Ρωσία: Με νέο διάταγμα αυξάνεται ο στρατός κατά 180 χιλιάδες...

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη Δευτέρα τον στρατό της χώρας να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών κατά 180.000 σε συνολικά 1,5 εκατομμύριο, καθώς η στρατιωτική δράση της Μόσχας στην Ουκρανία διαρκεί για περισσότερα από δυόμισι

χρόνια.

Το διάταγμα του Πούτιν, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου. Ανεβάζει τον συνολικό αριθμό του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού σε σχεδόν 2,4 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 1,5 εκατομμυρίων στρατευμάτων, και δίνει εντολή στην κυβέρνηση να παράσχει τα απαραίτητα κεφάλαια.

Η προηγούμενη αύξηση στον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν με διάταγμα Πούτιν ο συνολικός αριθμός του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού ήταν περίπου 2,2 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 1,32 εκατομμυρίων στρατιωτών, η ρωσική έκδοση της Forbes.

Τον Ιούνιο, ο Πούτιν ανέφερε τον αριθμό των στρατευμάτων που εμπλέκονται σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία σε σχεδόν 700.000.

Μετά την πρόσκληση 300.000 εφέδρων ενόψει των ουκρανικών αντεπιθέσεων το φθινόπωρο του 2022, οι ρωσικές αρχές έχουν προχωρήσει για να γεμίσουν τις τάξεις των στρατευμάτων που πολεμούν στην Ουκρανία με εθελοντές στρατιώτες, οι οποίοι έλκονται από σχετικά υψηλούς μισθούς.

Πολλοί σχολιαστές έχουν σημειώσει ότι το Κρεμλίνο ήταν απρόθυμο να καλέσει περισσότερους εφέδρους, φοβούμενος εσωτερική αποσταθεροποίηση όπως αυτή που συνέβη το 2022 όταν εκατοντάδες χιλιάδες έφυγαν από τη Ρωσία για να αποφύγουν να σταλούν να πολεμήσουν.

Η έλλειψη στρατιωτικού προσωπικού έχει αναφερθεί ευρέως ως ο κύριος λόγος πίσω από την επιτυχία της εισβολής της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου.

Το Κρεμλίνο προσπάθησε να αποφύγει την αναδιάταξη στρατευμάτων από την ανατολική Ουκρανία και βασίστηκε σε ενισχύσεις από άλλες περιοχές για να περιορίσει την ουκρανική εισβολή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε τη Δευτέρα ότι ανέκτησε τον έλεγχο δύο ακόμη χωριών στην περιοχή Κουρσκ από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ