Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για την παραπομπή του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή,
σχετικά με την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών. Στο πλαίσιο της
ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης επιχείρησε να
παρουσιάσει την παραπομπή ως απόδειξη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης,
υποστηρίζοντας πως ακολουθείται η ίδια λογική με την περίπτωση του πρώην
υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου.
Καραμανλής στα βήματα Τριαντόπουλου: Το Μαξίμου επικαλείται τη Δικαιοσύνη ως ασπίδα για τις πολιτικές ευθύνες στα Τέμπη
Πρόκειται ωστόσο για μια πολιτικά φορτισμένη τοποθέτηση, που πολλοί θεωρούν πως εντάσσεται σε μια στρατηγική αποπροσανατολισμού. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω της τις βαριές πολιτικές ευθύνες για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι. Αντί για ανάληψη ευθύνης ή αυτοκριτική, επιλέγει μια τακτική προσχηματικής λογοδοσίας, «προσφέροντας» στη Δικαιοσύνη έναν πρώην υπουργό, με σαφή πρόθεση να εκτονώσει τη λαϊκή οργή και να διαφυλάξει την εικόνα της.
Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ευθέως ότι θα ακολουθηθεί το «μοντέλο Τριαντόπουλου» και στην περίπτωση Καραμανλή, υπονοώντας ότι η παραπομπή του δεν συνιστά παραδοχή ενοχής, αλλά εντάσσεται σε έναν θεσμικό μηχανισμό που «λειτουργεί». Παράλληλα, φρόντισε να αποκλείσει ρητά οποιαδήποτε προοπτική σύστασης ειδικής εξεταστικής επιτροπής ή πολιτικής διερεύνησης του ρόλου της κυβέρνησης.
Καραμανλής στα βήματα Τριαντόπουλου: Το Μαξίμου επικαλείται τη Δικαιοσύνη ως ασπίδα για τις πολιτικές ευθύνες στα Τέμπη
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης για να αποποιηθεί των δικών της πολιτικών ευθυνών, εργαλειοποιώντας ταυτόχρονα τη Δικαιοσύνη ως πλυντήριο και ασπίδα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στη Δικαιοσύνη», ωστόσο απορρίπτει κάθε πιθανότητα να καταθέσει ο πρωθυπουργός ή άλλοι αρμόδιοι υπουργοί, προτείνοντας μια τελείως διαφορετική μεταχείριση από αυτή που ζητά η αντιπολίτευση.
Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης υπερασπίζονταν σθεναρά την «ευθιξία» Καραμανλή, επειδή παραιτήθηκε μετά το δυστύχημα. Τότε, απέκλειαν κάθε πολιτική ή ποινική του ευθύνη,