Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου: «Αναβαθμίστηκε η Τουρκία στα μάτια της Δύσης»...

 

Οι ηγέτες πιάνονται χέρι χέρι καθώς ποζάρουν για μια ομαδική φωτογραφία στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, στις 18 Νοεμβρίου 2024.

Στην έκθεση του 2025 της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, η προσοχή έπεσε στην αυξανόμενη επιρροή της

Τουρκίας στη διεθνή πολιτική και επισημάνθηκε ότι η άποψη του δυτικού κοινού για την Τουρκία άλλαζε προς θετική κατεύθυνση, γράφει το BBC rkçe.

Turkish coffee maker

Ο αριθμός των ανθρώπων που βλέπουν την Τουρκία ως σύμμαχο της χώρας τους έχει αυξηθεί στη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Μεταξύ των δυτικών χωρών, η πιο θετική άποψη για την Τουρκία παρατηρήθηκε στην Αγγλία.

Ενώ το 38 τοις εκατό του κοινού στο Ηνωμένο Βασίλειο είδε την Τουρκία ως σύμμαχο το 2023, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 47 τοις εκατό το 2024.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε ενόψει της 61ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (MSC) που θα ξεκινήσει στις 14 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι η Τουρκία κερδίζει ολοένα και περισσότερο εμπιστοσύνη στη διεθνή σκηνή και ιδιαίτερα στη δυτική κοινή γνώμη.

Τα πρώτα κεφάλαια της περιεκτικής έκθεσης 151 σελίδων, με τίτλο «Πολλαπλή Πόλωση», εξετάζουν τον σημαντικό μετασχηματισμό στο διεθνές σύστημα.

Επισημαίνεται ότι η μονοπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων με επικεφαλής τις ΗΠΑ μένει πίσω και ότι ο φιλελευθερισμός αντιμετωπίζει σοβαρές δοκιμασίες.

Σημειώνεται ότι η ιδεολογική πόλωση έχει επίσης κλιμακωθεί με την αύξηση του αριθμού των ισχυρών παραγόντων που ανταγωνίζονται για επιρροή.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν είναι επί του παρόντος δυνατό να προβλεφθεί εάν το νέο διεθνές σύστημα θα είναι ένας «διπολικός κόσμος» στον οποίο οι ΗΠΑ και η Κίνα θα παλέψουν ή αν θα εξελιχθεί σε ένα «πολυπολικό σύστημα» στο οποίο θα ανταγωνίζονται περισσότερες παγκόσμιες δυνάμεις. Επιπλέον, η έκθεση αξιολογεί την κατάσταση των παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων.

Πώς βρίσκεται η Τουρκία;

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία, η έκθεση αναφέρει επίσης την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική ως πιθανές παγκόσμιες δυνάμεις στον πολυπολικό κόσμο.

Η Τουρκία αναφέρεται ως «περιφερειακή δύναμη» και όχι ως παγκόσμια δύναμη.

Η έκθεση δίνει προσοχή στο γεγονός ότι υπάρχουν κράτη που δεν θεωρούνται «πόλοι» στο διεθνές σύστημα, αλλά μπορούν να διαδραματίσουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο πέρα ​​από τη σημερινή τους ισχύ.

Σε έρευνα που διεξήχθη στη Γερμανία το 2023, το 36 τοις εκατό του κοινού περιέγραψε την Τουρκία ως απειλή και το 27 τοις εκατό ως σύμμαχο, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 τα ποσοστά αυτά ήταν 31,2 και 32,8 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Το 36 τοις εκατό των Γερμανών δεν βλέπει την Τουρκία ούτε ως απειλή ούτε ως σύμμαχο.

Στην έρευνα που διεξήχθη στην Ιταλία, το ποσοστό όσων περιέγραψαν την Τουρκία ως σύμμαχο αυξήθηκε από 30% σε 33,5%. Όσοι το βλέπουν ως απειλή μειώθηκαν από 34 τοις εκατό σε 28,1 τοις εκατό.

Στη Γαλλία, όπου το ποσοστό όσων αντιλαμβάνονταν την Τουρκία ως απειλή ήταν το υψηλότερο με 39% το 2023, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 33,2% το 2024. Το ποσοστό όσων βλέπουν την Τουρκία ως σύμμαχο αυξήθηκε από 28 τοις εκατό σε 31,20 τοις εκατό.

Το ποσοστό των ανθρώπων που αποκαλούν την Τουρκία σύμμαχο είναι υψηλότερο σε χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Οι χώρες BRICS

Τα αποτελέσματα της έρευνας στις χώρες BRICS Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική αποκάλυψαν επίσης αξιοσημείωτα αποτελέσματα σχετικά με την αντίληψη για την Τουρκία.

Το ποσοστό όσων αντιλαμβάνονται την Τουρκία ως σύμμαχο είναι υψηλότερο στις χώρες BRICS από ότι στους συμμάχους του ΝΑΤΟ Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος είναι 51,1 τοις εκατό στην Κίνα, 50,6 τοις εκατό στην Ινδία, 42,9 τοις εκατό στη Βραζιλία και 40,7 τοις εκατό στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι στην Κίνα όσοι αντιλαμβάνονται την Τουρκία ως απειλή θα αυξηθούν κατά 5,6% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας το 25,5%.

Θεωρείται η Τουρκία ως «παγκόσμια δύναμη»;

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου διερεύνησε επίσης ποιες χώρες θεωρούνται υπερδυνάμεις σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι αντιλήψεις για αυτό ποικίλλουν ανά περιοχή.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ιταλία, η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερδύναμη. Μεταξύ των κρατών εκτός της G7, η κοινή γνώμη αυτών των χωρών περιέγραψε τις χώρες ως μεγάλες δυνάμεις ήταν η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία.

Από την άλλη πλευρά, το 61 τοις εκατό όσων συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήχθη στην Ινδία βλέπουν την Ιαπωνία ως υπερδύναμη και το 51 τοις εκατό βλέπει την Κίνα ως υπερδύναμη. Το ποσοστό όσων περιγράφουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπερδύναμη παρέμεινε στο 31%.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog