Άγριες μάχες Ισραήλ με Hezbollah στα σύνορα...

Σπιράλ θανάτου στη Μέση Ανατολή - Άγριες μάχες Ισραήλ με Hezbollah στα σύνορα - Πρώτη εμπλοκή του Λιβανέζικου Στρατού Η ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξελίσσεται σε ένα σπιράλ θανάτου, ιδίως μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους, καθώς με νέους βομβαρδισμούς του το Ισραήλ επιδιώκει να καταστρέψει το Σώμα Πληροφοριών της

Hezbollah, που βρίσκεται στην καρδιά της Βηρυτού.
Από την άλλη πλευρά, στο θέατρο των επιχειρήσεων εισέρχεται πλέον κι επίσημα -για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της σύγκρουσης- ο λιβανέζικος στρατός, ο οποίος επιστρατεύεται και αναπτύσσεται στα νότια σύνορα της χώρας με το Ισραήλ.
Λίγο νωρίτερα, εχθρικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν τρία πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπως μετέδωσαν την Πέμπτη 3/10 τα λιβανέζικα μέσα.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, όπως και του CNN, είδαν στήλες καπνού να υψώνονται από την πληγείσα περιοχή.

lebanon-strike-israel-lebanon-war-reuters-2024-10-bc4ba64aa8459f5248cc06264908288d.avif

Όπως επιβεβαίωσαν τα αραβικά μέσα, στις ισραηλινές αυτές αεροπορικές επιδρομές μία από τις γειτονιές που βρέθηκαν στο στόχαστρο ήταν η γειτονιά Χαρέτ Χρέικ.
Η Hezbollah ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά τις εκρήξεις ότι στο στόχαστρο μπήκε το γραφείο τύπου της οργάνωσης.
Σε μία άλλη εξέλιξη η σιιτική οργάνωση ανακοίνωσε ότι πυροδότησε εκρηκτικούς μηχανισμούς με στόχο ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο.
Από τη σχετική επίθεση υπήρξαν πολλοί νεκροί και τραυματίες.
Τέλος ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι ανταπέδωσε ισραηλινά πυρά, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, μετά τον θάνατο ενός στρατιώτη του λιβανικού στρατού στον νότιο Λίβανο.
«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός εχθρός έθεσε στο στόχαστρο ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Μπιντ Τζμπεϊλ στο νότιο Λίβανο και στρατιωτικοί απάντησαν στα πυρά», ανακοίνωσε σχετικά ο στρατός της χώρας.

Biden: Δεν θα χτυπήσει σήμερα το Ισραήλ - Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ισραηλινό χτύπημα στα πετρέλαια του Ιράν

Την ίδια στιγμή, κορυφώνεται η αγωνία για τα πιθανά αντίποινα που θα εξαπολύσει το Ισραήλ κατά του Ιράν, μετά την ισχυρή πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στις μεγάλες πόλεις του εβραϊκού κράτους, την Τρίτη 1/10.
Πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για τη Φλόριντα και τη Τζόρτζια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για αυτό το φλέγον ζήτημα, που απασχολεί όλο τον πλανήτη.
Μάλιστα, ερωτηθείς εάν θα οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν ισραηλινά αντίποινα με πλήγματα στα αποθέματα πετρελαίου του Ιράν ο Biden άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Είμαστε σε συζητήσεις για αυτό» αλλά «δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σήμερα. θα το συζητήσουμε αργότερα».
Ωστόσο, χθες, ο Biden κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει μια ισραηλινή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Ο πρόεδρος αρνήθηκε να περιγράψει ποιες κυρώσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, απαντώντας σχετικά: «Θα τους το πω πριν σας το πω».
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για τους ομήρους που εξακολουθεί να κρατάει η παλαιστινιακή οργάνωση Hamas στη Γάζα.

Ομολογία βόμβα από το State Department - Τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν περνούν από ... τις ΗΠΑ

075d6c1bf4fc1dcbd5e87a239da688a5_XL.jpg

Λίγο αργότερα σε μια πρωτοφανή ομολογία, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Matthew Miller, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με το Ισραήλ για να καθορίσουν τη μορφή, την κλίμακα και τους στόχους μιας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής κατά του Ιράν.
Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται συμμέτοχες αλλά και συνένοχες καθώς ομολογούν ότι θα έχουν ενεργό εμπλοκή στα αντίποινα κατά του Ιράν, το οποίο την 1η Οκτωβρίου είχε εξαπολύσει καταιγισμό βαλλιστικών πυραύλων με στόχο τις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ και η Χάϊφα.
Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές μέσα από τα πλέον επίσημα χείλη ότι δεν επιδιώκουν τη στοχοποίηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης.

Για πρώτη φορά στο πεδίο ο στρατός του Λιβάνου - Ένας στρατιώτης νεκρός από ισραηλινό πλήγμα

λεβανεσε_αρμυ.JPG

Ο επίσημος στρατός του Λιβάνου, που επιστρατεύθηκε για πρώτη φορά από το 2006 στο πλευρό της Hezbollah, ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα 3/10 και άλλος ένας τραυματίστηκε από ισραηλινό πλήγμα στη διάρκεια κοινής επιχείρησης διάσωσης στο νότιο τμήμα της χώρας με τον λιβανέζικο Ερυθρό Σταυρό.
Ο στρατός και ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός διεξήγαγαν επιχείρηση διάσωσης στο χωριό Ταϊμπέχ και τέθηκαν στο στόχαστρο ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.
Ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι τέσσερις διασώστες του τραυματίστηκαν.
Από την πλευρά της, η Hezbolllah πραγματοποίησε άλλη μια φονική ενέδρα ενώ δύναμη πεζικού του ισραηλινού εχθρού προσπαθούσε να εισδύσει στην πόλη Μαρούν αλ Ρας στον Λίβανο, κοντά στη μεθόριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της σιιτικής οργάνωσης.
Εντωμεταξύ σε μια άλλη εξέλιξη κατά τι ανατολικότερα, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε σήμερα εχθρικούς στόχους πάνω από ανοιχτή περιοχή δυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Άγριες μάχες της Hezbollah με τον ισραηλινό στρατό στον Νότιο Λίβανο - Άλλο ένα τανκ Merkava των IDF έγινε στάχτη

merkaba.JPG

Σε κάθε περίπτωση, η εισβολή στον Λίβανο αποδεικνύεται μια δισεπίλυτη εξίσωση για το Ισραήλ, καθώς δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα άρτια εκπαιδευμένα τάγματα της Hezbollah σε συνθήκες ημι-αστεακού περιβάλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα, μια ισραηλινή δύναμη πεζικού «προσπάθησε να διεισδύσει προς το νεκροταφείο της πόλης Γιαρούν» στο νότιο Λίβανο όταν μαχητές της οργανωσης πυροδότησαν μια βόμβα Σετζίλ στις δυνάμεις που προήλαυναν, τονίζει η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση προκάλεσε θύματα.
Η Hezbollah ανέφερε, επίσης, ότι ο κατευθυνόμενος πύραυλός της έπληξε ένα τανκ Merkava στον βόρειο ισραηλινό οικισμό Netua και μια ρουκέτα στόχευσε Ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή Al-Thaghra στα περίχωρα της πόλης Odaisseh στα λιβανεζο-παλαιστινιακά σύνορα.
Αργότερα, η οργάνωση ισχυρίστηκε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο την ισραηλινή στρατιωτική βάση Σαχνίν στον κόλπο της Χάιφα, πρώην κόλπος της Άκρας, με πυραυλικά αποθέματα.

?? Hezbollah: "We detonated explosive devices targeting a Golani Brigade unit attempting to bypass west of Maroun al-Ras, resulting in casualties and forcing the rest of the unit to retreat beyond the “Blue Line.”

Israeli media reported multiple aerial evacuation attempts to… pic.twitter.com/kF5Ys2D4TE

— DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) October 3, 2024

Επιπροσθέτως, η σιιτική οργάνωση έκανε γνωστό ότι τέσσερις εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν από τους μαχητές της από τα ξημερώματα εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων που διείσδυσαν στις πόλεις Μαρούν αλ-Ρας και Γιαρούν, «προκαλώντας μεγάλες απώλειες στις εχθρικές δυνάμεις».

Νεκρός ο Σύμβουλος των Φρουρών της Επανάστασης νεκρός έπειτα από ισραηλινή επίθεση στην Δαμασκό

damascus.JPG

Η σύγκορυση αρχίζει πια να λαμβάνει επικίνδυνες, περιφερειακές διαστάσεις με το ιρανικό Student News Network μετέδωσε ότι σύμβουλος των Φρουρών της Επανάστασης υπέκυψε στα τραύματά του μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στα περίχωρα της Δαμασκού την Δευτέρα 30/9.
Ο σύμβουλος ονομαζόταν Majid Divani, σύμφωνα με το Student News Network που δεν μέτεδωσε περισσότερες πληροφορίες.
Πρόκειται μάλλον για την ισραηλινή επίθεση την είδηση για την οποία μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας την Τρίτη 1/10 λέγοντας ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίσθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά της συρικαής πρωτεύουσας.
Οταν ερωτήθηκε για την επίθεση, ο ισραηλινός σταρτός απάντησε ότι δεν σχολιάζει πληροφορίες που μεταδίδονται από ξένα μέσα ενημέρωσης.

Νεκρός και ο διοικητής της Hezbollah «που σχεδίασε την επίθεση με τα 12 νεκρά παιδιά στα Υψίπεδα του Golan»

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε και τον θάνατο του διοικητή της Hezbollah, al-Shahabiya, ο οποίος σχεδίασε και εκτέλεσε την επιχείρηση με την εκτόξευση ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων ενάντια στον ισραηλινό οικισμό του Majdal Shams στα Υψίπεδα του Γκολάν τον περασμένο Ιούλιο, με αποτέλεσμα 12 μικρά παιδιά να χάσουν τη ζωή τους.
Το βίντεο που είχε δώσει στη δημοσιότητα μετά την τραγωδία του Ιουλίου ο IDF...
Ο al-Shahabiya ήταν διοικητής των δυνάμεων της Hezbollah, που τους τελευταίους μήνες χτυπά τις περιοχές του Βορείου Golan και της Γαλιλαίας.

Διπλωματική βόμβα πυροδοτεί ο Λίβανος - Ζητεί την άμεση παρέμβαση της Ρωσίας

Ραγδαίες εξελίξεις προκύπτουν και στον διπλωματικό πεδίο, εκεί όπου η Βηρυτός ζήτησε διπλωματική συνδρομή από τη Ρωσία για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπως έκανε γνωστό ο Λιβανέζος πρεσβευτής στη Ρωσία Shawki Bou Nassar σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS.
«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ζήτησα αυξημένες διπλωματικές προσπάθειες σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες με επιρροή στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών», διευκρίνισε ο Bou Nassar
Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν πολυάριθμες εκκλήσεις για να εξασφαλίσουν υποστήριξη για μια ειρηνική λύση.
Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov υπογράμμισε ότι η Ρωσία σκοπεύει να εργαστεί για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, ο Sergey Lavrov τόνισε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι στη Μέση Ανατολή ετοιμάζεται ένας μεγάλος πόλεμος, τον οποίο, όπως φαίνεται, κάποιοι θέλουν πραγματικά, πολύ.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποσημέιωσε ότι ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει την επιχείρηση παρά την έγκριση ψηφισμάτων που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Τέλος, υπενθύμισε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Διεθνές Δικαστήριο χαρακτήρισαν παράνομη την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και ζήτησε να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες.

www.bankingnews.gr