ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Ή ενώνονται ή χάνονται...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Ή ενώνονται ή χάνονται Είναι ξεκάθαρο πλέον για το ΠΑΣΟΚ και το ΣYΡIZΑ πως είτε θα ενωθούν για να αντιμετωπίσουν μαζί τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε θα «εξαφανιστούν» πολιτικά.

Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια ενός κεντροαριστερού και ενός

αριστερού κόμματος στην ίδια πολιτική «σκηνή» τα οποία μοιράζονται το ίδιο εκλογικό κοινό και έτσι με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να διακόψουν την κυριαρχία Μητσοτάκη.

Ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτει ένα ακόμα πολύ σημαντικό πρόβλημα κι αυτό είναι ότι το κόμμα αυτό μπορεί να επιστρέψει πίσω στο παλιό 3%.

Η τάση που παρουσιάζει είναι ακριβώς αυτή.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι το εμπιστεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και το ψήφισαν δίνοντάς του ακόμα και κυβερνητική προοπτική έχουν απογοητευτεί και δεν πιστεύουν πλέον ότι αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Άρα τι ρόλο μπορεί να έχει στο πολιτικό σκηνικό ένα κόμμα που δεν μπορεί να αποκτήσει ξανά προοπτική ανόδου στην εξουσία;

Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί αλλά σε λιγότερο βαθμό και στο ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα το οποίο κυβέρνησε την Ελλάδα συνολικά επί 20 έτη δεν υπάρχει πλέον.

Το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ένα κόμμα του οποίου χρησιμότητα αρχίζει και τελειώνει στο να είναι «συμπλήρωμα» σε κυβερνήσεις συνεργασίας όταν δεν μπορούν να είναι μονοκομματικές.

Αυτό όμως ήταν κάτι που ευνόησε τελικά τη Νέα Δημοκρατία καθώς έτσι μπόρεσε να απορροφήσει μέρος των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αφού αυτή εμφανίζονταν ως έχουσα την ηγεσία της χώρας και άρα ως αυτή που αποφάσιζε για τις τύχες της.

Αυτή την στιγμή ίσως δεν υπάρχει κανείς Έλληνας πολίτης που να θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυβερνήσει ξανά τη χώρα, όπως στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη αλλά και την τραγική διετία του Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την οποία η χώρα «αλυσοδέθηκε» από τα Μνημόνια.

Έτσι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έφτασαν στο σημείο να «διαγωνίζονται» για το ποιος θα «εξυπηρετεί» τους περισσότερους «πελάτες» στο ίδιο «μαγαζί», το οποίο όμως αντί να επεκτείνεται συρρικνώνεται.

Έτσι λοιπόν η μόνη επιλογή τους είναι να ξεχάσουν τα μικροκομματικά και μικροπολιτικά τους συμφέροντα και να ενωθούν.

Ο χώρος τους πρέπει να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία, ως μία ενιαία δύναμη.

Θα πει κάποιος αρκεί αυτό για να κερδηθεί η εξουσία; Φυσικά, και όχι αλλά θα παρουσιαστεί μία εναλλακτική κυβερνητική πρόταση σε αυτούς που δεν ψηφίζουν με κομματικά κριτήρια.

Ανθρώπους που δεν έχουν πολιτικές και κομματικές «παρωπίδες» και όταν απογοητεύονται από την εκάστοτε κυβέρνηση στρέφονται στην επόμενη.

Είναι αυτοί οι οποίοι στα χρόνια του «διπολισμού» έδιναν τη νίκη στη μία η στην άλλη παράταξη.

Εάν δεν ενωθούν τα δύο αυτά κόμματα τότε νομοτελειακά το μόνο που απομένει είναι να «μικρύνουν» ακόμα περισσότερο.

Και αυτό γιατί οι Έλληνες έχουν κουραστεί πλέον να ψηφίζουν χωρίς προοπτική γιατί εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Αν λοιπόν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσουν να είναι κατώτεροι των περιστάσεων τότε ψηφοφόροι θα αναζητήσουν λύσεις αλλού…

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

pronews.gr