Κυρώσεις στη Σερβία εάν συνεχίσει να βοηθά την Ρεπούμπλικα Σέρπσκα;

 

Η βοήθεια που προσφέρει η Σερβία στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, την οντότητα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, θα μπορούσε να την φέρει σε δύσκολη κατάσταση.

Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει την πρόσφατη

δήλωση του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, ότι οι κυρώσεις είναι δυνατές για να στηρίξουν τις …κυρώσεις!, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

«Στις υπάρχουσες κυρώσεις μας λένε ότι όποιος παρέχει υλική υποστήριξη σε ένα συγκεκριμένο άτομο ή ίδρυμα που τελεί υπό κυρώσεις υπόκειται σε πιθανές κυρώσεις», είπε, μιλώντας για τα μέτρα τιμωρίας που έχει εισαγάγει η χώρα του σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στη Δημοκρατία Σέρπσκα και πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον κάνει το ίδιο πράγμα σε χώρες σε όλο τον κόσμο και μόνο στη Μπάνια Λούκα η Πρεσβεία των ΗΠΑ κατηγορείται για την οικονομική τους κατάσταση.

Η Σερβία βοηθά συνεχώς τη Δημοκρατία της Σέρπσκα και έχει επενδύσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω διαφόρων έργων. Αυτό ακουγόταν και στις αρχές του μήνα, όταν ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς  βρισκόταν στο Stanari, όπου λειτούργησε ένα κέντρο υγείας που χτίστηκε με σερβικά κονδύλια.

«Υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Δημοκρατίας Σέρπσκα στις οποίες η Σερβία έχει επενδύσει χρήματα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με τη μεγαλύτερη ευτυχία, φροντίδα και αγάπη, και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε. Είναι υποχρέωσή μας να είμαστε με τους ανθρώπους μας στη Δημοκρατία Σέρπσκα, τόσο όταν είναι καλό όσο και όταν είναι δύσκολο. Θα βοηθούμε όσο μπορούμε και θα βοηθήσουμε»,  – είπε ο Βούτσιτς, και κατά την επίσκεψή του στο Ποντρίνιε και στο συνοριακό πέρασμα Karakaj με τη RS, επανέλαβε επίσης ότι όσο είναι στην εξουσία δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί προς τη Σέρπσκα:

– Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη, το πογκρόμ και τη δίωξη του σερβικού λαού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ εξήγησε επανειλημμένα ότι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι πληρωμές μισθών και συντάξεων είναι τακτικές, υπάρχει οργανωμένη επίσημη και άτυπη πίεση στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Εκτός από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί επέβαλαν κυρώσεις στον Ντόντικ, την οικογένειά του και τους στενότερους συνεργάτες του, στόχευαν και εταιρείες που η Ουάσιγκτον αναγνώριζε ως «δικές» και τον κατηγόρησε ότι «απόσπασε χρήματα» μέσω αυτών. Οι εταιρείες που απασχολούσαν μεγάλο αριθμό ατόμων συνεργάζονταν και με τα ιδρύματα της Σέρπσκα και με την επιβολή κυρώσεων οι λογαριασμοί τους μπλοκαρίστηκαν και υπήρχαν προβλήματα στις συναλλαγές. Επίσης, οι τράπεζες άρχισαν να αρνούνται να ανοίξουν λογαριασμούς για εταιρείες που βρίσκονται σε «κατηγορία». Έτυχε επίσης να μην μπορούν να λάβουν τον μισθό τους στις τράπεζες που έχουν λογαριασμούς άτομα που βρίσκονται υπό κυρώσεις, οπότε βρέθηκε εναλλακτική λύση να λαμβάνουν τα εισοδήματά τους μέσω ταχυδρομείου.

Περίπου 50 άτομα είναι στην αμερικανική μαύρη λίστα

ΔΙΠΛΑ στον Ντόντικ, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από τον Ιανουάριο του 2017, ο Σέρβος- μέλος της Βουλής των Λαών της Β-Ε, Νίκολα Σπίριτς, τοποθετήθηκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ το 2018.

 Από την 1η Αυγούστου 2023, ολόκληρη η ηγεσία της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα είναι επίσης στην αμερικανική λίστα.

Οι Αμερικανοί κατηγορούν όλους αυτούς είτε για «αντι-Ντέιτον δράση ή συμμετοχή στην οργάνωση και τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας – 9 Ιανουαρίου».

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 50 άτομα στην ομάδα που οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να επιβάλουν κυρώσεις, σύμφωνα με τη Novosti.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ