Τα εγκληματικά λάθη της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία οδηγούν σε κατάρρευση Mercedes, BMW, Volkswagen...

 Τα εγκληματικά λάθη της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία οδηγούν σε κατάρρευση Mercedes, BMW, VolkswagenΛοίσθια πνέει η άλλοτε κραταιά αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, κάποτε αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο για τα υψηλής ποιότητας, καινοτόμα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Η κατοχή ενός γερμανικού αυτοκινήτου ήταν σύμβολο πολυτέλειας

και στάτους.
Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες ευημερούσαν, ενισχύοντας την οικονομία της χώρας.
Πλέον, αυτό το αφήγημα, λόγω των τραγικών επιλογών της κυβέρνησης Scholz, καταρρέει…
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αυτή τη στιγμή βιώνει μια μεγάλη κρίση.
Τα ΜΜΕ κάνουν αναφορές σε συναντήσεις της εταιρείας, συνοδευόμενες από την οργή και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στη γερμανική εταιρεία VW.
Ο επικεφαλής του συμβουλίου εργαζομένων θέλει να αποτρέψει το κλείσιμο των εργοστασίων.
Η VW παρήγαγε περίπου εννέα εκατομμύρια οχήματα πέρυσι, έναντι συνολικής χωρητικότητας 14 εκατομμυρίων.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των συνδικάτων, περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στα τέλη του επόμενου μήνα εάν δεν βρεθεί λύση με τη διοίκηση της εταιρείας.
Μάλιστα, εκτεταμένες απεργίες μπορεί να υπάρξουν από τον προσεχή Οκτώβριο, δεδομένου ότι η αυτοκινητοβιομηχανία σκέφτεται να καταργήσει συμφωνίες θέσεις εργασίας δεκαετιών και να κλείσει δύο γερμανικά εργοστάσια, όπως δήλωσε το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας.

Απόδοση

«Για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που ήταν οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες της τεχνολογικής αγοράς στον κλάδο για σχεδόν 140 χρόνια και μετά βίας έπρεπε να ανησυχούν για τις πωλήσεις ή τον ανταγωνισμό, αυτή είναι μια άγνωστη κατάσταση», δήλωσε στο CNBC ο Dr. Andreas Ries, παγκόσμιος επικεφαλής στον τομέα του αυτοκινήτου στην KPMG.
Η αύξηση αποδόσεων της κύριας μάρκας VW έχει γίνει πιο δύσκολη, λόγω του υψηλότερου κόστους εφοδιαστικής, ενέργειας και εργασίας.
Την ίδια στιγμή, παρότι το συνδικάτο εμμένει πως σε αυξήσεις μισθών 7%, η επικεφαλής της IG Metall, Christiane Benner, είπε ότι η μετάβαση σε τετραήμερη εβδομάδα θα ήταν μια πιθανή παραχώρηση που θα πρέπει να εξετάσουν οι εργαζόμενοι.
«Έχουμε ακόμη έναν χρόνο, ίσως δύο χρόνια για να αλλάξουμε τα πράγματα.
Αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτό το χρονικό διάστημα» είπε ο CFO του Ομίλου Arno Antlitz μπροστά σε περισσότερους από 10.000 εργαζομένους στο εργοστάσιο της VW.
«Ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα από όσα κερδίζουμε εδώ και αρκετό καιρό.
Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει καλά μακροπρόθεσμα!».
Η VW θέλει να εξοικονόμηση πόρoυς για να απελευθερώσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για νέα προϊόντα.
«Τώρα χρειαζόμαστε χρήματα για να επενδύσουμε σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο επικεφαλής της μάρκας Thomas Schäfer.
Στην Ευρώπη, επί του παρόντος πωλούνται δύο εκατομμύρια λιγότερα αυτοκίνητα ετησίως από ό,τι πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει.
Για τη VW, με μερίδιο αγοράς περίπου το ένα τέταρτο στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει: «Μας λείπουν 500.000 πωλήσεις αυτοκινήτων και πωλήσεις για περίπου δύο εργοστάσια. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τα προϊόντα μας ή με κακή απόδοση πωλήσεων. Η αγορά απλά δεν ανταποκρίνεται» - κάτι που είναι λογικό, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι στενάζουν λόγω της οικονομικής κατάστασης που διαμόρφωσε η σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η εξέλιξη αυτή είναι καταστροφή για πολλούς εργαζόμενους, που είναι πολύ πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και για ολόκληρους οικισμούς στη Γερμανία, όπου μεγάλο ποσοστό των κατοίκων τους απασχολείται στην επιχείρηση.
Τα εργοστάσια των VW, BMW και Mercedes, αν μη τι άλλο, εξασφάλιζαν εξωτερικότητες τεραστίας κλίμακας.
Σημειωτέον, σε αυτές τις περιοχές, όλη η υποδομή είναι στραμμένη προς τα εργοστάσια. Αλλά αυτή είναι η σημερινή μοίρα της Γερμανίας.

Αντίκτυπος

Τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στις οικονομίες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών;
Πολλά ανταλλακτικά δεν παράγονται στη Γερμανία, αλλά σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Αυτό συμβαίνει και με άλλους τομείς της γερμανικής βιομηχανίας.
Συνεπώς, εάν η γερμανική οικονομία υποχωρήσει, το άμεσο αποτέλεσμα θα επηρεάσει και εταιρείες σε άλλες χώρες.
Δεδομένου ότι η συνεργασία και η παράδοση λειτούργησαν καλά εδώ και χρόνια και δεκαετίες, αυτές οι εταιρείες έχουν στρατηγικά προσανατολιστεί πολύ έντονα προς τη γερμανική οικονομία.
Εάν υπάρξει μείωση των παραγγελιών ή ακόμη και απώλεια πελατών, θα είναι πολύ δύσκολο για αυτές τις εταιρείες να βρουν νέους πελάτες διεθνώς.
Τώρα όμως αναζητούμε και τον ένοχο αυτής της κρίσης.
Από όσα μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι ξεκάθαρο ότι δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των εταιρειών.
Το θέμα του ενεργειακού κόστους αναφέρεται ξανά και ξανά.
Δύο παράγοντες ήταν πάντα η βάση για τη Γερμανία ως βιομηχανική τοποθεσία: η σοβαρότητα και η ακρίβεια του Γερμανού εργάτη και η φθηνή ενέργεια.
Άρα οι ένοχοι είναι οι πολιτικοί…
Οι συζητήσεις που γίνονται πέριξ του ζητήματος της γερμανικής ενεργειακής πολιτικής κινούνται στη σφαίρα του παραλόγου.
Οι Γερμανοί πρώτα έκλεισαν πυρηνικούς σταθμούς και μετά αγόρασαν ρεύμα από πυρηνικά εργοστάσια του εξωτερικού.
Κατόπιν έστησαν παντού ανεμογεννήτριες, παρόλο που αυτή η τεχνολογία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Γερμανών.
Και τώρα οι άνθρωποι αγοράζουν το ακριβό υγρό αέριο από την Αμερική επειδή θέλουν να παραιτηθούν από το φθηνότερο ρωσικό αέριο για πολιτικούς λόγους.
Η κρίση στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι η κρίση στη γερμανική ενεργειακή πολιτική.
Φυσικά, με την άνοδο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά έχει αλλάξει και υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός.
Αλλά η Ενέργεια είναι σημαντική για κάθε παραγωγή.
Εάν η ενέργεια είναι ακριβή, μια βιομηχανία δεν μπορεί πλέον να παραμείνει ανταγωνιστική.
Λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις καταστρέφουν επί του παρόντος τη γερμανική βιομηχανία και συνεπώς έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την ευημερία της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr