Πάνω από 30 χώρες υπέγραψαν την Κοινή Δήλωση Υποστήριξης για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας...

 

Περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υιοθέτησαν την Κοινή Διακήρυξη Υποστήριξης για την Ανάκαμψη και την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Στην τελετή συμμετείχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο

Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και επικεφαλής και εκπρόσωποι των χωρών.

Η δήλωση επιβεβαιώνει την ακλόνητη διεθνή δέσμευση να σταθεί δίπλα στον ουκρανικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη.

Το έγγραφο μεταξύ άλλων αναφέρει «Η Ουκρανία μπορεί και θα σηκωθεί από τη ζημιά που προκλήθηκε, θα αναζωογονήσει την οικονομία της και θα αποκαταστήσει την ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον για τον λαό της».

Εγκρίθηκε κατά τη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7) + Ουκρανία, το έγγραφο περιέχει πολλά σημεία, όπως η βοήθεια στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ και η εξασφάλιση περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2024, επωφελούμενοι από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Χώρες που ενέκριναν τη δήλωση: Αλβανία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ