Η Γεωργία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση...

 

Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2028 και θα απορρίψει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, σταματώντας ουσιαστικά την προσπάθειά της για ένταξη.

Σε δελτίο τύπου, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο κατηγόρησε την ΕΕ για προσβολές, χρησιμοποιώντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για εκβιασμό και οργάνωση επανάστασης στη χώρα.

«Αποφασίσαμε ότι δεν θα θέσουμε το θέμα της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση την πολιτική μας μέχρι το τέλος του 2028. Επίσης, απορρίπτουμε τυχόν κονδύλια του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του 2028.

Η χώρα του Νοτίου Καυκάσου των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εγγράψει την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνταγμά της και είναι παραδοσιακά η πιο φιλοδυτική από όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Οι σχέσεις της Γεωργίας με τις Βρυξέλλες έχουν επιδεινωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες. Η ΕΕ ανακοίνωσε προηγουμένως ότι η αίτηση ένταξης της Γεωργίας είχε παγώσει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 80 τοις εκατό των Γεωργιανών υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ και η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζει παράλληλα με την εθνική σημαία της Γεωργίας σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια.

Το γεωργιανό όνειρο διαβεβαιώνει ότι θέλει να ενταχθεί μια μέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα εμπλακεί σε διπλωματικές διαμάχες με τις Βρυξέλλες και εμβάθυνε τις σχέσεις με τη γειτονική Ρωσία.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ηρακλί Κομπαχίτζε είπε στους δημοσιογράφους ότι η ένταξη στην ΕΕ θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία της Γεωργίας, καθώς η Τιφλίδα θα πρέπει να ακυρώσει τις συμφωνίες βίζας και τις εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

Η ΕΕ χορήγησε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά έχει επικρίνει ορισμένους νόμους που προώθησε έκτοτε το «Γεωργιανό Όνειρο», συμπεριλαμβανομένων των νόμων για ξένους πράκτορες και τα δικαιώματα LGBTQ, ως αυταρχικούς, ρωσικής έμπνευσης και ως εμπόδιο στην ένταξη.

Οι δυτικές χώρες εκτίμησαν επίσης ότι οι εκλογές του Οκτωβρίου, στις οποίες το μπλοκ του Γεωργιανού Ονείρου κέρδισε σχεδόν το 54 τοις εκατό των ψήφων, ήταν γεμάτες παρατυπίες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες και αρνήθηκαν να λάβουν τις έδρες τους στο κοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά την ακύρωση των εκλογών και την εκ νέου προκήρυξή τους, καθώς και την επιβολή κυρώσεων σε βασικά στελέχη του Γεωργιανού Ονείρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Καζακστάν, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επαίνεσε το θάρρος και τον χαρακτήρα των γεωργιανών αρχών για την ψήφιση του νόμου για τους ξένους πράκτορες, τον οποίο οι εγχώριοι επικριτές συνέκριναν με τη ρωσική νομοθεσία.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ