Οι BRICS+ χτίζουν νέο παγκόσμιο νόμισμα με επίκεντρο τον χρυσό...

Το τέλος του χρήματος – Οι BRICS+ χτίζουν νέο παγκόσμιο νόμισμα με επίκεντρο τον χρυσό – Πάει για 10.000 ευρώ Το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα αλλάζει κάτω από τη μύτη μας — και λίγοι το συνειδητοποιούν.
Οι χώρες των BRICS+, απορρίπτοντας την ηγεμονία του δολαρίου, κινούνται ταχύτατα προς τη δημιουργία ενός νέου νομισματικού μοντέλου, όπου ο χρυσός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν

πρόκειται πλέον για θεωρία ή προθέσεις.
Πρόκειται για στρατηγικές κινήσεις, μαζικές αγορές χρυσού, επαναπατρισμούς αποθεμάτων και εγκαθίδρυση νέων υποδομών συναλλαγών.
Το παλιό σύστημα «τρέμει» και οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου καταγράφουν ιστορικά ράλι.
Όλα δείχνουν ότι το επόμενο μεγάλο σοκ δεν θα έρθει από τα επιτόκια, τις αγορές ή τον πληθωρισμό — αλλά από τη ριζική ανατροπή του τι σημαίνει «χρήμα» το 2025. Και τότε, η τιμή του χρυσού δεν θα μετριέται σε δολάρια. Θα μετριέται σε επιβίωση.

Ιστορικά υψηλά

Σήμερα, η τιμή του χρυσού σε δολάρια κυμαίνεται κοντά στα ιστορικά υψηλά, άνω των $3.300 ανά ουγγιά.
Ο χρυσός έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο τον τελευταίο καιρό. Στις 5 Οκτωβρίου 2023, η τιμή του ήταν $1.830.
Με βάση τις σημερινές τιμές, αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 75% μέσα σε μόλις 18 μήνες.
Ο χρυσός έχει ξεπεράσει τις μετοχές φέτος, αλλά έχει υπεραποδώσει και τα τελευταία 25 χρόνια.
Το 1999, η τιμή του ήταν περίπου $250 ανά ουγγιά. Από τότε έχει αυξηθεί κατά 1.180%, δηλαδή σχεδόν 12 φορές πάνω. Αυτό δεν είναι το πρώτο ανοδικό ράλι του χρυσού.
Στην ανοδική αγορά του 1971-1980, ο χρυσός αυξήθηκε κατά 2.185%. Στην περίοδο 1999-2011, σημείωσε άνοδο 670%.
Υπήρξαν επίσης σημαντικές πτωτικές περίοδοι από το 1981 έως το 1999 και ξανά από το 2012 έως το 2015.
Πριν το 1971 δεν υπήρχαν ανοδικές ή πτωτικές αγορές επειδή ο κόσμος ήταν στο καθεστώς του χρυσού κανόνα και η τιμή ήταν σταθερή στα $35 ανά ουγγιά από το 1944 έως το 1971.
Παρ’ όλα αυτά, η μακροπρόθεσμη τάση της τιμής του χρυσού είναι ανοδική και αδιαμφισβήτητη. Από το 1971 έως σήμερα, η τιμή έχει αυξηθεί πάνω από 9.000%. Όχι κι άσχημα.
tac-img1-04-24-25.jpg
Φυσικά, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι: πού πάμε από εδώ και πέρα; Η σύντομη απάντηση είναι: πολύ πιο ψηλά.

Γιατί ανεβαίνει η τιμή του χρυσού

Ο πιο θεμελιώδης λόγος είναι απλός: προσφορά και ζήτηση. Οι κεντρικές τράπεζες, κυρίως από αναδυόμενες αγορές, από το 2010 και μετά, από καθαροί πωλητές έγιναν καθαροί αγοραστές χρυσού.
Τα συνολικά αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπεζών έχουν αυξηθεί σημαντικά έκτοτε — από λίγο πάνω από 30.000 μετρικούς τόνους (mt) σε πάνω από 35.000mt σήμερα.
Οι μεγαλύτεροι αγοραστές ήταν οι κεντρικές τράπεζες της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας, της Πολωνίας και της Ινδίας.
Η Ρωσία αύξησε τα αποθέματά της κατά 1.684mt φτάνοντας τα 2.333mt. Η Κίνα πρόσθεσε 1.181mt φτάνοντας τα 2.235mt.
Το Ιράν είναι επίσης σημαντικός αγοραστής, αλλά δεν δημοσιοποιεί τις αγορές ή τα αποθέματά του.
Την ίδια ώρα που η ζήτηση αυξάνεται, η προσφορά παραμένει στάσιμη. Η παγκόσμια παραγωγή χρυσού ήταν περίπου 130 εκατομμύρια ουγγιές το 2018 και περίπου 120 εκατομμύρια το 2024. Η παραγωγή μειωνόταν αργά από το 2018 έως το 2022 και ανέκαμψε ελαφρώς το 2023 και το 2024, αλλά οι αλλαγές είναι οριακές.
Η πρόβλεψη δείχνει ότι η παραγωγή θα αυξάνεται ελαφρά έως το 2030, αλλά δεν θα ξεπεράσει το υψηλό του 2018.
Δηλαδή, η εξόρυξη χρυσού είναι στάσιμη. Δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο «peak gold» ή ότι δεν γίνονται νέες ανακαλύψεις. Γίνονται.
Αλλά ο χρυσός είναι πλέον πιο δύσκολο να βρεθεί και το κόστος παραγωγής (ειδικά νερού και ενέργειας) αυξάνεται. Άρα, η τάση στην παραγωγή είναι επίπεδη.
Η αυξανόμενη ζήτηση με στάσιμη προσφορά οδηγεί σε υψηλότερες τιμές.
tac-img2-04-24-25.jpg
Ο ρόλος των BRICS+

Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι BRICS+. Από τα αρχικά μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα το 2009 και Νότια Αφρική το 2010), το μπλοκ έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδονησία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην αναμονή για ένταξη βρίσκονται η Μαλαισία, η Νιγηρία, η Τουρκία και το Βιετνάμ, μεταξύ άλλων.
Το 2023 και 2024 υπήρξε έντονη συζήτηση για ένα νέο νόμισμα των BRICS που θα αντικαθιστούσε το δολάριο στις συναλλαγές.
Όμως, τέτοιο νόμισμα δεν υφίσταται προς το παρόν και αν ποτέ δημιουργηθεί, θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια.
Αντί αυτού, οι BRICS δημιουργούν νέο σύστημα πληρωμών με δικές τους υποδομές, ασφαλείς διακομιστές, κρυπτογραφημένα μηνύματα και blockchain.
Οι πληρωμές γίνονται σε τοπικά νομίσματα χωρίς τη δυνατότητα επέμβασης από τη Δύση.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Πώς ρυθμίζονται τα εμπορικά ελλείμματα που συσσωρεύονται σε τοπικά νομίσματα;
Η παραδοσιακή απάντηση ήταν: με δολάρια. Τώρα όμως, το νέο «παγκόσμιο νόμισμα» των BRICS+ είναι ο χρυσός — ένα νόμισμα παλιό όσο και η ιστορία. Αυτός είναι και ο λόγος που οι BRICS+ είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού.

Η απόλυτη αντιστάθμιση

Ο χρυσός δεν είναι απλώς αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό. Μάλιστα, δεν έχει τέλεια συσχέτιση.
Οι τιμές του έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, παρότι ο πληθωρισμός έχει παραμείνει σχετικά συγκρατημένος (με εξαίρεση το 2022). Είναι πιο σωστό να βλέπουμε τον χρυσό ως αντιστάθμισμα σε όλα.
Οι αβεβαιότητες είναι παντού: δασμοί, φορολογική πολιτική, πόλεμος στην Ουκρανία, άνοδος της Κίνας, πιθανή ύφεση, πολιτική βία, γεωπολιτικές εντάσεις (Γροιλανδία, Διώρυγα του Παναμά).
Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς όλα αυτά. Οι μετοχές και τα ομόλογα είναι ευμετάβλητα. Ο χρυσός είναι το μοναδικό ασφαλές καταφύγιο.
Αυτοί οι παράγοντες ωθούν τις τιμές ψηλότερα και θέτουν ένα «πάτωμα» από κάτω τους, περιορίζοντας το ρίσκο.
Αυτό ονομάζεται ασύμμετρο trade, με μεγάλο πλεονέκτημα για τον επενδυτή.

Γιατί 10.000 δολ. δεν είναι μακριά

Υπάρχει και μια ψυχολογική πτυχή. Όταν ο χρυσός πάει από $1.000 σε $2.000, ο επενδυτής βλέπει $1.000 κέρδος.
Το ίδιο όταν πάει από $2.000 σε $3.000. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι κάθε αύξηση των $1.000 είναι ίδια.
Όμως δεν είναι. Από $1.000 σε $2.000 είναι +100%. Από $9.000 σε $10.000 είναι μόλις +11%.
Κάθε επόμενο «άλμα» των $1.000 είναι πιο εύκολο. Με την τρέχουσα μεταβλητότητα, ο χρυσός ανεβαίνει 1%-2% ημερησίως. Γι’ αυτό δεν είναι αργά να επενδύσετε. Μην κοιτάτε τι χάσατε — επικεντρωθείτε σε όσα έρχονται.
tac-img3-04-24-25.jpg
Πώς να επενδύσετε

Οι δύο βασικοί τρόποι είναι το «χαρτί» και το φυσικό μέταλλο:

1. Χαρτί (paper gold): ETFs όπως το GLD, συμβόλαια COMEX ή μη δεσμευτικές αγορές χρυσού μέσω τραπεζών.
2. Σας δίνουν έκθεση στην τιμή, αλλά δεν κατέχετε φυσικό χρυσό. Υπάρχουν ρίσκα: πρόωρη λήξη συμβολαίων, χρεοκοπία διαμεσολαβητή, κλείσιμο χρηματιστηρίων.
3. Φυσικός χρυσός (bullion): Προτιμώμενη επιλογή. Κέρματα American Gold Eagle (1 ή 1/4 ουγγιάς) ή ράβδοι 1 κιλού από αναγνωρισμένους παραγωγούς. Αποφύγετε συλλεκτικά ή «σπάνια» νομίσματα — η προσαύξηση στην τιμή δεν αξίζει εκτός αν είστε γνώστης.

Μη φυλάσσετε το χρυσό σε τραπεζικές θυρίδες. Οι τράπεζες θα είναι οι πρώτες που θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο σε περίπτωση κρίσης.
Χρησιμοποιήστε ιδιωτική φύλαξη ή τοποθετήστε τον σε χρηματοκιβώτιο στο σπίτι. Και το πιο σημαντικό: μην πείτε σε κανέναν ότι έχετε χρυσό.

www.bankingnews.gr