Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν μίλησε για την ηφαιστειακή-σεισμική δραστηριότητα στις νότιες Κυκλάδες και είπε αυτό που ξέρουν οι γνωρίζοντας τα τεκταινόμενα: Ότι η Τουρκία ανησυχεί πολύ για το τι έρχεται από πλευράς
πιθανότητας φυσικής καταστροφή, γιατί αυτό θα επηρεάσει πολύ και τις μικρασιατικές ακτές.Δήλωσε συγκεκριμένα ότι: «Οι δονήσεις που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική πλευρά του Αιγαίου υπενθυμίζουν ότι η ετοιμότητα για τους σεισμούς είναι ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας, είναι θέμα επιβίωσης για εμάς».
Βέβαια, δεν εξήγησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν, ποια «ελληνική πλευρά του Αιγαίου» εννοεί, αφού το Αιγαίο είναι συνολικά ελληνικό Αρχιπέλαγος και δεν έχει «δύο πλευρές», απλά στα ανατολικά του υπάρχει η μικρασιατική ενδοχώρα.
Θαλάσσιο χώρο πέραν των 3 ν.μ. δεν έχει η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
Εν πάση περιπτώσει ο Τούρκος καθηγητής Övgün Ahmet Ercan, υποστήριξε πως οι σεισμικές δονήσεις εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και για τα γύρω νησιά, αναφέροντας ότι οι πρόσφατοι σεισμοί είναι ηφαιστειακής προέλευσης.
JEOFİZİK biliminde Yanardağ patlamalarının üç belirtisi vardır.
1. Sığ deprem ike depremcik fırtınaları
2. Gaz çıkışları
3. Yerden gelen gürültüler
4. Yerin şişmesiSantorini’de bunlardan üçü gerçekleşmiştir. Ancak, bu belirtiler olsa da patlama gerçekleşmeyebilir. Kimileyin,… pic.twitter.com/yZ4BXKzOpH
— Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (@ovgunaercan) February 2, 2025
Επιπλέον, έκανε λόγο για ενδείξεις που παραπέμπουν σε επικείμενη ηφαιστειακή έκρηξη, καθώς στη Σαντορίνη έχουν συμβεί τρία από τα τέσσερα φαινόμενα που «δείχνουν» ηφαιστειακή έκρηξη.
Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, ο καθηγητής έγραψε τα εξής:
«Στη Γεωφυσική, υπάρχουν 4 συμπτώματα των ηφαιστειακών εκρήξεων:
- Ρηχός σεισμός και σεισμικές καταιγίδες
- Εκπομπές αερίων
- Θόρυβοι από το έδαφος
- Διόγκωση του εδάφους
Τρία από αυτά έχουν συμβεί στη Σαντορίνη (σ.σ. το τέταρτο ξεκίνησε να συμβαίνει σήμερα). Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, η έκρηξη μπορεί να μη συμβεί».
Και ο Τούρκος καθηγητής Δρ. Abdussamet Arslan μιλώντας για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στη Σαντορίνη, τόνισε ότι οι δονήσεις προέρχονται από ένα συγκεκριμένο ρήγμα στο Αιγαίο, το οποίο «αν σπάσει θα μπορούσε να δώσει σεισμό μεγέθους 7 με 7,5 Ρίχτερ», κάτι το απόλυτα καταστροφικό για την ελληνική οικονομία, αφού θα πλήξει τον πυρήνα των εσόδων της χώρας που είναι ο τουρισμός.
Και φυσικά θα πληγεί και ο τουρκικός τουρισμός των παραλίων της Μικράς Ασίας.
Ο Δρ. Abdussamet Arslan, Διευθυντής του Κέντρου Εφαρμογών και Ερευνών Αντιμετώπισης Καταστροφών και Αντισεισμικής Μηχανικής Πανεπιστημίου Γαζίου, δήλωσε πως η σεισμική δραστηριότητα ήταν περισσότερο έντονη στο ρήγμα «Helen Arc-Pliny Trench».
«Εάν το ρήγμα σπάσει, προβλέπεται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7-7,5 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα σεισμοτεκτονικά δεδομένα στη βιβλιογραφία, η αφρικανική πλάκα μπορεί να διεισδύσει σε βάθος 410-420 χιλιομέτρων κάτω από την Κωνσταντινούπολη», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα hispanatolia.com.