Καταρρέει η ευρωπαϊκή οικονομία, έρχονται απανωτές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ ...

Προετοιμαστείτε – Καταρρέει η ευρωπαϊκή οικονομία, έρχονται απανωτές μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μήπως και σωθεί Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία, με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δια στόματος Crhistine Lagarde, να χτυπά συναγερμό για το αδιέξοδο.
Τα τελευταία στοιχεία από τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην

Ευρωζώνη έδειξαν σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών και συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, οδηγώντας μάλιστα το ευρώ σε χαμηλά δύο ετών έναντι του δολαρίου.
Δεν άργησε το καμπανάκι Lagarde, η οποία μιλώντας στο 34ο Τραπεζικό Συνέδριο της ΕΕ ύψωσε το δάχτυλο.
Είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν, μεν, τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά τελικά, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, είναι απρόθυμοι να λάβουν αποφάσεις και κυρίως να τις υλοποιήσουν σε αρκετά θέματα, μεταξύ των οποίων και η Ένωση των Κεφαλαιαγορών.

Προ των πυλών μια νέα κρίση

Σαφώς η Lagarde υπενθύμισε την έκθεση της ΕΚΤ, κατά την οποία αναδείχθηκε πόσο εύθραυστη παραμένει η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφέρθηκε ότι «οι προοπτικές για χρηματοπιστωτική σταθερότητα σκιάζονται από την αυξημένη μακροοικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική».
Ακόμη, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι οι υψηλές αποτιμήσεις, σε συνδυασμό με τους γενικότερους κινδύνους, καθιστούν τις αγορές πιο ευάλωτες σε ξαφνικές διορθώσεις.
Η ΕΚΤ διαβλέπει κινδύνους για τις τράπεζες, καθώς η αδυναμία αντιμετώπισης του πιστωτικού κινδύνου σε ορισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξασθένηση της ποιότητας του ενεργητικού τους, εάν επιβεβαιωθεί τελικώς το αρνητικό σενάριο για την ανάπτυξη.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.
Στο μέτωπο του δημοσίου χρέους, η Έκθεση τονίζει ότι παρά τη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μετά την εκτίναξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα δημοσιονομικά θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν αδύναμα σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης.
Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς το χρέος που λήγει μετακυλά, με επιτόκια υψηλότερα από εκείνα του ανεξόφλητου χρέους. Τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, σε συνδυασμό με τις αδύναμες μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και την αβεβαιότητα της πολιτικής, αυξάνουν τον κίνδυνο ότι η δημοσιονομική εκτροπή θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες της αγοράς για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Μείωση επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προετοιμάζονται για την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής του έτους, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να συμφωνούν ότι ένα ακόμη βήμα κατά 25 μονάδες βάσης είναι η πιθανότερη έκβαση μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού που ήταν πιο μεγάλη από το αναμενόμενο.
Ωστόσο, στο τραπέζι πλέον είναι και οι 50 μονάδες βάσης, δεδομένης της αδυναμίας που δείχνει η οικονομία.
Οι περισσότεροι προβλέπουν επίσης μια σειρά από περικοπές των επιτοκίων το 2025, αν και μένει να φανεί το πώς θα επηρεαστεί αυτή η αντίληψη από την επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο - ειδικά υπό το πρίσμα των σχεδίων του να επιβάλει δασμούς σε βασικούς εμπορικούς εταίρους.

www.bankingnews.gr