Δημοσκόπηση Metron...


 Σε ρηχά νερά και μακριά από τον άτυπο στόχο του 30% εμφανίζεται να κινείται η Νέα Δημοκρατία στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, κάτι που αποτυπώνει την διαρκή πολιτική φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Πλέον, το κυβερνών κόμμα προηγείται με μονοψήφια διαφορά 9,3 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται ως πέμπτο κόμμα και μάλιστα με ισχνά μονοψήφια ποσοστά.
Η Χαριλάου Τρικούπη ανεβάζει τα ποσοστά της σε ιστορικό υψηλό που γυρίζει το κομματικό σύστημα πίσω στον Δεκέμβριο του 2011.

Εκτίμηση ψήφου

1_877.JPG

Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ παραμένει σταθερά πρώτη με 29,1%, καταγράφοντας μικρές μόνο απώλειες (0,7%) σε σχέση με τη μέτρηση της ίδιας εταιρείας τον Σεπτέμβριο του Σεπτεμβρίου είναι μικρές και για την ακρίβεια είναι 0,7%.
Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 19,8%, έχοντας κερδίσει τέσσερις μονάδες μέσα σε ένα μήνα (15,7).
Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται τρίτο κόμμα με 9%, ενώ το ΚΚΕ πλασάρεται τέταρτο με 8,9%. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακρημνίζεται στην πέμπτη θέση με 8,7%.
Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 5,3% και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου με 4,5%.
Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος της Νέας Αριστεράς η οποία έφτασε στο 4%, από το 2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Πρόθεση ψήφου

2_285.jpg

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία παραμένει σε ρηχά νερά, κάτι που παγιώνει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ως σημείο τομής που μονιμοποιείται.
Στην πρόθεση ψήφου καταγράφει 22,5%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να γκρεμίζεται και βρίσκεται μόλις στο 6,8%.
Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ κάνει ένα μεγάλο άλμα αφού από 11,6% τον Σεπτέμβριο τώρα ανεβαίνει στο 15,3%, δηλαδή αναδεικνύεται στη δημοσκοπική αξιωματική αντιπολίτευση με τις εσωκομματικές εκλογές να δίνουν σημαντική ώθηση στην Τρικούπη.
Το ΚΚΕ υποχωρεί ελαφρά στο 6,9%, η Ελληνική Λύση υποχωρεί στο 7%, η Πλεύση Ελευθερίας έχει μικρή άνοδο στο 4,1%, η Φωνή της Λογικής υποχωρεί στο 3,5%, ενώ η Νέα Αριστερά ξεπερνά το 3% αποτυπώνοντας μια σχετικά ανοδική δυναμική.
Απεναντίας η Νίκη υποχωρεί στο 1,9%.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Αναφορικά με τις συσπειρώσεις και, κατ' επέκτασιν τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, η Νέα Δημοκρατία έχει τις μεγαλύτερες απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια προς την Ελληνική Λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξίσου σημαντικές απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Πλεύση Ελευθερία, το ΚΚΕ, και το ΜέΡΑ25.
Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, έχει μικρές απώλειες προς τη ΝΔ και τη Φωνή Λογικής

5_117.jpg

6_114.jpg

7_99.jpg

Τέταρτος στη δημοφιλία ο Μητσοτάκης, ανέρχεται στην πρώτη θέση ο Ανδρουλάκης

8_85.jpg

Ως προς τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται κάνει την έκπληξη μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, πλασάρεται στην πρώτη θέση και με 41% υπερσκελίζει τον Δημήτρη Κουτσούμπα (38%), την Ζωή Κωνσταντοπούλου (37%) και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (36%).

Μακράν καταλληλότερος πρωθυπουργός ο ... Κανένας

9_53.jpg


Τα πράγματα εξακολουθούν να πηγαίνουν προς τη λάθος μεριά – Μεγάλη αγωνία για την ακρίβεια

10_37.jpg

Το πρώτο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι οι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Για την ακρίβεια, αυτό πιστεύει το 68% των ερωτηθέντων σε αντιδιαστολή από το μόλις 25% που υποστηρίζει ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

11_64.jpg

Ως προς το ποια προβλήματα ιεραρχούν οι πολίτες, εδώ η ακρίβεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 38% με την οικονομία είναι στη δεύτερη θέση με 24%, κάνοντας σαφές ότι αυτό που κυρίως τους απασχολεί είναι αυτό που έχει πολλές φορές περιγραφεί ως η συνθήκη όπου «οι αριθμοί ευημερούν και οι άνθρωποι δυστυχούν».

12_48.jpg

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά – αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει) παραμένει σε ιδιαίτερα αρνητικά επίπεδα: -51%

www.bankingnews.gr