Ο επενδυτικός κολοσσός των 9 τρισ. δολ. δημιούργησε ένα fund προκειμένου να υποστηρίξει ένα νέο stablecoin που δημιουργήθηκε από την Ethena Labs, το UStb
Λαμβάνει χώρα μια νομισματική επανάσταση καθώς η ομάδα των BRICS να επιδιώκει ενεργά την κατάρρευση του δολαρίου ωα
παγκόσμιου αποθαμετικού νομίσματος, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων αξίας πλέον των 9 τρισεκατομμυριών δολαρίων στις ΗΠΑ προετοιμάζεται για την κατάρρευση του δολαρίου.Πράγματι, η BlackRock θέλει να προστατεύσει τον εαυτό της και τους πελάτες της από την εν εξελίξει νομισματική ανατροπή με ένα νέο επενδυτικό fund σε ψηφιακά assets που έχει δημιουργήσει.
Δημιούργησε πρόσφατα ένα fund προκειμένου να υποστηρίξει ένα νέο stablecoin που δημιουργήθηκε από την Ethena Labs, το UStb
Η τιμή του bitcoin έχει υπερδιπλασιαστεί το 2023, ενώ ωθήθηκε υψηλότερα από την υιοθέτηση του καθώς και άλλων κρυπτονομισμάτων από την BlackRock – με τη δημιουργία ενός BlackRock spot διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου bitcoin (ETF) να βρίσκεται προ των πυλών.
Τώρα, καθώς οι φόβοι πυκνώνουν ότι το δολάριο βρίσκεται στα πρόθυρα ολικής κατάρρευσης, το USD Institutional Digital Liquidity Fund (Buidl) της BlackRock (Buidl) χρησιμοποιείται για την υποστήριξη ενός νέου stablecoin (ψηφιακό νόμισμα η αξία του οποίου στηρίζεται σε ένα νόμισμα κεντρικής τράπεζας), στην πορεία να φτάσει η αξία των ψηφιακών assets στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.
Η εταιρεία κρυπτογράφησης Ethena, η οποία νωρίτερα φέτος κυκλοφόρησε μία σύνθετη νομισματική μονάδα stablecoin που ονομάζεται USDe η προσφορά του οποίου έχει φτάσει στην αξία των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ένα νέο stablecoin με το όνομα UStb το οποίο θα επενδύσει τα αποθέματά του στο fund Buidl της BlackRock μέσω της πλατφόρμας Securitize.
«Το UStb θα υποστηρίζεται πλήρως από το Blackrock Buidl σε συνεργασία με τη Securitize, διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό fiat stablecoin μαζί με το USDe», σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο X της Ethena.
«Ως το μεγαλύτερο fund των ΗΠΑ με ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού περισσότερα από 522 εκατομμύρια δολάρια, η Buidl παρέχει στο UStb μια ασφαλή βάση», σύμφωνα με την ανάρτηση στον λογαριασμό της Securitize.
«Αυτή η συνεργασία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της tokenized χρηματοδότησης (δηλαδή χρήματος που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain), συνδυάζοντας κορυφαίες καινοτομίες στα stablecoins και την ψηφιοποίηση πραγματικών περιουσιακών στοιχείων».
Τον Μάιο, η BlackRock πραγματοποίησε μια στρατηγική επένδυση 47 εκατομμυρίων δολαρίων στην Buidl Securitize, γεγονός που θεωρείται ευρέως ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα στην κρυπτογράφηση, με το fund να επιτρέπει στους επενδυτές στα κρυπτογραφικά οικοσυστήματα να αποκτήσουν μερίσματα στο Fund διατηρώντας τα περιουσιακά στοιχεία τους στην αλυσίδα.
Η BlackRock, πέρυσι ηγήθηκε στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πλήρως ανεπτυγμένο spot bitcoin ETF στις ΗΠΑ, επιτυγχάνοντας την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το IBIT της και μια ομάδα άλλων ETFs spot bitcoin τον Ιανουάριο.
Τον Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Lary Fink, δήλωσε ότι είχε «κάνει λάθος» σχετικά με το bitcoin όταν το είχε απορρίψει προηγουμένως ως «μέσο ξεπλύματος χρήματος», παραδεχόμενος ότι το bitcoin είναι «ψηφιακός χρυσός» και «νόμιμο» χρηματοοικονομικό μέσο.
Η επανάσταση στη Wall Street
Ο Fink δήλωσε πέρυσι ότι πιστεύει ότι η διάδοση των περιουσιακών στοιχείων σε blockchain θα οδηγήσει σε μία «επανάσταση» στη Wall Street,
όπου θα ψηφιοποιηθούν τα πάντα – οι διαπραγματεύσεις στις αγορές, τις
IPO, τα hedge funds, η χρηματοδότηση για τα έργα υποδομής, τα
εμπορεύματα, τα εναλλακτικά επενδυτικά μέσα και η ιδιωτική πίστωση.
«Στην
BlackRock, πιστεύουμε ότι το tokenization (η ψηφιοποίηση του χρήματος)
έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε σημαντικό μετασχηματισμό στην υποδομή
των κεφαλαιαγορών», δήλωσε στο Fortune τον Μάιο ο παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικών συνεργασιών οικοσυστημάτων της BlackRock, Joseph Chalom.
«Η επένδυσή μας στην Securitize είναι ένα ακόμη βήμα στην εξέλιξη της στρατηγικής μας για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με μια έκθεση από την εταιρεία κρυπτογράφησης Chainlink
η τρέχουσα αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουν διαμορφωθεί ως
token (δηλαδή με βάση την τεχνολογία blockchain) είναι σχεδόν 120 δισεκατομμύρια δολάρια, με το ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα μετά το bitcoin, να κατέχει το 58% όλων των περιουσιακών στοιχείων που έχουν διαμορφωθεί ως token.
Να σημειωθεί ότι τα token είναι ψηφιακές μονάδες που δεν εξορύσσονται και υπάρχουν ως καταχωρήσεις μητρώου σε μορφή Blockchain.
Τα Token έχουν πολλές διαφορετικές μορφές και πολλές περιπτώσεις χρήσης.
Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νομίσματα ή για την κωδικοποίηση δεδομένων τα οποία θα λειτουργούν ως assets.
Τα Token εκδίδονται γενικά με τη χρήση Blockchain, όπως το Blockchain του Ethereum και το BNB Chain.
Κάποια δημοφιλή πρότυπα Token περιλαμβάνουν τα ERC-20, ERC-721, ERC-1155 και BEP-20.
Τα Token είναι μονάδες αξίας με δυνατότητα μεταφοράς, τα οποία εκδίδονται σε ένα Blockchain, αλλά δεν είναι κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin ή το Ether που είναι εγγενή στο υποκείμενο blockchain.
Ορισμένα Token ενδέχεται να είναι δυνατό να εξαργυρωθούν για περιουσιακά στοιχεία εκτός αλυσίδας, όπως ο χρυσός και η ακίνητη περιουσία, σε μια διαδικασία που ονομάζεται «δημιουργία Token από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία» (tokenization of real-world assets ή RWA).
Το 2022, η Boston Consulting Group ανακάλυψε ότι «το
συνολικό μέγεθος του μη ρευστοποιημένου ενεργητικού ψηφιακών assets
παγκοσμίως θα διαμορφωθεί στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030», ενώ το 2021 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπολόγισε ότι «assets 867 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι έτοιμα να επηρεαστούν από την διαδικασία tokenization».
www.bankingnews.gr