O Α.Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστή κυριακάτικη εφημερίδα, προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ ζητάει και την παραίτηση του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη!
Την απόφαση για να ζητήσει την παραίτηση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς την έλαβε όταν άκουσε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει τον περασμένο Οκτώβριο «αν είναι να έχουμε ήρεμη γειτονιά, ας με πουν και μειοδότη».
Η πρόταση Α.Σαμαρά είναι ένα νέο χτύπημα προς την κυβέρνηση και αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο «θόρυβο» στη ΝΔ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις του αλλά είναι γνωστό ότι η προτίμησή του ήταν η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.
Ωστόσο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας από τους διαφωνούντες βουλευτές οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα την ψηφίσουν.
Τώρα μετά την εκλογή του Ν.Τραμπ τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος άλλαξε άρδην πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων εφαρμόζοντας το γνωστό ρητό «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει όπως έγινε και με τους δεινόσαυρους».
Επειδή λοιπόν δεν θέλει να έχει την τύχη των δεινοσαύρων εκτός του ότι θα απορρίψει όλες τις πολιτικές που εφάρμοσε μέχρι τώρα θα αλλάξει και την επιλογή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έλαβε 261 θετικές ψήφους από τη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2020 αλλά τώρα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο πρωθυπουργός θα ήταν να ταυτιστεί με κεντροαριστερά κόμματα που θα την ψήφιζαν για ακόμα μια φορά.
Η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει μετά από την ψήφιση του προϋπολογισμού, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τις 20 Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει πότε θα προτείνει το πρόσωπο που έχει επιλέξει για τη θέση του ΠτΔ και μετά η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή του έως τις 13 Φεβρουαρίου.
Όνομα ευρύτερης αποδοχής ο νέος ΠτΔ
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στα τέλη
Οκτωβρίου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε πει για το ζήτημα
του ΠτΔ πως «είναι πάρα πολύ νωρίς, δεν υπάρχει καμία
απόφαση από τον πρωθυπουργό και δεν έχει και καμία αξία αυτή τη στιγμή
να μπούμε σε καμία τέτοια διαδικασία σεναριολογίας. Ούτε παραγωγικό
είναι, ούτε αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, είναι ένα πολύ
σοβαρό θέμα, προφανώς, που θα συζητηθεί στην ώρα του, η οποία δεν είναι
τώρα».