Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μ.Έγκεντε αποδέχτηκε εμμέσως την πρόταση Ν.Τραμπ για ένταξη της χώρας στις ΗΠΑ ...

 Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μ.Έγκεντε αποδέχτηκε εμμέσως την πρόταση Ν.Τραμπ για ένταξη της χώρας στις ΗΠΑ & απόσχιση από την Δανία!Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Μούτε Έγκεντε κατά την ομιλία του για το νέο έτος, ζήτησε την ανεξαρτητοποίηση του νησιού από το βασίλειο της Δανίας, και την επιδίωξη της ενίσχυσης της συνεργασίας με άλλες χώρες, αποδεχόμενος έτσι

εμμέσως την πρόταση Ν.Τραμπ, για ενσωμάτωση στον αμερικανικό εθνικό «κορμό».

«Είναι η ώρα να κάνουμε ένα βήμα και να διαμορφώσουμε το μέλλον μας, και σε σχέση με ποιους θέλουμε να συνεργασθούμε στενά και σε σχέση με το ποιοι θέλουμε να είναι οι εμπορικοί μας εταίροι», είπε.

Ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε επίσημα η Γροιλανδία να αγοραστεί από τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη αναγκαιότητα.

«Για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απολύτως αναγκαία (από τις ΗΠΑ)», είχε γράψει πριν από μερικές ημέρες, καθόλου τυχαία, ο N.Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social.

Το κίνημα για την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και αυτό εν μέρει οφείλεται στις αποκαλύψεις για την διαχείριση των υποθέσεων της Γροιλανδίας από τις αρχές της Δανίας κατά τον 20ό αιώνα.

Ανάμεσά τους και η υπόθεση της αναγκαστικής επιβολής ελέγχου των γεννήσεων κατά την δεκαετία του 1960.

Η Γροιλανδία υπήρξε αποικία της Δανίας μέχρι το 1953. Πλέον είναι αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δανίας και το 2009 κέρδισε το δικαίωμα να επιδιώξει την ανεξαρτησία της με δημοψήφισμα.

Το 2023, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας παρουσίασε το σχέδιο του πρώτου της συντάγματος.

Ο Ν.Τραμπ ήξερε γιατί επέλεξε αυτή την στιγμή για να ζητήσει την απόκτηση της Γροιλανδίας, η οποία γεωπολιτικά «είναι μαγαζί γωνία», με έναν απίστευτου μεγέθους ορυκτό πλούτο και με άμεση πρόσβαση και στους επίσης απίστευτους πόρους της Αρκτικής όπου ένα μεγάλο μέρος τους θα καταλήξει στην Ρωσία.

«Η ιστορία και η σημερινή κατάσταση έχουν δείξει ότι η συνεργασία μας με το Βασίλειο της Δανίας δεν έχει επιτύχει να δημιουργήσει συνθήκες ισότητας», δήλωσε ο Μούτε Εγκεντε.

«Ήρθε η ώρα για την χώρα μας να κάνει το επόμενο βήμα. Όπως άλλες χώρες του κόσμου, πρέπει να εργασθούμε για να απομακρύνουμε τα εμπόδια για την συνεργασία – που μπορούμε να περιγράψουμε ως δεσμά της αποικιοκρατίας – και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στον λαό της Γροιλανδίας να αποφασίσει σχετικά με την ανεξαρτησία, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία.

Ενώ η πλειονότητα των 57.000 κατοίκων της Γροιλανδίας υποστηρίζει την ανεξαρτησία, υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον χρόνο και τις συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει απορρίψει δύο φορές τις προσφορές του Ν.Τραμπ να αγοράσει το νησί, το 2019 και τον προηγούμενο χρόνο.

«Η Γροιλανδία είναι δική μας. Δεν πωλούμαστε και δεν θα πωληθούμε ποτέ».

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στον Τραμπ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά όλοι κατάλαβαν ότι αυτές εννοούσε για «συνεργασία».

Παρά τον πλούτο της σε μεταλλεύματα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η οικονομία της Γροιλανδίας είναι εύθραυστη και εξαρτάται από την αλιεία και τις ετήσιες επιχορηγήσεις της Δανίας.

Η Δανία είναι μία χώρα η οποία δεν μπορεί να αξιοποιήσει τους πόρους της Γροιλανδίας, καθώς δεν διαθέτει τα μέσα να το κάνει και το κυριότερο δεν διαθέτει την θέληση.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν από τις 6 Απριλίου.

Η Γροιλανδία τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει χώρο εξελίξεων καθώς η Αρκτική θα είναι το επόμενο σημείο έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ.

pronews.gr