Η απρόβλεπτη φύση του Ντόναλντ Τραμπ, τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή, αναδείχθηκε μέσα από τις δηλώσεις του Ρόμπερτ Γουίλκι, επικεφαλής της μεταβατικής ομάδας του νέου προέδρου στο Πεντάγωνο, κατά την εμφάνισή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Ο Γουίλκι αναφέρθηκε στην προσέγγιση του νέου προέδρου των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι ο Τραμπ σκοπεύει να τηλεφωνήσει στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να σταματήσει τον πόλεμο.
Αν ο Πούτιν δεν ανταποκριθεί, ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Γουίλκι, έχει σχεδιάσει να υπογράψει εκτελεστικές διαταγές που «θα απελευθερώσουν την αμερικανική ενεργειακή δύναμη».
Ο Γουίλκι ανέφερε επίσης ότι «η ροή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα ξεκινήσει», και η ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα μειώσει τις τιμές, με αποτέλεσμα να πληγεί η ρωσική οικονομία, κάτι που, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα επιβαρύνει την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης πως θα καταστήσει σαφές στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η Ουκρανία δεν έχει αξιοποιήσει επαρκώς τον πληθυσμό της, σημειώνοντας πως υπάρχουν «άντρες που παρέχουν δύναμη και μυς» οι οποίοι δεν έχουν επιστρατευθεί.
«Κίνδυνος καταστροφής της Ρωσίας»
Μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του, τη Δευτέρα 20/01, ο Τραμπ εκτίμησε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν κινδυνεύει να «καταστρέψει» τη Ρωσία, αν συνεχίσει να αρνείται την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το ίδιο ισχύει για τον Πούτιν.
Ο Τραμπ τόνισε πως ετοιμάζει σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο ηγέτη, προκειμένου να δώσει τέλος στη σύρραξη που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Βόρεια και Νότια Κορέα
Αναφορικά με το κορεατικό ζήτημα, τα σχόλια του Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα ενδέχεται να έχουν ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις, σύμφωνα με το BBC.
Την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα ως «πυρηνική δύναμη» και ρώτησε τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Νότια Κορέα για την κατάσταση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο καθηγητής Έρικ Ίσλι από το Πανεπιστήμιο Ewha σχολίασε ότι ο «απλός» τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ προσεγγίζει την κορεατική χερσόνησο ενδέχεται να έχει συνέπειες για τη Νότια Κορέα.
Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι η προσωποπαγής διπλωματία του Τραμπ θα μπορούσε να υπονομεύσει τις μακροχρόνιες στρατηγικές αποτροπής της συμμαχίας και να αφήσει τη Σεούλ εκτεθειμένη σε ενδεχόμενο εξαναγκασμό από την Πιονγκγιάνγκ.