Η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όχι μόνο γνώριζε, αλλά ήταν αυτός που έδωσε εντολή για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, με τίτλο «Ένα μεθυσμένο βράδυ, ένα
νοικιαζόμενο γιοτ: Η πραγματική ιστορία του σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream», ο Ζελένσκι έδωσε την εντολή για το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream, αλλά επιχείρησε να ανατρέψει την απόφαση του μόλις πληροφορήθηκε το σχέδιο αυτό η CIA.«Γελάω πάντα όταν διαβάζω εικασίες για κάποια τεράστια επιχείρηση που περιλαμβάνει μυστικές υπηρεσίες, υποβρύχια, δορυφόρους», λέει στέλεχος που ενεπλάκη στην επιχείρηση. «Το όλο πράγμα γεννήθηκε μέσα σε μια νύχτα με μπόλικο αλκοόλ και την αποφασιστικότητα μιας χούφτας ανθρώπων που είχαν τα κότσια να ρισκάρουν».
Ο Ζελένσκι ενέκρινε αρχικά το σχέδιο, σύμφωνα με έναν αξιωματικό που συμμετείχε και τρία ακόμη άτομα. Αλλά αργότερα, όταν η CIA το έμαθε και ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να τραβήξει τη πρίζα, εκείνος διέταξε να σταματήσει. Ο αρχιστράτηγος του Ζελένσκι, Valeriy Zaluzhniy, ο πρώην επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ηγήθηκε της προσπάθειας, αγνόησε τις εντολές και έφερε εις πέρας την αποστολή.
Το αρχικό σχέδιο για τον Nord Stream
«Τον Μάιο του 2022, μια χούφτα Ουκρανών στρατιωτικών αξιωματικών και επιχειρηματιών είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αξιοσημείωτη επιτυχία της χώρας τους στην ανάσχεση της ρωσικής εισβολής. Ενθουσιασμένος από το αλκοόλ και την πατριωτική ζέση, κάποιος πρότεινε ένα ριζοσπαστικό επόμενο βήμα: την καταστροφή του Nord Stream.
Εξάλλου, οι δίδυμοι αγωγοί φυσικού αερίου που μετέφεραν ρωσικό αέριο
στην Ευρώπη παρείχαν δισεκατομμύρια στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου.
Τι καλύτερο για να κάνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσει για την
επιθετικότητά του;», γράφει η εφημερίδα στο άρθρο της. Το αρχικό σχέδιο
προέβλεπε ότι στην επιχείρηση θα συμμετείχε ένα μικρό γιοτ και αρκετοί
δύτες, ανάμεσα στους οποίους θα έπρεπε να υπάρχει και μια γυναίκα, έτσι
ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι επρόκειτο για μια απλή κρουαζιέρα φίλων.
Η όλη επιχείρηση θα χρηματοδοτούνταν και από Ουκρανούς επιχειρηματίες.
«Λίγο περισσότερο από τέσσερις μήνες αργότερα, στις 26ης Σεπτεμβρίου, Σκανδιναβοί σεισμολόγοι έλαβαν σήματα που έδειχναν υποθαλάσσιο σεισμό ή ηφαιστειακή έκρηξη εκατοντάδες μίλια μακριά, κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας. Προκλήθηκαν από τρεις ισχυρές εκρήξεις και τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έκλυση φυσικού αερίου, που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές CO2 της Δανίας. Μια από τις πιο τολμηρές πράξεις δολιοφθοράς στη σύγχρονη ιστορία, η επιχείρηση επιδείνωσε μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη – μια επίθεση σε υποδομές ζωτικής σημασίας που θα μπορούσε να θεωρηθεί πράξη πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι θεωρίες στροβιλίστηκαν για το ποιος ήταν υπεύθυνος. Ήταν η CIA; Θα μπορούσε ο ίδιος ο Πούτιν να είχε θέσει το σχέδιο σε κίνηση;», αναφέρει η WSJ. Η επιχείρηση κόστισε περίπου 300.000 δολάρια, σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν, γράφει το άρθρο.
Η εφημερίδα μίλησε με τέσσερις ανώτερους ουκρανούς αξιωματούχους άμυνας και ασφάλειας που είτε συμμετείχαν, είτε είχαν άμεση γνώση της συνωμοσίας. Όλοι είπαν ότι οι αγωγοί ήταν νόμιμος στόχος στον αμυντικό πόλεμο της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.
Διαψεύδει το δημοσίευμα η ουκρανική πλευρά
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ αρνήθηκε σήμερα (15.08.2024) την ανάμιξη της χώρας τους στις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στον αγωγό αερίου Nord Stream 2 και κατέδειξε αντ’ αυτού τη Ρωσία, διαψεύδοντας το δημοσίευμα.
«Μια τέτοια ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εκτεταμένους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους…Και ποιος είχε όλα αυτά την στιγμή της έκρηξης; Μόνο η Ρωσία», δήλωσε ο Ποντολιάκ στο Reuters.
Ένταλμα σύλληψης Ουκρανού δύτη
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Γερμανία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε στην ομάδα που ανατίναξε τους αγωγούς αερίου Nord Stream, σύμφωνα με ρεπορτάζ τριών γερμανικών μέσων ενημέρωσης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν πως ο άνδρας, για τον οποίο το τελευταίο που είναι γνωστό είναι ότι ζούσε στην Πολωνία, ήταν ένας από τους δύτες που το Σεπτέμβριο 2022 τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς που εκτείνονταν από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, αναφέρουν οι εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung (SZ) και Die Zeit και μεταδίδει ο γερμανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD, επικαλούμενοι πηγές που δεν κατονομάζουν.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία. Η Γερμανία ζήτησε τον Ιούνιο από την Πολωνία να συλλάβει τον εν λόγω άνδρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Το γραφείο του πολωνού γενικού εισαγγελέα δεν θέλησε να σχολιάσει αμέσως το θέμα.
Το ειδησεογραφικό περιοδικό Spiegel αναφέρει σήμερα, επικαλούμενο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, ότι ο ύποπτος πιστεύεται πως έχει έκτοτε φύγει από την Πολωνία.
Ένας άλλος άνδρας και μια γυναίκα -επίσης ουκρανοί εκπαιδευτές καταδύσεων- έχουν εντοπισθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από τη Γερμανία για τη φερόμενη ως δολιοφθορά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης γι’ αυτούς, σύμφωνα με την SZ, την Die Zeit και το ARD.
Οι εξελίξεις στο Κουρσκ
Στο μέτωπο του Κουρσκ, σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού Ολεξάντερ Σίρσκι, η Ουκρανία ελέγχει 82 κοινότητες και 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη παραμεθόριο περιοχή του Κουρσκ, την ένατη ημέρα μιας άνευ προηγουμένου εύρους ουκρανικής επίθεσης στο ρωσικό έδαφος.
«Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιφέρεια του Κουρσκ στη Ρωσία, τα στρατεύματά μας έχουν προωθηθεί σε βάθος 35 χιλιομέτρων», δήλωσε ο αρχηγός του στρατού στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 82 κοινοτήτων», συμπλήρωσε, περιγράφοντας πως η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο». Επιπλέον, ο Ολεξάντρε Σίρκι είπε ότι η Ουκρανία εγκατέστησε μια στρατιωτική διοίκηση στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.
Ένδειξη της πρόθεσης των ουκρανικών δυνάμεων να εγκατασταθούν μακροπρόθεσμα, αυτή η στρατιωτική δομή είναι επιφορτισμένη με τρέχουσες υποθέσεις και με την υλικοτεχνική στήριξη του στρατού, όπως επίσης με την εγγύηση της ασφάλειας σε μια δεδομένη ζώνη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε . οι δυνάμεις του έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο τη ρωσική πόλη Σούντζα, στην περιφέρεια του Κουρσκ.
Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρε «Σίρσκι ανέφερε την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της πόλης της Σούντζας από τα χέρια ρωσικών στρατιωτικών» δυνάμεων, δήλωσε ο Ζελένσκι στο Telegram. Αυτή η πόλη με πληθυσμό 5.500 κατοίκων αντιπροσωπεύει την κυριότερη κατάκτηση των ουκρανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της επίθεσής τους στην περιοχή του Κουρσκ.
Δυτικά όπλα στην ουκρανική αντεπίθεση
Στην ουκρανική επιδρομή στο Κουρσκ έχουν αξιοποιηθεί βαριά δυτικά όπλα, όπως τεθωρακισμένα οχήματα από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και τη Γερμανία. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση αντιαρματικών πυραύλων, πυροβολικού και τεθωρακισμένων τονίζοντας το δικαίωμα της Ουκρανίας να τα εκμεταλλευτεί κατά βούληση και εντός της ρωσικής επικράτειας. Ωστόσο, απαγορεύει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους, που του έχει παραχωρήσει.
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ένατη ημέρα μιας ουκρανικής εισβολής, ενός πρωτόγνωρου εύρους, στο ρωσικό έδαφος.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης αφιερωμένης στην ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αντρέι Μπελούσοφ έκανε λόγο για «καταμερισμό επιπλέον δυνάμεων και μέσων» στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με εκείνη του Κουρσκ, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν εισβάλει από την 6η Αυγούστου.
«Η συνάντηση (…) επέτρεψε να συζητήσουμε επιπλέον μέτρα που στοχεύουν στο να εγγυηθούμε την ακεραιότητα και το απαραβίαστο του εδάφους, όπως και την προστασία του πληθυσμού και των υποδομών στην περιοχή του Μπέλγκοροντ έναντι των επιθέσεων των στρατιωτικών δυνάμεων» του ουκρανικού στρατού, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός στο Telegram.
Σήμερα, για πρώτη φορά από την ουκρανική επίθεση στην περιοχή του
Κουρσκ, την 6η Αυγούστου, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι ανακατέλαβε
το χωριό Κρουπέτς. Η Ρωσία ισχυρίζεται πως δυνάμεις της προωθούνται προς
μία πόλη-κλειδί στην ανατολική Ουκρανία
Ακόμη η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της πήραν τον έλεγχο ενός
χωριού στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 16
χιλιομέτρων από τη σημαντική πόλη Ποκρόβσκ, που αποτελεί έναν σημαντικό
εφοδιαστικό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.
Η αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ την 6η Αυγούστου θεωρήθηκε από στρατιωτικούς αναλυτές ως μια απόπειρα να εξαναγκαστεί η Ρωσία να εκτρέψει δυνάμεις της από το ουκρανικό μέτωπο. Όμως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατήγαγαν μια σειρά νικών κατά μήκος του μετώπου, από την περιφέρεια του Χαρκόβου έως το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.
Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, η Ρωσία κατέλαβε το χωριό Ιβάνιβκα, στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης ώθησης προκειμένου να φθάσει στον δρόμο που οδηγεί στο Ποκρόβσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Υποστηρίζει επιπλέον ότι ρωσικές μονάδες νίκησαν τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια σειρά μαχών στην περιοχή. Το Reuters δεν μπορεί να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ή της Ουκρανίας στο πεδίο.