To «ψεύτικο χρήμα» πίνει το αίμα της πραγματικής οικονομίας...

To «ψεύτικο χρήμα» πίνει το αίμα της πραγματικής οικονομίας, είναι πίστωση χωρίς πραγματική αξία Ο  βρυκόλακας είναι ένας αρχαίος και διαδεδομένος μύθος και τα ισχυρά αισθήματα που προκαλεί έχουν αποτυπωθεί στη μικρή οθόνη: Nosferatu – A Symphony of Horror (1922), Dracula (1958) με τον Christopher Lee, του Roman Polanski το The

Fearless Vampire Killers (1967), ή Nosferatu – Phantom of the Night (1979), με πρωταγωνιστή τον Klaus Kinski ως τον κόμη δράκουλα.
Η ιδέα ενός νεκροζώντανου πλάσματος που τρέφεται με αίμα, ή παρόμοιοι μύθοι, υπάρχουν σε πολλούς πολιτισμούς
Αυτός ο δαίμονας ενσαρκώνει τη δεισιδαιμονία—ενεργώντας ως προβολή πρωταρχικών φόβων, του ανεξήγητου και του κακού σε αντιδιαστολή με το Καλό.
Η ιδέα ενός πλάσματος που αναδύεται τη νύχτα, αποστραγγίζει το αίμα των θυμάτων του και τα σέρνει από το φως στο σκοτάδι είναι αναμφίβολα βαθιά απειλητική.
Όταν αναλογιστεί κάποιος περισσότερο την ιστορία τρόμου του δαίμονα, αναπόφευκτα θα αρχίσετε να βλέπετε παραλληλισμούς με το χρηματοοικονομικό σύστημα fiat (αυτό που εκτυπώνουν οι κεντρικές τράπεζες) που υπάρχει παγκοσμίως σήμερα.

Η κάλυψη του χρηματοπιστωτικού σκότους

Διαδραματίζεται κάτω από την κάλυψη του σκότους: Είναι δίκαιο να πούμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν γνωρίζει πώς είναι δομημένο το σημερινό σύστημα του fiat χρήματος, πώς λειτουργεί ή ποιες είναι οι επιπτώσεις του.
Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ως επί το πλείστον, μένουν στο σκοτάδι γι' αυτό, και οι συνέπειες του συστήματος fiat, επομένως, εκπλήσσουν τους περισσότερους ανθρώπους.
Πράγματι, πόσοι γνωρίζουν ότι το σημερινό μας σύστημα fiat είναι ένα σύστημα στο οποίο η κεντρική τράπεζα του κράτους κατέχει ένα καταναγκαστικό μονοπώλιο στη δημιουργία χρημάτων μέσω τηςκεντρικής τράπεζας, ενώ οι εμπορικές τράπεζες εκδίδουν τα δικά τους νομίσματα με βάση τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας .
Ποιος ξέρει ότι το fiat χρήμα δημιουργείται κυριολεκτικά από τον αέρα, είναι ψεύτικο, αντιπροσωπεύοντας μια μορφή δημιουργίας χρήματος που δεν έχει καμία σχέση με την «πραγματική αποταμίευση» ήτοι τη συσσώρευση αξίας;
Και ποιος εξηγεί στους ανθρώπους ότι, από οικονομική άποψη, η διεύρυνση της προσφοράς χρήματος είναι πληθωριστικό φαινόμενο, οδηγώντας σε άνισα υψηλότερες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες σε σύγκριση με μια κατάσταση όπου η προσφορά χρήματος δεν είχε αυξηθεί;
Είναι επίσης άγνωστο σε πολλούς ότι η έκδοση χρημάτων fiat μέσω της πιστωτικής αγοράς προκαλεί λανθασμένη κατανομή κεφαλαίων, ενεργοποιώντας αρχικά μια έκρηξη, που ακολουθείται από κατάρρευση.
Ότι οδηγεί τις οικονομίες σε υπερβολικό χρέος και ότι επιτρέπει στο κράτος να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο σε βάρος των ελευθεριών των πολιτών και των επιχειρηματιών.
Εν ολίγοις, για τους περισσότερους ανθρώπους, η ζημιά που προκαλείται από τα χρηματικά ποσά είναι άγνωστη, σέρνεται πάνω τους κάτω από την κάλυψη του σκότους, σαν βρυκόλακας.

Τα ευάλωτα θύματα

Τα θύματα είναι συχνά αβοήθητα και αγνοούν, με τους καρπούς του κόπου τους να αποσπώνται συστηματικά.
Τα χρήματα Fiat έχουν γίνει κάτι σαν βρικόλακας, δίνοντας τη δυνατότητα σε μια ομάδα (σε αυτούς που επιτρέπεται να δημιουργούν χρήματα fiat) να ζουν σε βάρος άλλων (αυτοί που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα μονοπωλιακά παραχθέντα χρήματα).
Οι πρώτοι αποδέκτες των νεοδημιουργηθέντων χρημάτων fiat είναι οι δικαιούχοι των κρατικών δαπανών.
Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα χρήματα για να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες των οποίων οι τιμές δεν έχουν ακόμη αυξηθεί, καθιστώντας τους πλουσιότερους.
Καθώς το χρήμα αλλάζει χέρια, αυξάνει η ζήτηση και οι τιμές των αγαθών ανεβαίνουν ανάλογα.
Ως αποτέλεσμα, οι καθυστερημένοι αποδέκτες των νέων χρημάτων μπορούν να αγοράζουν αγαθά μόνο σε υψηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Οι πρώτοι αποδέκτες του τυπωμένου χρήματος βελτιώνουν τη θέση τους σε βάρος των υπολοίπων.
Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι εκείνοι που δεν λαμβάνουν τίποτα από τη νεοδημιουργηθείσα προσφορά χρήματος—στην πραγματικότητα είναι αυτοί που «αποστραγγίζονται» από την πραγματικά αξία του παραχθέντος από αυτούς προϊόντος.
Το αναδιανεμητικό αποτέλεσμα του fiat money που μοιάζει με βρυκόλακα, το οποίο λειτουργεί στη σκιά, ωφελεί ιδιαίτερα τις εμπορικές τράπεζες που δημιουργούν χρήμα από την κεντρική τράπαζα, καθώς και εκείνες που είναι σε θέση να συνάψουν νέα τραπεζικά δάνεια σε χρήματα fiat.
Πρώτα και κύρια, είναι το κράτος και όσοι επωφελούνται από αυτό που συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους κερδισμένους του «βαμπιρικού» χρηματικού συστήματος fiat.
Το κράτος χρηματοδοτεί σημαντικό μέρος των δαπανών του με νεοδημιουργηθέντα χρήματα, χρησιμοποιώντας τα για να πληρώσει τους εκπροσώπους του (το πολιτικό προσωπικό και τη γραφειοκρατία), τους υπαλλήλους του και τις συντάξεις τους, καθώς και τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζει αγαθά και υπηρεσίες.
Το κράτος και οι δικαιούχοι του (όσοι δηλαδή υπηρετούν πολιτικούς ηγεμόνες) είναι από τους πρώτους αποδέκτες των νεοδημιουργηθέντων χρημάτων, καθιστώντας τους τους κύριους δικαιούχους σε βάρος των πολλών που δεν συνδέονται στενά με το κράτος και την πολιτική τάξη.
Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι μια ανακατανομή του εισοδήματος και του πλούτου, που θα προκληθεί από την αύξηση του χρημάτων fiat, θα συνέβαινε επίσης σε ένα χρηματικό σύστημα εμπορευμάτων ή πολύτιμων μετάλλων.
Αυτό ισχύει κατ' αρχήν, αλλά η αύξηση, ας πούμε, σε ένα σύστημα χρυσού, θα ήταν λιγότερο έντονη από ό,τι σε ένα χρηματικό σύστημα fiat. Γεγονός είναι ότι το τελευταίο επιλέχθηκε σκόπιμα για τη φύση του που μοιάζει με βαμπίρ.
Ωφελεί το κράτος, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος του γενικού πληθυσμού, διατηρώντας τους κάτω από τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Η μόλυνση των θυμάτων

Όπως ένας βρυκόλακας, το fiat χρήμα μολύνει τα θύματά του, μετατρέποντάς τα σε επιτεύγματα του συστήματος.
Τα fiat χρήματα  κυριολεκτικά υποδουλώνουν τους χρήστες τους, κάνοντάς τους εξαρτημένους από αυτά.
Για παράδειγμα δίνουν κίνητρα στις επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά νοικοκυριά να αναλάβουν χρέη και να ζήσουν πέρα από τις δυνατότητές τους, κάτι που γίνεται εφικτό μέσω τεχνητά χαμηλών επιτοκίων.
Οι άνθρωποι ενθαρρύνονται, επίσης, να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία (όπως σπίτια και εταιρείες), επειδή η χρόνια πληθωριστική φύση των χρημάτων fiat εξασφαλίζει μια συνεχή και τεχνητή αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Από τη στιγμή που οι άνθρωποι παρασύρονται να εκτεθούν σε χρήματα fiat, η οικονομική και χρηματοοικονομική τους ευημερία εξαρτάται από τη συνέχιση του πληθωριστικού συστήματος fiat και από τη «διάσωσή του» από το κράτος και την κεντρική του τράπεζα σε περιόδους κρίσης — ακόμη και εις βάροςόσων δεν επωφελούνται από το σύστημα ή επωφελούνται πολύ λιγότερο.

Το κεκτημένο συμφέρον

Οι πολιτικοί, οι γραφειοκράτες, οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι εταιρείες που λαμβάνουν κρατικές συμβάσεις αναπτύσσουν όλοι ένα κεκτημένο συμφέρον για τη διασφάλιση της διατήρησης του νομισματικού συστήματος.
Υπό αυτή την έννοια, μετατρέπονται σε ψεύτικους βρυκόλακες που τρέφονται με τη ζωή όσων ασχολούνται με την παραγωγική εργασία διεκδικώντας ένα μερίδιο από το εισόδημά τους.
Επιπλέον, οι κάτοχοι χρημάτων fiat είναι αυτοί που χάνουν, καθώς τα χρήματα fiat χάνουν συνεχώς την αγοραστική τους δύναμη. Σε ένα σύστημα fiat, η κεντρική τράπεζα διασφαλίζει ότι τα επιτόκια διατηρούνται τεχνητά χαμηλά —συχνά αρνητικά μετά τον υπολογισμό του πληθωρισμού— ώστε οι αποταμιεύσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις, λογαριασμούς ταμιευτηρίου και ομόλογα να έχουν φθίνουσα αξία

Αποστροφή στο φως

Οι βρυκόλακες και το σύστημα χρημάτων fiat δεν μπορούν να αντέξουν το έντονο φως της ημέρας. και τα δύο θα θρυμματιστούν σε σκόνη όταν εκτεθούν στο ηλιακό φως.
Αν οι άνθρωποι καταλάβαιναν πραγματικά τις αρνητικές επιπτώσεις των χρημάτων fiat και τη ζημιά που προκαλεί στον κόσμο, πιθανότατα θα το απέρριπταν - μαζί με τις δομές παραγωγής και απασχόλησης που δημιουργεί.
Αυτός είναι πιθανός ο λόγος για τον οποίο διδάσκονται τόσο λίγα για τα χρηματικά χρήματα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Οι πιο σκοτεινές πτυχές του είναι συγκαλυμμένες, με το κρατικιστικό εκπαιδευτικό σύστημα ως particeps criminis (συμμέτοχος στο έγκλημα) να διασφαλίζει ότι το λαμπρό φως της γνώσης δεν λάμπει στο χρηματικό σύστημα fiat.
Θυμηθείτε ότι τα συμβούλια των κεντρικών τραπεζών αναφέρονται συνήθως ως «οι θεματοφύλακες του νομίσματος» και λέγεται ότι «καταπολεμούν» τον πληθωρισμό.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια - όπως ένας βρυκόλακας που καλωσορίζει τους καλεσμένους του και συμμετέχει σε πνευματώδη συνομιλία χωρίς να αποκαλύπτει την πραγματική του φύση.
Ακριβώς όπως το φως του ήλιου σκοτώνει έναν βρυκόλακα, η σωστή οικονομική γνώση θα κατέστρεφε το σύστημα χρημάτων fiat, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια απλή, καλά κατανοητή ηθική όπως «συμπεριφερθείτε στους άλλους όπως θα θέλατε να συμπερφερθούν σε εσάς».
Μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, οι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν τις σοβαρές οικονομικές και ηθικές ζημίες που προκαλεί το σύστημα του fiat χρήματος.
To σύστημα του χρήματος fiat
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-29_150019.png
Είναι προς το συμφέρον όλων να τερματιστεί έτσι το σύστημα fiat.
Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Ενημερώνοντας προληπτικά και με ειλικρίνεια τους ανθρώπους για τα κακά των χρημάτων fiat, συμβουλεύοντάς τους να μειώσουν την εξάρτησή τους από αυτό, τόσο στη ζωή τους όσο και στις αποταμιεύσεις του. και προωθώντας μια ελεύθερη αγορά χρήματος, ενθαρρύνοντας παράλληλα τεχνολογικές καινοτομίες στη νομισματική σφαίρα που δεσμεύουν πέρα από τον έλεγχο του κράτους.
Μαζί, αυτές οι προσπάθειες θα λειτουργήσουν σαν μια ακτίνα ηλιακού φωτός που χτυπά το σύστημα χρημάτων fiat που μοιάζει με βρυκόλακα - προκαλώντας τελικά να μετατραπεί σε σκόνη - θα επρόκειτο για μια νομισματική επανάσταση με τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις.
Τα είδη του χρήματος
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-29_150222.png
www.bankingnews.gr