Η Ρωσία σκληραίνει τη στάση της και αλλάζει το πυρηνικό της δόγμα...

 

«Η Ρωσία θα αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα «με βάση την ανάλυση των πρόσφατων συγκρούσεων και των δυτικών ενεργειών σε σχέση με τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Σημειώνεται ότι στις 28 Αυγούστου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Υεμένης Σάγια Μοχσέν αλ Ζιντάνι, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου «ως κάτι που μπορεί να επηρεάσει μόνο την Ευρώπη», ανέφερε το πρακτορείο Tass.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία «έχει το δικό της δόγμα, συμπεριλαμβανομένου του δόγματος της χρήσης πυρηνικών όπλων». Όπως είπε ο υπουργός, «παρεμπιπτόντως, τώρα αυτό διευκρινίζεται».

Το υπουργείο Εξωτερικών υποσχέθηκε αλλαγή στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας σε σχέση με τη Βόρεια Στρατιωτική Περιοχή και τις ενέργειες της Δύσης.

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και υπάρχει σαφής κατεύθυνση για διόρθωση, η οποία οφείλεται επίσης στη μελέτη και ανάλυση της εμπειρίας από την εξέλιξη των συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων φυσικά, όλων όσων σχετίζονται με την κλιμάκωση της πορείας των δυτικών αντιπάλων μας», είπε ο Ριάμπκοφ.

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα η Ρωσία, σύμφωνα με το πυρηνικό της δόγμα, διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση στη χρήση πυρηνικών όπλων και άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της ή των συμμάχων της, καθώς και εάν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους.

Ταυτόχρονα, η πυρηνική αποτροπή πραγματοποιείται συνεχώς σε καιρό ειρήνης, καθώς και κατά την περίοδο άμεσης απειλής επίθεσης και σε καιρό πολέμου, μέχρι την έναρξη της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Αναμένεται ποια θα είναι η ‘διευκρίνηση’ του πυρηνικού δόγματος που αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και οι πιθανές επιπτώσεις στην υπάρχουσα σύγκρουση.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ