Wall, ανοδική αντίδραση - Sell off στην Ευρώπη

Έκρηξη στη Wall, ανοδική αντίδραση σε S&P +9,5% και Nasdaq +12,1% - Sell off στην Ευρώπη με DAX -3%, Nikkei -3,9% στην Ασία Ασύλληπτες διακυμάνσεις παρουσίασαν και την Τετάρτη (9/4) οι χρηματιστηριακές αγορές στη Νέα Υόρκη, καθώς μετά από άνοιγμα «στο κόκκινο», κατέγραψαν άλι ακόμη και άνω του 12% μετά τη σύσταση του Donald Trump για αγορά και τη μείωση

των δασμών στο 10% για 90 ημέρες (σε όλες τις χώρες εκτός από την Κίνα), με τους επενδυτές να προχωρούν σε «Buy the dips».
Νωρίτερα, ραγδαία πτώση μετά την ανάκαμψη της Τρίτης (9/4) κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη, ακολουθώντας τις ασιατικές αγορές που έκλεισαν με νέες απώλειες. 

Στο μεταξύ, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επιδεινώθηκαν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε νέα, άμεση αύξηση δασμών στα κινεζικά προϊόντα ανακοίνωσε, μετά την αντίδραση της Κίνας. Όπως σημείωσε, «λόγω της έλλειψης σεβασμού που έχει δείξει η Κίνα απέναντι στις Παγκόσμιες Αγορές, ανακοινώνω την αύξηση των δασμών που επιβάλλονται στην Κίνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο 125%, με άμεση ισχύ».

Νωρίτερα, η Κίνα αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες από 34% σε 84%, θέτοντας μάλιστα το νέο συντελεστή από 10 Απριλίου 2025.
Επίσης, το Πεκίνο κατέθεσε νέα προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των επιπλέον αμερικανικών δασμών, ανακοίνωσε η κινεζική αποστολή στον ΠΟΕ. Η κινεζική αποστολή τόνισε στον ΠΟΕ ότι οι αμερικανικοί δασμοί απειλούν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω το παγκόσμιο εμπόριο.

Παράλληλα, η ΕΕ επέβαλε το πρώτο πακέτο μέτρων ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ενώ οι συντελεστές θα ανακοινωθούν την Παρασκευή (11/4).
Ειδικότερα, ο εκτελεστικός βραχίονάς της, η Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι από τις 15 Απριλίου δασμοί θα αρχίσουν να επιβάλλονται. Το πακέτο μέτρων ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα και στοχεύει σε μια σειρά προϊόντων.
«Η ΕΕ θεωρεί τους αμερικανικούς δασμούς αδικαιολόγητους και επιζήμιους, και ότι προκαλούν οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία.
Η ΕΕ έχει εκφράσει ξεκάθαρα την προτίμησή της για την εξεύρεση διαπραγματευτικών λύσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες θα είναι ισορροπημένες και αμοιβαία επωφελείς», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βουτιά στον «δείκτη φόβου» - Ανάκαμψη στο δολάριο

Στις 33 -από τις 50- μονάδες υποχώρησε ο CBOE Volatility Index (VIX) -ο ευρέως γνωστός «δείκτης φόβου»- μετά τη μείωση των δασμών, αφήνοντας πίσω το υψηλό 17ετίας. Σημειώνεται πως ο VIX χρησιμοποιείται ως μέτρο της μεταβλητότητας της Wall Street και λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (options prices) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης ICE US Dollar Index, μία ενιαία τιμή έναντι των επικρατέστερων ανταγωνιστικών νομισμάτων, ανέκαμψε στις 103 μονάδες.

ΗΠΑ - Wall Street

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 40.608,45 μονάδες (+7,87%), ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 στις 5.456,90 μονάδες (+9,5%) και ο τεχνολογικός Nasdaq στις 17.124,97 μονάδες (+12,16%).
Για το σύνολο της περασμένης εβδομάδας, υπενθυμίζεται: Dow Jones -7,8%, S&P 500 -9%, Nasdaq -10%. Πρόκειται για τη χειρότερη εβδομάδα από το 2020.


Στο ταμπλό ξεχώρισαν οι κινήσεις των:

- Nvidia +18,6%
- Apple +15,3%
- Boeing +15,4%
- American Express +13,3%
- Goldman Sachs +11,6%
- Amazon +12%
- Nike +11,2%
- Tesla +21,9%
- Palantir +18,8%
- Intel +18,3%

Ευρώπη 

πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 3,51% στις 469,84 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε απώλειες 2,96% στις 19.679,66 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στο -2,92% και τις 7.679,48 μονάδες.

Το κλείσιμο στους υπόλοιπους δείκτες:

kleisimo_63.JPG

Ασία

Σχεδόν 1.250 μονάδες, ή 3,9%, είναι οι απώλειες που κατέγραψε ο ιαπωνικός Nikkei σήμερα, 9 Απριλίου 2025, ημέρα κατά την οποία τίθενται σε ισχύ το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δασμών, αλλά και την ημέρα κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κλιμάκωσε τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις αυξάνοντας τους δασμούς στην Κίνα στο επιβλητικό 104%.
Ο δασμολογικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πυροδότησε φόβους για βαθύτερη επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.
Ωστόσο, οι κινεζικές μετοχές παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ψύχραιμες, μια ημέρα μετά τη δέσμευση πολλών κινεζικών κρατικών ταμείων να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε μετοχές, για να σταθεροποιήσουν τις αγορές που συγκλονίζονται από τις δασμολογικές εντάσεις των ΗΠΑ.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε επίσης ότι υποστήριξε την κρατική Central Huijin Investment για την ενίσχυση των κεφαλαίων και θα προσφέρει υποστήριξη επαναδανεισμού εάν χρειαστεί για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών.
Έτσι, ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε 0,26%, αλλά ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 0,7%.
Στις υπόλοιπες αγορές, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 1,88%.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έχασε 3,78%, ενώ ο Topix διαπραγματεύτηκε 3,26% χαμηλότερα.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 1,8%. Ο δείκτης αναφοράς έχει χάσει 20% από το υψηλό του Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας μια bear market. 

www.bankingnews.gr