Ρωσία: Η μαύρη λίστα με χώρες που προωθούν «καταστροφικές ιδεολογίες»...

 Διπλωματικό σοκ από Ρωσία: Η μαύρη λίστα με χώρες που προωθούν «καταστροφικές ιδεολογίες» - Μέσα η Ελλάδα, έξω η ΤουρκίαΟ Ρώσος Πρωθυπουργός Mikhail Mishustin ενέκρινε τη «μαύρη λίστα» με κράτη που προωθούν καταστροφικές ιδεολογίες και τα οποία «έρχονται σε αντίθεση με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες». 
Στον σχετικό ρωσικό κατάλογο, περολαμβάνεται και η Ελλάδα,

όπως και η συντριπτική πλειονότητα των κρατών της ΕΕ, ωστόσο το ίδιο δεν ισχύει και για την Τουρκία.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 47 χώρες και περιοχές που "εφαρμόζουν πολιτικές που προωθούν καταστροφικές νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές αντιλήψεις, οι οποίες αντιβαίνουν στις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες".
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία και άλλα κράτη.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία δεν βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που στοχοποιούνται, ενώ η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται στις αντίστοιχες χώρες του ΝΑΤΟ.
Όπως ανέφερε πηγή του TASS που είναι εξοικειωμένη με την προετοιμασία του εγγράφου, ο κατάλογος εγκρίθηκε σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης σε ξένους που μοιράζονται τις παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αξίες της Ρωσίας.
Η εντολή τίθεται σε ισχύ την ημέρα της επίσημης δημοσίευσής της.
Έτσι, οι κάτοικοι αυτών των χωρών θα μπορούν να αποκτήσουν το δικαίωμα προσωρινής διαμονής στη Ρωσία με απλοποιημένη διαδικασία, εφόσον απορρίπτουν τις καταστροφικές ιδεολογικές αντιλήψεις των χωρών τους.

Στήριξη προς ξένους που δεν αποδέχονται δυτικές αξίες

Τον Αύγουστο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα για απλοποιημένη διαδικασία υποβολής αίτησης μετεγκατάστασης στη Ρωσία για ξένους που δεν αποδέχονται τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις στις χώρες τους.
Σε τέτοιους ανθρώπους δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή διαμονή στη Ρωσία χωρίς να ληφθεί υπόψη η κυβερνητικά εγκεκριμένη ποσόστωση και χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν έγγραφο που να πιστοποιεί την επάρκεια στη ρωσική γλώσσα, τη γνώση της ρωσικής ιστορίας και των βασικών αρχών της νομοθεσίας.
Ο λόγος μπορεί να είναι η μη αποδοχή των πολιτικών και της κυρίαρχης ιδεολογίας των χωρών τους.
Ο κατάλογος των παραδοσιακών ρωσικών πνευματικών και ηθικών αξιών καθορίζεται από τις Βάσεις Κρατικής Πολιτικής.
Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εντολή να καταρτίσει έναν κατάλογο κρατών που επιβάλλουν «ανήθικες αντιλήψεις» στους πολίτες τους.

Ο αναλυτικός κατάλογος με τις μη φιλικές χώρες

Η Ρωσία διαθέτει και άλλους καταλόγους μη φιλικών κρατών για τη χρήση διπλωματικών και οικονομικών αντιμέτρων.
Ο πρώτος εγκρίθηκε την άνοιξη του 2021 και περιλάμβανε μόνο δύο χώρες - τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τσεχία.
Για αυτές επιβλήθηκαν περιορισμοί στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών.
Ο δεύτερος κατάλογος εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2022 και ενημερώθηκε τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Συναλλαγές με τις χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτόν πρέπει να εκτελούνται με ειδική διαδικασία.
Αυτή τη στιγμή, ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει 46 χώρες και περιοχές: όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, την Ελβετία, την Αλβανία, την Ανδόρα, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Μεγάλη Βρετανία, το Μονακό, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Μικρονησία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν (η οποία θεωρείται περιοχή της Κίνας, αλλά από το 1949 διοικείται από τη δική της κυβέρνηση).

www.bankingnews.gr