Guardian: Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός περιφερειακού πολέμου...

Ο Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε τα ξημερώματα ενώ βρισκόταν στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη.

Βρέθηκε στην Τεχεράνη προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας. Σκοτώθηκε μετά από πυραυλική

επίθεση στο σπίτι του, κατά την οποία έχασε τη ζωή του και ένας εκ των σωματοφυλάκων του. Μια επίθεση που όπως όλα δείχνουν ήταν μια ακόμη τολμηρή ισραηλινή επιχείρηση. Επισήμως το Ιράν διεξάγει έρευνα για την επίθεση αυτή, ενώ το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει ευθύνη.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, είχε δηλώσει ότι η ηγεσία της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εκτός της Λωρίδας της Γάζας, ήταν «σημαδεμένοι για θάνατο».

Η χρονική στιγμή και η τοποθεσία της δολοφονίας του Χανίγια ωστόσο, όπως εξηγεί στην ανάλυσή του και ο Guardian και όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμη αποσταθεροποιητικό παράγοντα σε μια σύγκρουση που βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα κλιμάκωσης σε περιφερειακό πόλεμο. Τα λάθη σε αυτή τη χορογραφία των αεροπορικών επιδρομών και των στοχευμένων δολοφονιών είναι διαρκώς μια πιθανότητα και το διακύβευμα γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Τι σημαίνει η δολοφονία του Χανίγια
Η δολοφονία του Χανίγια είναι ένα σοβαρό πλήγμα για τη Χαμάς και από την άλλη μια σημαντική τόνωση του ηθικού του Ισραήλ, μετά από 10 μήνες μαχών στη Γάζα κατά τους οποίους δεν έχει εξουδετερώσει τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, με τον Σινουάρ, εγκέφαλο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Moussa Abu Marzouk χαρακτήρισε τη δολοφονία του Χανίγιε «σοβαρή κλιμάκωση» που «δεν θα μείνει ατιμώρητη». Και όπως γράφει ο Guardian αν και η ικανότητα της Χαμάς να αντιδράσεις αμφισβητείται, η απάντηση θα μπορούσε αντίθετα να προέλθει από τους συμμάχους της Χαμάς, φέρνοντας τη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και των εντολοδόχων του. Ο θάνατος του Χανίγιε ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε έναν κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, και η περιοχή προετοιμάζεται ήδη για την αντίδραση της ισχυρής σιιτικής πολιτοφυλακής.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ διεξάγουν έναν πόλεμο φθοράς στη γαλάζια γραμμή που χωρίζει τον Λίβανο από το εβραϊκό κράτος από τότε που η Χεζμπολάχ εντάχθηκε στις μάχες στις 8 Οκτωβρίου, και οι εντάσεις έχουν εκτοξευθεί μετά από μια αεροπορική επιδρομή το Σάββατο που σκότωσε 12 παιδιά στα ελεγχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε ότι ήταν υπεύθυνη για την επίθεση.

Αδυνατώντας να προστατεύσει έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του στο έδαφός του, το Ιράν πρέπει να σώσει τα προσχήματα. Εκπρόσωπος του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ιράν δήλωσε νωρίς την Τετάρτη ότι οι δράστες της επίθεσης στην Τεχεράνη θα λάβουν «απάντηση», σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο Al-Mayadeen.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση δήλωσε επίσης ότι η δολοφονία θα προκαλέσει «αντίποινα» από τον σιιτικό άξονα των πολιτοφυλακών σε όλη τη Μέση Ανατολή που υποστηρίζεται από το Ιράν. Αρκετοί από αυτούς τους πληρεξούσιους, συμπεριλαμβανομένων των Χούθι της Υεμένης, έχουν ήδη εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ και αμερικανικών στόχων στην περιοχή τους τελευταίους εννέα μήνες, με πρόσχημα ότι βοηθούν την Χαμάς.

Στον αέρα η κατάπαυση του πυρός
Την ίδια ώρα οι παρατεταμένες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός δεν φαίνεται πλέον να οδηγούν κάπου, μετά και την τελευταία εξέλιξη.

Ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, που εδρεύει στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ο Χανίγια ήταν βασικό στέλεχος των συνομιλιών που διεξήχθησαν με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ με στόχο μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων. Η ιρανική κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια θα καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις κατά «αρκετούς μήνες».

Κατά τον Guardian εκτιμάται ότι η απώλεια του Χανίγια θα έχει σημαντικό επιχειρησιακό αντίκτυπο στη Χαμάς. Ο 62χρονος βετεράνος της Χαμάς διαχειριζόταν τις σχέσεις του κινήματος με τους συμμάχους στην Τεχεράνη και σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ. Ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου θεωρούνταν επίσης ευρέως πιο ρεαλιστής και ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ από σκληροπυρηνικούς όπως ο Σινουάρ, ο ηγέτης της ομάδας στη Γάζα.

iefimerida.gr