The Times:Πολύ Δύσκολη για τον Τραμπ η Ειρηνευτική Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας...

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός «μίας ημέρας» αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο, αλλά η υπόσχεσή του για «ειρηνευτική συμφωνία» αντιμετωπίζει αντίσταση και από τις δύο πλευρές, γράφουν οι Times.

«Κανείς, ίσως ούτε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν γνωρίζει ακριβώς πώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε μία ημέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του», σημειώνει το δημοσίευμα. 

Ο Τραμπ έχει διακυβεύσει τη φήμη του στην εξωτερική πολιτική επιδιώκοντας ένα πρόωρο τέλος του πολέμου, αλλά η υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αντιμετωπίζει την αντίθεση και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον Μαρκ Μπένετς των Times.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια στον δρόμο προς την ειρήνη. Το 2022, ο Ζελένσκι υπέγραψε ένα διάταγμα που απαγορεύει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία.

Δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο μπορεί να παραχωρήσει επισήμως εδάφη στη Ρωσία μόνο εάν μια τέτοια κίνηση εγκριθεί σε εθνικό δημοψήφισμα, κάτι που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι απίθανο.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παρείχε τη συντριπτική πλειοψηφία της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και ο Τραμπ πρότεινε ότι θα τερματίσει την αμερικανική βοήθεια εάν ο Ζελένσκι αρνηθεί να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία. Ένα τέτοιο βήμα θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα στο τέλος της μεγάλης ουκρανικής αντίστασης στο πεδίο της μάχης, τονίζει το δημοσίευμα.

«Ενώ ο Τραμπ θα έχει μεγαλύτερη μόχλευση έναντι του Ζελένσκι, δεν είναι σαφές ποια κίνητρα μπορεί να προσφέρει στον Πούτιν για να τον αναγκάσει να τερματίσει την εισβολή του», γράφει ο Μπένετς.

Ο Πούτιν είπε ότι η ειρήνη είναι δυνατή μόνο εάν η Ουκρανία παραιτηθεί από τέσσερις περιοχές στα νότια και ανατολικά της χώρας, καθώς και την Κριμαία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε επίσης από το Κίεβο να εγκαταλείψει επισήμως τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από τη νίκη του Τραμπ στις εκλογές, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμος να αμβλύνει τις απαιτήσεις του.

«Ο Τραμπ μπορεί να αλλάξει πορεία για να υποστηρίξει την Ουκρανία και τη θέση του για τη Ρωσία», δήλωσε ο Εντ Άρνολντ, αναλυτής για θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο, «Ο Ζελένσκι είπε ότι δεν διαπραγματεύεται προσωπικά με τον Πούτιν, αλλά υπό πίεση μπορεί να αλλάξει την πολιτική του, αλλά με δεδομένο το πού βρίσκονται η Ρωσία και η Ουκρανία, υπάρχουν πολύ λίγα θέματα στα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμφωνήσουν».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είπε ότι ο Τραμπ θα πάρει πιο σκληρή θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία από ό,τι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και δεν θα επιτρέψει στον Πούτιν να «περάσει την Ουκρανία».

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ