Οι αρχές της ΕΕ δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά των ρωσικών προμηθειών ουρανίου. Η Γερμανία σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγή στοιχείων καυσίμου για αντιδραστήρες VVER που λειτουργούν στην Ευρώπη και για αυτό χρειάζεται ουράνιο από τη Ρωσία
Οι εισαγωγές ουρανίου από τη Ρωσία στη Γερμανία κατά το 2024 αυξήθηκαν σχεδόν κατά 70% σε σύγκριση με το 2023, αναφέρει το γερμανικό μέσο Der Spiegel.
Σε μόλις ένα χρόνο, τουλάχιστον 68,6 τόνοι ουρανίου εισήχθησαν από τη Ρωσία στη Γερμανία, διευκρινίζει το δημοσίευμα, επικαλούμενο στοιχεία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Προστασίας του Κλίματος της Κάτω Σαξονίας.
Το ουράνιο προέρχεται από δύο θυγατρικές της ρωσικής εταιρείας Rosatom. Το υλικό, που προοριζόταν για τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, παραδόθηκε στο εργοστάσιο κυψελών καυσίμου Advanced Nuclear Fuels (ANF) στο Lingen της Κάτω Σαξονίας.
Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι το ουράνιο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των υλικών που επιβάλλονται κυρώσεις και οι προμήθειες του είναι απολύτως νόμιμες.
«Δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εισαγωγή ή την εξαγωγή πυρηνικών καυσίμων για ειρηνικές χρήσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Διατήρησης της Φύσης, Πυρηνικής Ασφάλειας και Προστασίας των Καταναλωτών.
Επιπλέον, σχεδιάζουν να επεκτείνουν την παραγωγή κυψελών καυσίμου στο Lingen, κάτι που θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των προμηθειών από τη Ρωσία. «Σε πέντε χώρες της ΕΕ λειτουργούν επί του παρόντος 19 αντιδραστήρες VVER», ανέφερε η έκθεση. Για αυτούς τους αντιδραστήρες το εργοστάσιο του Lingen θα παράγει στοιχεία καυσίμου.
Προς το παρόν, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου ρωσικής κατασκευής και χρειάζονται μια αξιόπιστη και ασφαλή εναλλακτική λύση.
Σύμφωνα με τα σχέδια, από το 2030 το εργοστάσιο στο Lingen θα παράγει «στοιχεία καυσίμου δικής του σχεδίασης» για τους αντιδραστήρες VVER.
Ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι η
ουκρανική πλευρά τον ρώτησε γιατί η αγορά ρωσικού ουρανίου εξακολουθεί
να μην υπόκειται σε κυρώσεις. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλή απάντηση σε
αυτό. Ωστόσο, αυτό πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή, ακόμα κι αν αυτό
σημαίνει αλλαγή για τις χώρες που εξακολουθούν να διαθέτουν πυρηνικούς
σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ρωσικό ουράνιο. Αλλά μου φαίνεται λογικό,
οπότε θα το δουλέψω», διαβεβαίωσε τότε ο Γερμανός υπουργός.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ