Ο Πούτιν αφαίρεσε τους Ταλιμπάν από τη λίστα των τρομοκρατών...

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η απόφαση για τη διαγραφή των Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων «ελήφθη στο υψηλότερο επίπεδο», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η απόφαση πρέπει να ακολουθηθεί από διάφορες νομικές διαδικασίες για να γίνει πραγματικότητα, δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ.

Ο Πούτιν είπε τον Ιούλιο ότι η Ρωσία θεωρούσε το κίνημα των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η Ρωσία έχει χτίσει σιγά σιγά δεσμούς με τους Ταλιμπάν από τότε που ανέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, καθώς οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποσύρθηκαν μετά από 20 χρόνια πολέμου, αλλά το κίνημα εξακολουθεί να είναι επίσημα εκτός νόμου στη Ρωσία.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τους Ταλιμπάν ως τη νόμιμη ηγεσία της χώρας, αν και η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δεχτεί τους πρεσβευτές του Αφγανιστάν.

Η Ρωσία πρόσθεσε τους Ταλιμπάν στον κατάλογό της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις το 2003. Η απομάκρυνσή τους είναι ένα σημαντικό βήμα από τη Μόσχα προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Αφγανιστάν.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ