Συρία: Η Ρωσία βομβάρδισε το Χαλέπι μετά την εισβολή των τζιχαντιστών...

 

Μέσα σε λίγες ώρες, οι τζιχαντιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλα τμήματα της πόλης Χαλέπι των εκατομμυρίων κατοίκων στη Συρία. Για να σταματήσει αυτή την επίθεση, η Ρωσία, για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, πραγματοποίησε ξανά αεροπορικές

επιδρομές, γράφει η γερμανική tageschau.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο ανέφερε ότι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το δυτικό τμήμα του Χαλεπίου.

Σε άλλη επίθεση στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο», τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση που εικάζεται ότι πρόκειται για ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Οι πληροφορίες που παρέχονται από το «Παρατηρητήριο», οι ακτιβιστές προσκείμενοι στη συριακή αντιπολίτευση, δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Μαχητές της ομάδας των τζιχαντιστών Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) φέρεται να έχουν πάρει τον έλεγχο σημαντικών τμημάτων του Χαλεπίου, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών κτιρίων και φυλακών. Κατέλαβαν επίσης πολλές, στρατηγικά, σημαντικές τοποθεσίες στις γειτονικές επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα αποσύρθηκαν στα περίχωρα της πόλης, ενώ ο κυβερνήτης και το αστυνομικό προσωπικό εγκατέλειψαν το κέντρο του Χαλεπίου, σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο».

Ακτιβιστές του «Παρατηρητηρίου» υποστηρίζουν ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες εκμεταλλεύτηκαν το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε και κατέλαβαν το αεροδρόμιο στο Χαλέπι.

Από τις 27 Νοεμβρίου, οι περιοχές Ιντλίμπ και Χαλέπι στη βορειοδυτική Συρία έχουν πληγεί από τις σφοδρότερες μάχες από το 2020. Πριν εισέλθουν στο Χαλέπι, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν περίπου 50 μέρη γύρω από την Ιντλίμπ και δυτικά του Χαλεπίου που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.

Μαχητές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 301 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων 28 αμάχων.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) θεωρείται ο διάδοχος του Μετώπου Νούσρα, του συριακού κλάδου του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Αυτή η ομάδα άλλαξε το όνομά της πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια και απομακρύνθηκε από την Αλ Κάιντα. Ωστόσο, ελέγχει εδώ και χρόνια τη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές λαμβάνουν υποστηρίζονται σθεναρά από την Τουρκία.

Τουρκία food tours

 Ισχυρίζεται: «Η Τουρκία είναι ενήμερη για την επιχείρηση, γνωρίζει τις λεπτομέρειες και έχει δώσει το πράσινο φως».

Πριν από τον εμφύλιο, το Χαλέπι είχε περίπου 1,7 εκατομμύρια κατοίκους, γεγονός που το έκανε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μετά τη Δαμασκό. Επιπλέον, ήταν μια σημαντική οικονομική μητρόπολη.

Το 2012, οι τζιχαντιστές κατάφεραν να καταλάβουν τμήματα του Χαλεπίου, γεγονός που οδήγησε σε έντονες μάχες με τον συριακό στρατό. Μόνο στα τέλη του 2016 οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν τα ανατολικά τμήματα του Χαλεπίου, αλλά με κόστος τεράστιες καταστροφές. Η πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς και χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τουρκία food tours

Η συριακή κυβέρνηση ανακοινώνει μια αντεπίθεση

Η κυβέρνηση του Προέδρου Άσαντ επιβεβαίωσε την απώλεια του ελέγχου σε μεγάλα τμήματα του Χαλεπίου. Σε ανακοίνωση του συριακού στρατού, την οποία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Sana, αναφέρεται ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» κατάφεραν να διεισδύσουν σε μεγάλα σημεία της πόλης.

Ωστόσο, οι αντάρτες δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει μόνιμες θέσεις καθώς γίνονται στοχευμένα πλήγματα εναντίον τους. Οι κυβερνητικές δυνάμεις αναμένουν αυτή τη στιγμή ενισχύσεις για να εξαπολύσουν αντεπίθεση.

Ο συριακός στρατός ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες επιτίθενται σε περισσότερα από 100 χιλιόμετρα της πρώτης γραμμής στην περιοχή του Χαλεπίου και της Ιντλίμπ, με την υποστήριξη «χιλιάδων ξένων τρομοκρατών» και τη χρήση βαρέων όπλων και μεγάλου αριθμού των drones. Δεκάδες κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτές τις μάχες.

Λόγω του μεγάλου αριθμού επιτιθέμενων και των ανοιχτών μετώπων, αποφασίστηκε η απόσυρση των στρατευμάτων και η προετοιμασία για αντεπίθεση.

Η εκεχειρία διήρκεσε από το 2020

Μια εκεχειρία που μεσολάβησε η Τουρκία και η Ρωσία ισχύει από το 2020 στο βόρειο τμήμα της Συρίας . Αν και κατά καιρούς έχει παραβιαστεί η εκεχειρία, έχει συμβάλει στη σχετική ηρεμία της περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Τουρκία food tours

Το 2015, η Ρωσία εντάχθηκε στον πόλεμο της Συρίας που ξεκίνησε το 2011 ως μέρος της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης» και με τη βοήθεια της ανώτερης αεροπορικής της δύναμης βοήθησε τον Πρόεδρο Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο και να εδραιώσει την εξουσία.

Οι κουρδικές πολιτοφυλακές ελέγχουν περιοχές στα βορειοανατολικά της χώρας. Η Τουρκία κρατά τμήματα του συριακού εδάφους στη συνοριακή περιοχή και υποστηρίζει τους αντάρτες στην περιοχή.

dw

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ