2.0” αυτής της στρατηγικής», υποστηρίζει ο αναλυτής.
Καταλήγοντας, εκτιμά ότι ακόμα και αν οι συνομιλίες διεξαχθούν, δεν αναμένεται να φέρουν άμεσα αποτελέσματα — ούτε αυτή τη φορά.

www.bankingnews.gr