Συμφωνία «Ηλεκτρικής Ενέργειας» μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας...

 

Στην ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, σημειώνεται ότι υπογράφηκε συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση. Αναφέρθηκε ότι η γραμμή θα είναι το «μακρύτερο» καλώδιο υψηλής τάσης στον κόσμο με 1240 km, γράφει τουρκικό

δημοσίευμα.

Τα υπουργεία Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την υλοποίηση υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

 Με το έργο 1,9 δισ. ευρώ που ονομάζεται Great Sea Interconnector (GSI), τα δίκτυα μεταφοράς στην Ευρώπη θα συνδεθούν με την Κύπρο και η γραμμή αυτή θα επεκταθεί στη συνέχεια στο Ισραήλ.

Οι υποστηρικτές του έργου δήλωσαν ότι όταν ολοκληρωθεί, η γραμμή θα είναι η «μακρύτερη στον κόσμο» με 1240 km και το βαθύτερο καλώδιο υψηλής τάσης στα 3 χιλιάδες μέτρα.

 Στην ανακοίνωση των δύο υπουργείων το Σάββατο, σημειώνεται ότι οι εργασίες για το έργο θα επανεκκινήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την τουρκική VOA, η Κυπριακή Δημοκρατία, που χρειαζόταν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και δεν είχε αντίρρηση για το έργο, ζήτησε διευκρινίσεις για το συνολικό κόστος του έργου, τη σκοπιμότητά του και τις υποχρεώσεις που θα προέκυπταν από απρόβλεπτες καθυστερήσεις, επομένως υπήρξαν καθυστερήσεις στο έργο.

Είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Ανακοινώθηκε ότι θα διευκολύνει την ενεργειακή μετάβαση και τον στόχο της Ελλάδας να γίνει κανάλι καθαρής ενέργειας.

Duvar

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ