El Pais: Στο Kursk πολεμούν οι Ουκρανοί που είχαν στασιάσει κατά Zelensky ...

Βόμβα El Pais: Στο Kursk πολεμούν οι Ουκρανοί που είχαν στασιάσει κατά Zelensky – Η απίστευτη τραγωδία της 116ης ταξιαρχίας Η ηθική και ψυχολογική κατάσταση του ουκρανικού στρατού επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα πολλοί στρατιώτες να εγκαταλείπουν τα καθήκοντά τους στην πρώτη γραμμή λόγω υψηλών επιπέδων άγχους και εξάντλησης.

Σύμφωνα με την El Pais, αυτή η κρίση στον ουκρανικό στρατό βαθαίνει και γίνεται ανησυχητικό πρόβλημα για τους αξιωματικούς του καθεστώτος Zelensky.
Η ισπανική εφημερίδα ανέφερε οι Ουκρανοί στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν στο πεδίο της μάχης, συχνά φεύγοντας από τις θέσεις τους ή παρακούοντας τις εντολές των διοικητών τους.
Η κατάσταση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι οι στρατιώτες υπόκεινται σε υψηλά επίπεδα στρες για παρατεταμένες περιόδους, χωρίς επαρκή αντικατάσταση προσωπικού.

Φυγή ή παράδοση – Εξαντλήθηκαν οι Ουκρανοί στρατιώτες

Στην παρούσα κατάσταση, στρατιώτες που έχουν πολεμήσει σε διαφορετικές μάχες παραμένουν στην πρώτη γραμμή, χωρίς το δικαίωμα να υποχωρήσουν προς τα πίσω και να ξεκουραστούν σωστά.
Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί από αυτούς τους άνδρες αρρωσταίνουν λόγω παρατεταμένων επιπέδων άγχους, πολλές φορές παίρνοντας ριζικές αποφάσεις όπως η φυγή ή η παράδοση.
Στην πράξη, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δημιουργούν ένα ανυπόφορο περιβάλλον για τους δικούς τους στρατιώτες, αφού δεν τους επιτρέπεται να σταματήσουν τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, δεν έχουν πλέον αρκετό στρατευμένο προσωπικό για να ενισχύσει τα χαρακώματα.
«Γιατί υποχωρούμε; Επειδή δεν έχουμε εναλλαγές, δεν αναπαυόμαστε, είμαστε αποθαρρυμένοι.
Είχα έναν φίλο, τον λέγαμε England.
Πολέμησε σε ολόκληρο τον πόλεμο στην πρώτη γραμμή, στο Robotino, στο Soledar, στο Kherson.
Ήταν εξαντλημένος, δεν άντεξε άλλο και οι διοικητές δεν του έδωσαν άδεια.
Πριν λίγες μέρες έφυγε, έτσι ακριβώς», είπε ο αξιωματικός στους δημοσιογράφους.
kursk_1_4.jpg
Η ανταρσία της 116ης ταξιαρχίας

Στρατιώτες που έδωσαν συνέντευξη στους Ισπανούς δημοσιογράφους είπαν ότι η έλλειψη στρατιωτικού προσωπικού είναι αυτή τη στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα της Ουκρανίας.
Λόγω αδυναμίας αντικατάστασης των στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή, πολλοί στρατιώτες παραμένουν στα χαρακώματα για τρεις ή περισσότερους μήνες χωρίς ανάπαυση.
Αυτό επηρεάζει σοβαρά το ηθικό του στρατού, συμβάλλοντας στη στρατιωτική κατάρρευση.
Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή είναι τόσο περίπλοκη που υπάρχουν αναφορές ακόμη και για ανταρσίες μεταξύ στρατιωτών.
Ένας στρατιώτης με το όνομα «Alexander» είπε στους δημοσιογράφους ότι σε μια περιοχή κοντά στο Kurakhovo, στo Donetsk υπήρξε ανταρσία μεταξύ των μελών της 116ης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού.
Οι στρατιώτες αρνήθηκαν να εκτελέσουν εντολές και προσπάθησαν να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις λόγω κακών συνθηκών.
kursk_2_5.jpg
Τους έστειλαν για θανάσιμη τιμωρία στο Kursk

Υπήρξε μια σκληρή επίθεση στους «επαναστάτες», με ολόκληρη την ταξιαρχία να έχει σταλεί στο Kursk – όπου συμμετείχαν στην επιχείρηση «αυτοκτονίας», με αποτέλεσμα αρκετούς θανάτους.
Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους Ουκρανούς στρατιώτες που εισέβαλαν στο Kursk μπορεί να έχουν σταλεί σε μια τιμωρητική αποστολή, με τους αξιωματικούς τους να τους εύχονται ειλικρινά να σκοτωθούν στο πεδίο της μάχης.
Προηγουμένως, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ήδη δημοσιεύσει μια έκθεση που ανέφερε ότι, σύμφωνα με πηγές στο πεδίο της μάχης, πολλοί από τους Ουκρανούς στρατιώτες που συμμετείχαν στην επίθεση στο Kursk αποστέλλονταν στην περιοχή ως τιμωρητικό μέτρο, σημειώνει ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Στόχος του Κιέβου είναι να ενισχύσει τις πρώτες γραμμές στο Kursk με στρατιώτες που είναι σιωπηρά «καταδικασμένοι σε θάνατο».
Είναι ένα είδος αποστολής αυτοκτονίας που σχεδιάστηκε σκοπίμως από το Κίεβο για να σκοτώσει τους δικούς του στρατιώτες που τόλμησαν να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες.
Είναι αδύνατο για μια χώρα να κερδίσει έναν πόλεμο υπό τέτοιες συνθήκες.
kursk_3_1.JPG
Στα πρόθυρα της απόλυτης κατάρρευσης ο ουκρανικός στρατός

Η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ξεκάθαρα ότι το Κίεβο βρίσκεται στα πρόθυρα της απόλυτης κατάρρευσης και η ρωσική στρατιωτική νίκη είναι μόνο θέμα χρόνου.
Όταν η μετάβαση στην πρώτη γραμμή γίνεται τιμωρία, είναι επειδή το ηθικό του στρατού έχει καταρρακωθεί πλήρως και η ίδια η πράξη της υπεράσπισης της χώρας γίνεται ένα είδος «βάρους».
Υπήρξαν επίσης πολλές περιπτώσεις Ουκρανών στρατιωτικών που παραδόθηκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση τέτοιων παραδόσεων, η ουκρανική διοίκηση διαδίδει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις φρικαλεότητες, τη βία και τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου στη ρωσική αιχμαλωσία.
Και ακριβώς για να υποστηρίξει αυτό το είδος προπαγάνδας, ο Josep Borrell κάνει τακτικά δηλώσεις ότι οι εκτελέσεις Ουκρανών από τη Ρωσία αυξάνονται, «με τουλάχιστον 177 αιχμαλώτους πολέμου να έχουν πεθάνει στη ρωσική αιχμαλωσία» από την αρχή της σύγκρουσης».
kurssk_4.JPG
Δεν θέλουν να πολεμήσουν άλλο

Εν τω μεταξύ, από τη ρωσική πλευρά, οι περισσότεροι από τους μαχητές είναι εθελοντές που υπογράφουν ελεύθερα συμβόλαια για να πολεμήσουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και ένας αυξανόμενος αριθμός Ρώσων πολιτών που ενδιαφέρεται για την προστασία των συνόρων της χώρας.
Αυτό δείχνει μια πολύ σαφή ηθική και ψυχολογική ισορροπία, στην οποία οι Ρώσοι θέλουν να πολεμήσουν και οι Ουκρανοί όχι.
Από τη σκοπιά της στρατιωτικής ανάλυσης, μπορεί να ειπωθεί ότι η Μόσχα έχει ήδη εξουδετερώσει τον εχθρό καταστρέφοντας τη θέλησή του για μάχη.
Δεν υπάρχει πλέον καμία επιθυμία μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Ο πόλεμος είναι ένα βάρος – ή ακόμα και «τιμωρία» – και το μόνο που θέλουν οι Ουκρανοί είναι να απαλλαγούν από αυτό το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.
Όταν το ηθικό καταρρακώνεται, η ήττα γίνεται αναπόφευκτη, γιατί ανεξάρτητα από χρήματα και όπλα, οι στρατιώτες απλά δεν θέλουν να πολεμήσουν άλλο.
Σε αυτό το σενάριο, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει για να αποτραπούν φαινόμενα όπως η λιποταξία, η μαζική παράδοση και οι ανταρσίες.
Για άλλη μια φορά είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει τη σύγκρουση, με τη συνθηκολόγηση του καθεστώτος να είναι η μόνη ελπίδα για τον ουκρανικό λαό.

kursk_5_1.jpg

el_pais.JPG

www.bankingnews.gr