Η Le Pen κινδυνεύει με φυλάκιση 5 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων...

Συνταρακτικές εξελίξεις στη Γαλλία - Η Le Pen κινδυνεύει με φυλάκιση 5 ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί η γαλλική δικαιοσύνη, καθώς η εισαγγελέας του Παρισίου προτείνει τόσο τον αποκλεισμό της Marine Le Pen από τον πολιτικό στίβο, όσο και τη φυλάκισή της.
Πιο συγκεκριμένα, το γραφείο της εισαγγελέα του Παρισιού ζήτησε

την καταδίκη της επικεφαλής της «Εθνικής Συσπείρωσης» Marine Le Pen, σε πέντε χρόνια φυλάκισης, αλλά και την στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
Η εισαγγελία πρότεινε την εν λόγω ποινή κατά της Le Pen και των συνεργατών της, διότι θεωρεί τη γαλλίδα πολιτικό πρωταγωνίστρια σε σκάνδαλο εικονικών προσλήψεων κοινοβουλευτικών βοηθών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Le Pen, η οποία είχε προηγουμένως εκφράσει την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Γαλλίας το 2027, αντιμετωπίζει επίσης πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

Άμεσα εκτελεστέα η ποινή - «Με αποκλείουν από την πολιτική ζωή» υποστηρίζει η Le Pen

Παράλληλα, οι Γάλλοι εισαγγελείς ζήτησαν η ποινή να εκτελεστεί άμεσα, ακόμα κι αν η Le Pen υποβάλει έφεση απί της απόφασης.
Συνήθως, μια έφεση αναστέλλει τις ποινές εκτός εάν ο προεδρεύων του δικαστηρίου αποφασίσει διαφορετικά.
«Είναι σαφές ότι το μόνο που επιδίωξαν οι δημόσιοι κατήγοροι ήταν ο αποκλεισμός της Marine Le Pen από την πολιτική ζωή», δήλωσε η Le Pen στους δημοσιογράφους μετά τη διακοπή της συνεδρίας του δικαστηρίου.
Κατά τη διάρκεια της δίκης την περασμένη εβδομάδα, η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξίας τόνισε ότι σχεδιάζει να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας για τέταρτη φορά και σημέιωσε πως «εκατομμύρια Γάλλοι πολίτες θα στερηθούν υποψήφια πρόεδρό τους» αν της απαγορευτεί η υποψηφιότητα.
Λίγο πριν ανακοινωθεί η προτεινόμενη ποινή, η εισαγγελέας Louise Neyton παρότρυνε το δικαστήριο να λάβει υπόψη του τη «μοναδική» φύση του αδικήματος της υπεξαίρεσης.
Υπογράμμισε τη μακράς περίοδο κατά την οποία το σύστημα φέρεται να λειτουργούσε ατιμώρητο, καθώς και τις εκτιμώμενες ζημίες για το γαλλικό δημόσιο.
Οι κατηγορούμενοι «μετέτρεψαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε χρηματοδοτική αγελάδα και επεδίωκαν να συνεχίσουν να το εκμεταλλεύονται», είπε η Neyton.
«Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχε σημάνει συναγερμό, τα γεγονότα θα συνεχίζονταν και η υπεξαίρεση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη».
Η υπεράσπιση θα έχει τώρα την ευκαιρία να παρουσιάσει την υπόθεσή της πριν ο δικαστής ανακοινώσει ημερομηνία για την απόφαση, η οποία θα γίνει γνωστή πριν τις 27 Νοεμβρίου.
Η τελική ετυμηγορία αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Η υπόθεση της εικονικής πρόσληψης κοινοβουλευτικών συνεργατών στο στόχαστρο της ΕισαγγελίαςΗ Εισαγγελία κατηγορεί την πρόεδρο της Εθνικής Συσπείρωσης ότι είχε επινοήσει ένα παράνομο «σύστημα» για να διοχετεύει ευρωπαϊκούς πόρους σε άτομα της που ασχολούνταν με κομματικές δραστηριότητες στη Γαλλία.
Κύρια κατηγορία είναι η «εικονική απασχόληση» βοηθών, που φέρονταν να εργάζονται για ευρωβουλευτές, ενώ στην πραγματικότητα έκαναν κομματική δουλειά εντός συνόρων.

Εάν κριθεί ένοχη, η Marine Le Pen απειλείται με ποινή κάθειρξης αλλά και πρόστιμα, που μπορούν να φτάσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Επιπλέον, ενδέχεται να μην μπορεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2027.
«Δεν έχουμε παραβιάσει κανέναν κανόνα, κινδυνεύει η ελευθερία του κοινοβουλευτικού έργου», υποστηρίζει από την πλευρά της η επικεφαλής της «Εθνικής Συσπείρωσης».
Η ίδια εμφανίστηκε προ εβδομάδων στο δικαστήριο, για να δηλώσει απτόητη ότι θέλει απλώς να «παρουσιάσει τα επιχειρήματά της» και είναι απολύτως ήρεμη ενόψει της ετυμηγορίας.

Σωματοφύλακες «κοινοβουλευτικοί βοηθοί»;

Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 20 άτομα, μεταξύ αυτών και ο πατέρας της Le Pen και συνιδρυτής του «Εθνικού Μετώπου», Jean Marie Le Pen.
Μεταξύ άλλων οι ανακριτές θεωρούν ότι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι του κόμματος, σωματοφύλακες για παράδειγμα, είχαν αναβαθμιστεί τεχνηέντως σε «κοινοβουλευτικούς βοηθούς», ώστε να πληρώνονται από ευρωπαϊκά κονδύλια και όχι με έξοδα του κόμματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνονται παρόμοιες αιτιάσεις. Πριν την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ , ευρωβουλευτές του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος UKIP είχαν κατηγορηθεί για παρεμφερείς ατασθαλίες και τελικά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα κοινοτικά ταμεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Το 2023 η γερμανική εφημερίδα Die Welt και η ολλανδική ερευνητική ομάδα Follow the Money ανακάλυψαν, μετά από κοινή έρευνα, ότι 108 ευρωβουλευτές είχαν κληθεί να επιστρέψουν συνολικά δύο εκατομμύρια ευρώ στην περίοδο 2019-2022, αντιμετωπίζοντας παρεμφερείς κατηγορίες για κατάχρηση κονδυλίων.

«Γκρίζες ζώνες» των κονδυλίων

Πρόκειται σίγουρα για παράνομες συμπεριφορές;
Σύμφωνα με τον Νικ Αϊόσα, επιτελικό στέλεχος του ευρωπαϊκού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International EU) οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να υποδηλώνουν ο,τιδήποτε ανάμεσα στην απλή «τσαπατσουλιά κατά την τήρηση των λογιστικών βιβλίων» και στο «διασυνοριακό έγκλημα».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η εικονική απασχόληση κοινοβουλευτικών βοηθών στην Ευρωβουλή «δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα».
Προβληματική, κατά την άποψη του Αϊόσα, είναι και η διάθεση ενός κονδυλίου «γενικών δαπανών» σε όλους τους ευρωβουλευτές (που σημαίνει μία δαπάνη 40 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως για τους φορολογούμενους) «χωρίς να απαιτείται ούτε μία απόδειξη».
Πρόκειται για το μηνιαίο επίδομα 4.950 ευρώ τον μήνα που κάθε ευρωβουλευτής λαμβάνει για έξοδα γραφείου στην εκλογική του περιφέρεια (ενοίκιο, προμήθειες πληροφορικής, γραφική ύλη), χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις ή τιμολόγια.

Ευρωκοινοβούλιο: «Θέλουμε διαφάνεια»

Απαντώντας σε ερώτημα της DW σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον της «Εθνικής Συσπείρωσης», εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ότι υπάρχει μία σειρά διατάξεων που πρέπει να τηρούν τα μέλη και το προσωπικό της Ευρωβουλής, προκειμένου να αποφεύγεται η κατάχρηση κονδυλίων.
Επιπλέον, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία». Επισημαίνει μάλιστα ότι οι σχετικές διατάξεις έχουν αυστηροποιηθεί μετά την γνωστή υπόθεση «Κατάργκεϊτ».
Όπως επισημαίνει η Μάρτα Λόριμερ, συνεργάτις του London School of Economics για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, η δίκη της Le Pen αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και η έκβασή της είναι αβέβαιη.
«Ούτως ή άλλως, ο 'σκληρός πυρήνας' των ψηφοφόρων της αδιαφορεί, με δεδομένο το έντονο εθνικιστικό και αντι-ευρωπαϊκό προφίλ του κόμματος» λέει η Λόριμερ στην DW.
Επίσης, «η Le Pen μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ της, ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για μία δίκη με πολιτικά κίνητρα. Αυτή φαίνεται ότι θα είναι η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει από δω και πέρα…»

www.bankingnews.gr