Το γαλλικό ναυτικό εκκενώνει Γάλλους από το Λίβανο...

 

Τη Δευτέρα το απόγευμα, πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε από τη Μασσαλία για να αγκυροβολήσει ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου «προληπτικά» σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσει τους υπηκόους του, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το

γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πηγή εξήγησε ότι το γαλλικό αμφίβιο ελικοπτεροφόρο (PHA), το οποίο θα χρειαστεί «5 έως 6 ημέρες» για να φτάσει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από το λιμάνι της Τουλόν, είναι εξοπλισμένο με ελικόπτερα και μια «ομάδα μάχης» που θα κινητοποιηθεί σε περίπτωση που αναγκαστεί να εκκενώσει Γάλλους πολίτες.

Ανώτερος αξιωματούχος του Γενικού Επιτελείου δήλωσε: «Ενισχύουμε τους πόρους μας για να αντιμετωπίσουμε την επιδείνωση της κατάστασης». Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε το όνομα του πλοίου.

Η Γαλλία διαθέτει 3 αμφίβια ελικοπτεροφόρα: Mistral, Dixmude και Tonnerre. Αυτά τα πλοία, που ζυγίζουν 21.500 τόνους και έχουν μήκος 199 μέτρα, είναι «πλωτά λιμάνια» που μπορούν να φιλοξενήσουν εκατοντάδες ανθρώπους.

Περίπου 23.000 Γάλλοι ή Γαλλολιβανέζοι διαμένουν στον Λίβανο. Η Γαλλική Πρεσβεία δημιούργησε ένα τηλεφωνητή που λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό τη Δευτέρα κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό.

Το Ισραήλ, το οποίο ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει «περιορισμένες» χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δημιούργησε μια «κλειστή στρατιωτική ζώνη» γύρω από 3 περιοχές στο βόρειο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ, σημειώνει αραβικό δημοσίευμα του Λιβάνου.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ