«Σοβαρό λάθος» λένε οι Τούρκοι για τα αμερικανικά όπλα στην Κύπρο...

 

Την τελευταία του εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε οδηγία που επιτρέπει στις ΗΠΑ να πουλήσουν όπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Με την οδηγία της 15ης Ιανουαρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία, εκτός

από την αγορά στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ, άνοιξε τον δρόμο και για την παράδοση πλεονάζοντος εξοπλισμού στη χώρα.

Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε την ευκαιρία να αγοράσει όπλα απευθείας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν αναφέρει στην οδηγία: «Πιστεύω ότι ο εξοπλισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας με αμυντικά υλικά και αμυντικές υπηρεσίες θα ενισχύσει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και θα προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη».

Στη γραπτή δήλωση που δημοσίευσε η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίστηκε ότι η απόφαση σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου «ως ενός από τους πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ωστόσο, η τουρκική διοίκηση στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό βόρεια Κύπρο αντέδρασε στην απόφαση δημοσιεύοντας γραπτή δήλωση.

«Μετά από αυτή την απόφαση που έλαβε η Προεδρία των ΗΠΑ, είναι σαφές ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει την κούρσα των εξοπλισμών της σαν να ετοιμαζόταν για πόλεμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σοβαρό λάθος»

Μάλιστα σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την απόφαση Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Συμμεριζόμαστε τις απόψεις που καταγράφονται στη δήλωση της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων»  για αυτό το θέμα και συνεχίζεται ως εξής.

«Θεωρούμε σοβαρό λάθος αυτή την απόφαση που θα αυξήσει τις εξοπλιστικές δραστηριότητες στο νησί. Δεδομένου ότι η περιοχή μας διανύει μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, όλα τα αρμόδια μέρη θα πρέπει να αποφύγουν τα προκλητικά βήματα και να ενεργήσουν με κοινή λογική.

Αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, που θα αναλάβει σύντομα τα καθήκοντά της, να ανατρέψει αυτό το λάθος βήμα του σημερινού Προέδρου.

Προστίθεται ότι η Τουρκίας ως Πατρίδα και εγγυητικό κράτος, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα βήματα που λαμβάνουμε για την αύξηση των αμυντικών και αποτρεπτικών της δυνατοτήτων στο κατεχόμενο μέρος του νησιού».

Εγκαταλείπει η Ουάσιγκτον την πολιτική της ισορροπίας;

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, επί κυβέρνησης Μπάιντεν, η προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επιταχυνθεί.

Το 2020, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να άρει το εμπάργκο όπλων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1987.

Η άρση του εμπάργκο έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο μηχανισμός Στρατηγικού Διαλόγου που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών τέθηκε επίσης σε ισχύ το 2024.

Ο Μπάιντεν φιλοξένησε επίσης τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο του 2024 και με την επίσκεψη αυτή ο Χριστοδουλίδης έγινε ο πρώτος Κύπριος πρόεδρος που φιλοξενήθηκε στον Λευκό Οίκο μετά από 28 χρόνια.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Ντέιβις Φίσερ, σε ανάρτησή της για την κίνηση του Μπάιντεν σημειώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί ως ο διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας που άνοιξαν οι ΗΠΑ προς τη Γάζα δια θαλάσσης και η βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για τις εκκενώσεις από την περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο , απείλησε σε ομιλία του τον Ιούνιο να στοχεύσει τη νησιωτική χώρα εάν η Κύπρος ανοίξει τις αεροπορικές της βάσεις στα ισραηλινά αεροπλάνα.

BBC Türkçe

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ