Ο Ν.Τραμπ κάλεσε τον Β.Πούτιν στην ορκωμοσία του...

Ο Ν.Τραμπ κάλεσε τον Β.Πούτιν στην ορκωμοσία του! Στην δημοσιότητα ήρθε η λίστα καλεσμένων του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ν.Τραμπ για την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου και μέσα στους καλεσμένους είναι και ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν, σύμφωνα με το Politico.

Η πρόσκληση ηγετών κρατών είναι εξαιρετικά σπάνια στις ορκωμοσίες.

Ωστόσο, ο Τραμπ, έχει προσκαλέσει προσωπικότητες όπως ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επιδιώκοντας να αναδείξει διεθνείς συμμαχίες με ιδεολογική συγγένεια. Την ίδια, όμως, ώρα, ενδεικτική των διαθέσεών του είναι και η μη πρόσκληση ορισμένων προσώπων.

Οι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς έχουν παραγκωνιστεί -η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν έχει προσκληθεί- ενώ από την άλλη προσκλήθηκαν αρκετοί δεξιοί και ηγέτες του πατριωτικού χώρου.

Στη λίστα περιλαμβάνονται ο Νάιτζελ Φάρατζ, γνωστός για την αντιευρωπαϊκή του ρητορική, ο Γάλλος δεξιός συγγραφέας και πολιτικός Έρικ Ζεμούρ, ο Βέλγος, Τομ Βαν Γκρίκεν και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέσκι, ο οποίος είχε συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες για θέματα κράτους δικαίου.

Η παρουσία αυτών των προσώπων, σύμφωνα με το Politico, αντικατοπτρίζει τη δεξιά πολιτική στροφή που επιχειρεί ο Τραμπ.

Ενδεικτική είναι η παρουσία της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία έχει προσκληθεί και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Τραμπ, παρά τη συνεργασία της με την κυβέρνηση Μπάιντεν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της G7.

Η Μελόνι μάλιστα είχε βρεθεί προ ημερών και στο Μαρ α Λάγκο με τον Τραμπ να την χαρακτηρίζει «καταπληκτική γυναίκα».

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος προβάλλεται ως «τιτάνας οικονομικών μεταρρυθμίσεων», έχει ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία του.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν επίσης προσκλήθηκε αλλά δεν θα παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Η πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένων των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Το αίτημα αυτό σηματοδοτούσε την «προθυμία του Τραμπ να έχει έναν ανοιχτό διάλογο» με τον Σι, δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Fox News η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ, Καρολίν Λέιβιτ.

Είναι επίσης σαφές ότι έπιασε τους Κινέζους διπλωμάτες απροετοίμαστους -η πρεσβεία του Πεκίνου στην Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αν πράγματι έλαβε επίσημη πρόσκληση για να παραστεί ο Σι ή αν ο Σι ανταποκρίθηκε.

Σημειώνεται πως οι Κινέζοι ηγέτες δεν έχουν παρευρεθεί ποτέ σε ορκωμοσία ξένου ηγέτη.

Αλλά ο Σι θέλει σαφώς να στείλει μήνυμα καλής θέλησης στον Τραμπ στέλνοντας έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο να παραστεί στην εκδήλωση:

Οι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι οι υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον αντιπρόεδρο Χαν Ζενγκ και τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Στην τελετή αναμένεται να παρευρεθούν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και της Ιαπωνίας, καθώς και οι Πρόεδροι του Ελ Σαλβαδόρ και του Ισημερινού.

Αντίθετα, ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, δεν θα μπορέσει να παραστεί λόγω δικαστικών περιπετειών.

Εκτός από πολιτικούς, η τελετή θα φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες της τεχνολογίας, όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς και ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ξαβιέ Νιέλ.

Ο Έλον Μασκ επίσης θα βρίσκεται εκεί, ωστόσο αυτός έχει και έναν λόγο παραπάνω καθώς θα κατέχει πλέον και χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση Τραμπ.

Από τη Γερμανία, προσκλήθηκε η ηγέτιδα του AfD, Άλις Βάιντελ, η οποία ωστόσο δήλωσε πως δεν θα παραστεί λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων.

Δεν είναι σαφές αν θα πάει στη θέση της κάποιος άλλος πολιτικός του AfD. Ωστόσο, ο Jürgen Hardt, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, καθώς και ο απεσταλμένος του Βερολίνου στις ΗΠΑ Andreas Michaelis θα παραστούν.

Η Ισπανία θα εκπροσωπηθεί από τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, ενώ η Πορτογαλία από τον ηγέτη του Chega, Αντρέ Βεντούρα.

Ο Γάλλος πρέσβης στην Ουάσινγκτον Λοράν Μπιλί έχει επίσης προσκληθεί και θα παραστεί.

Αντίθετα, η μη πρόσκληση προσωπικοτήτων όπως η Μαρίν Λεπέν και ο Ζορντάν Μπαρντέλα από τη Γαλλία ερμηνεύεται ως ένδειξη της στρατηγικής επιλογής του Τραμπ να απευθυνθεί σε εκείνους που του έχουν εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή τους.

Η απουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνδυασμό με την πρόσκληση της Πρέσβη της ΕΕ στις ΗΠΑ, Ιοβίτα Νελιουψιένε, καταδεικνύει τη διάθεση του Τραμπ να συνεργαστεί απευθείας με κράτη και όχι με ευρωπαϊκούς θεσμούς.

pronews.gr