Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το αεροπλάνο του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro στη Δομινικανή Δημοκρατία...

 Εξέλιξη - βόμβα: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το αεροπλάνο του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro στη Δομινικανή ΔημοκρατίαΤο αεροπλάνο του προέδρου της Βενεζουέλας Nicolas Maduro κατέσχεσαν στη Δομινικανή Δημοκρατία οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το διεθνές μέσο ενημέρωσης, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το αεροπλάνο του Maduro, διότι η απόκτησή του

«παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις…».
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, oι ΗΠΑ, μετά την κατάσχεση, έστειλαν το αεροσκάφος στη Φλόριντα.
Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο στην από καιρό παγωμένη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, με την κατάσχεση του αεροπλάνου να αποτελούν πρωτοφανή κλιμάκωση.
«Αυτή η ενέργεια στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα» είπε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους στο CNN.
«Η κατάσχεση αεροπλάνου του ξένου αρχηγού κράτους είναι πρωτόγνωρη στα χρονικά.
Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα εδώ ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς δεν είναι πάνω από την εμβέλεια των αμερικανικών κυρώσεων» πρόσθεσε.

Επιπτώσεις

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα είχε επιπτώσεις στην πολιτική των ΗΠΑ καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα, πολλοί από τους οποίους έχουν επιλέξει να μεταναστεύσουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Επί χρόνια οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να διακόψουν τη ροή δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την κυβέρνηση του Maduro.
Οι Έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας - η δεύτερη μεγαλύτερη ερευνητική υπηρεσία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση - έχει κατασχέσει δεκάδες πολυτελή οχήματα, μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων, που κατευθύνονται προς τη Βενεζουέλα.
Το αεροπλάνο —που εκτιμάται ότι κόστισε περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια— βρισκόταν στη Δομινικανή Δημοκρατία τους τελευταίους μήνες.
Πολλές υπηρεσίες συμμετείχαν στην κατάσχεση, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών για την εσωτερική ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται πως oι ΗΠΑ ασκούν αφόρητες πιέσεις στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας να δημοσιοποιήσει «άμεσα» συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, επικαλούμενες ανησυχία για την αξιοπιστία της νίκης του Maduro, ενώ νωρίτερα αυτό το έτος επέβαλαν κυρώσεις σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου «ως απάντηση στην αποτυχία της κυβέρνησης Maduro να επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών».

Εκλογές

Μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Maduro στις 28 Ιουλίου, η Βενεζουέλα ανέστειλε τις εμπορικές πτήσεις από και προς τη Δομινικανή Δημοκρατία.
Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ κυνηγούν εδώ και καιρό την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για διαφθορά.
Τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες έχουν κατασχέσει παράνομα έσοδα ή πόρους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων...
Τον Μάρτιο του 2020, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Maduro, μαζί με 14 νυν και πρώην αξιωματούχους της Βενεζουέλας, για ναρκοτρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών και διαφθορά.
«Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Maduro και αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του φέρεται να συνωμότησαν με την τρομοκρατική κολομβιανή οργάνωση FARC, προκαλώντας τόνους κοκαΐνης να εισέλθουν και να καταστρέψουν τις αμερικανικές κοινότητες» δήλωσε ο τότε Γενικός Εισαγγελέας William Barr.
Το Γραφείο Διεθνών Ναρκωτικών και Υποθέσεων Επιβολής του Νόμου του State Department προσφέρει αμοιβή έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που οδηγούν στη σύλληψη ή την καταδίκη του Maduro.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ: Η παραβίαση των κυρώσεων μέσα από εταιρεία - βιτρίνα και το τίμημα των 13 εκατ. δολ.

Την χρήση εταιρείας – βιτρίνας για την αγορά του αεροσκάφους Dassault Falcon 900EX έναντι 13 εκατ. δολ. επικαλέστηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο ανακοίνωσε την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024 την κατάσχεση ενός αεροσκάφους Dassault Falcon 900EX που ανήκε και λειτουργούσε προς όφελος του Nicolás Maduro Moros και προσώπων που συνδέονται μαζί του στη Βενεζουέλα. Τ
ο αεροσκάφος κατασχέθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία και μεταφέρθηκε στη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών βάσει παραβιάσεων των νόμων περί ελέγχου των εξαγωγών και κυρώσεων των ΗΠΑ.
«Σήμερα το πρωί, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέσχεσε ένα αεροσκάφος που ισχυριζόμαστε ότι αγοράστηκε παράνομα για 13 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας εταιρείας κοχυλιών και μεταφέρθηκε λαθραία από τις Ηνωμένες Πολιτείες για χρήση από τον Nicolás Maduro Moros και τους συντρόφους του», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick B. Garland. «Το Υπουργείο θα συνεχίσει να καταδιώκει όσους παραβιάζουν τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών μας για να τους αποτρέψει από το να χρησιμοποιούν αμερικανικούς πόρους για να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Αφήστε αυτή την κατάσχεση να στείλει ένα σαφές μήνυμα: τα αεροσκάφη που αποκτήθηκαν παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς όφελος των αξιωματούχων της Βενεζουέλας που έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεν μπορούν απλώς να πετούν ανενόχλητα», δήλωσε ο Βοηθός Γραμματέας για την Επιβολή των Εξαγωγών Matthew S. Axelrod του Υπουργείου Εμπορίου. «Δεν έχει σημασία πόσο φανταχτερό είναι το ιδιωτικό τζετ ή πόσο ισχυροί είναι οι αξιωματούχοι – θα εργαστούμε ακατάπαυστα με τους εταίρους μας εδώ και σε όλο τον κόσμο για να εντοπίσουμε και να επιστρέψουμε οποιοδήποτε αεροσκάφος παράνομα διακινημένο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Η κατάσχεση του αεροσκάφους Dassault Falcon 900EX από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει την αμείλικτη δέσμευσή μας να επιβάλλουμε τους νόμους για τον έλεγχο των εξαγωγών των ΗΠΑ και να επιβάλλουμε κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τυχόν παραβιάσεις», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Markenzy Lapointe για τη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα.
«Αυτή η επιτυχημένη κατάσχεση ήταν το αποτέλεσμα του σχεδιασμού, του συντονισμού και της εκτέλεσης από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, με πολύτιμη βοήθεια από τις αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Το γραφείο μας, μαζί με τους εταίρους επιβολής του νόμου, θα συνεχίσουν να εργάζονται για την κατάσχεση αυτού του αεροπλάνου και όλων των άλλων περιουσιακών στοιχείων που παρακάμπτουν το νόμο».

Η έρευνα του Υπουργείου

Σύμφωνα με την έρευνα των ΗΠΑ, στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, άτομα που συνδέονται με τον Maduro φέρεται να χρησιμοποίησαν μια εταιρεία – βιτρίνα με έδρα την Καραϊβική για να κρύψουν τη συμμετοχή τους στην παράνομη αγορά του αεροσκάφους Dassault Falcon 900EX (το οποίο τότε είχε αξία περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια ) από μια εταιρεία που εδρεύει στη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα.
Στη συνέχεια, το αεροσκάφος εξήχθη παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Βενεζουέλα μέσω της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2023.
Από τον Μάιο του 2023, το Dassault Falcon, με αριθμό T7-ESPRT, πετούσε σχεδόν αποκλειστικά από και προς μια στρατιωτική βάση στη Βενεζουέλα και έχει χρησιμοποιηθεί προς όφελος του Maduro και των εκπροσώπων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του σε επισκέψεις σε άλλες χώρες.
Το Υπουργείο Εμπορίου του Γραφείου Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Μαϊάμι ερευνά την υπόθεση, μαζί με το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας, Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας (HSI) El Dorado Task Force Miami.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-02_230309.png
www.bankingnews.gr