Ο κ. Φαραντούρης, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ασφάλειας
Τροφίμων, έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της θεσμικής νομιμοποίησης της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, κατά την άποψή του, επιχειρεί να
προωθήσει την επέκταση της χρήσης γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και
εντομογενών πρωτεϊνών, αγνοώντας τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου –
δηλαδή των άμεσα εκλεγμένων εκπροσώπων των Ευρωπαίων πολιτών.
«Η υγεία και η διατροφική ασφάλεια 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων δεν
μπορεί να τελεί υπό την ομηρία τεχνοκρατικών αποφάσεων, χωρίς τη
συναίνεση των κοινοβουλευτικών θεσμών», υπογράμμισε με έμφαση ο Έλληνας
ευρωβουλευτής.
Ο ίδιος καταδίκασε τη νέα «μόδα», όπως τη
χαρακτήρισε, της ένταξης εντομογενών και προνυμφογενών πρωτεϊνών στην
ανθρώπινη διατροφή, και στάθηκε απέναντι στις σχετικές πρωτοβουλίες της
Κομισιόν, τονίζοντας πως «η μόνη δημοκρατική νομιμοποίηση τέτοιων
κρίσιμων αποφάσεων βρίσκεται εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Παράλληλα, κάλεσε τους συναδέλφους του να καταψηφίσουν κάθε σχετική
πρόταση και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σεβαστεί τις αποφάσεις
της Ολομέλειας.
Υπενθυμίζεται πως ο Ν. Φαραντούρης, με πρόσφατη κοινοβουλευτική
παρέμβασή του, αποκάλυψε ότι στις 20 Ιανουαρίου 2025, η Κομισιόν
ενέκρινε –κατόπιν θετικής γνωμοδότησης των κρατών-μελών– τη χρήση σκουληκιών, σκαθαριών και προνυμφών για την παραγωγή αλεύρων κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ο ευρωβουλευτής ζητά επίσημη και πλήρη ενημέρωση για την εν λόγω
απόφαση, αλλά και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών,
όπως αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες διατροφικές επιπλοκές.
Παράλληλα, ζητά την επανεξέταση της απόφασης και, μέχρι τότε, την
επιβολή αυστηρής και υποχρεωτικής αναγραφής της παρουσίας πρωτεϊνών από
έντομα και προνύμφες στις ετικέτες των τροφίμων.