Το περίγραμμα των αρχικών προσπαθειών του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ξεκίνησε κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, αρχίζει να διαφαίνεται για πρώτη φορά.
Όπως γράφει η Wall Street Journal, πρότεινε την ανάπτυξη ευρωπαϊκού στρατού στην Ουκρανία για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός.
Σημείωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επωμιστεί μεγάλο μέρος του βάρους της υποστήριξης του Κιέβου παρέχοντας στρατεύματα για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και όπλα για να αποτρέψει τη Ρωσία.
Σε συνάντηση στο Παρίσι στις 7 Δεκεμβρίου, ο Τραμπ είπε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).
Ωστόσο, εξέφρασε την επιθυμία, μετά από ενδεχόμενη παύση των εχθροπραξιών, να δημιουργήσει μια ισχυρή και καλά εξοπλισμένη Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές.
Τραμπ στην Ευρώπη: Η επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία θα ήταν δουλειά σας
Ο Τραμπ τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προστασία και την υποστήριξη της Ουκρανίας και ότι θα ήθελε ευρωπαϊκά στρατεύματα να είναι παρόντα στην Ουκρανία για να παρακολουθούν την κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτή τη συμφωνία, αν και δεν θα εμπλακούν αμερικανικά στρατεύματα.
Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τη συνάντηση, ο Τραμπ κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να πιέσουν την Κίνα να αναγκάσει το Κρεμλίνο να τερματίσει τον πόλεμο.
Συζητήθηκε η πιθανότητα χρήσης δασμών κατά της Κίνας ως εργαλείο πίεσης εάν το Πεκίνο δεν συμφωνήσει να συνεργαστεί.
Πιθανή ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι οι δύο χώρες παραμένουν μια «ενωμένη ομάδα» για τα ζητήματα του πολέμου στην Ουκρανία και της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Πρόσθεσε επίσης ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι το Κίεβο θα μπορούσε να εξετάσει την ιδέα του Μακρόν για πιθανή ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία έως ότου η χώρα γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ.
—