Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο ανησυχεί την Ουάσιγκτον για επέμβαση του Ιράν...

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα είναι να εμποδίσουν μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο και να αποτρέψουν το Ιράν από το να παρέμβει και να υποστηρίξει τη Χεζμπολάχ.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι αντιτίθεται σε μια χερσαία επιχείρηση από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις στο νότιο Λίβανο.

Η ιστοσελίδα Axios επικαλέστηκε τους αξιωματούχους ότι παρότι η Χεζμπολάχ είναι η πλησιέστερη δύναμη πληρεξουσίου στο Ιράν, οι Ιρανοί είναι επί του παρόντος πολύ απρόθυμοι να εμπλακούν άμεσα στις μάχες στον Λίβανο.

Το Ιράν δεσμεύτηκε να απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αποκλείουν ότι οι Ιρανοί θα επιτεθούν στο Ισραήλ κάποια στιγμή.

Αφού η Χεζμπολάχ άρχισε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να περιορίσουν τη σύγκρουση και να την κρατήσουν σε αψιμαχίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι άρχισαν να εργάζονται για μια διπλωματική λύση σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι μάχες, να απωθήσουν τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα και να επιτρέψουν σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Οι ανώτεροι σύμβουλοι του Μπάιντεν περνούν τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών προσπαθώντας να βρουν μια διπλωματική λύση για να σταματήσουν οι μάχες στον Λίβανο.

Για τον ίδιο σκοπό, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι έφτασε στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της Τρίτης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να φτάσει στη Νέα Υόρκη το πρωί της Πέμπτης.

Sky News Arabia

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ