Ο πρόεδρος της Αργεντινής εξαφάνισε το χρυσό της χώρας...


 Έπειτα από σφυροκόπημα ΜΜΕ και βουλευτών, ο πρόεδρος Μιλέι παραδέχτηκε ότι αποθέματα χρυσού της Αργεντινής μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να προσδιορίζει τις ποσότητες ή τον προορισμό!

Ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα αποθέματα χρυσού έχουν σταλεί εκτός της χώρας, δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες σχετικά με τον σκοπό της συγκεκριμένης ενέργειας. Ο χρυσός της Αργεντινής είναι πλέον εκτεθειμένος στον κίνδυνο κατάσχεσης, λόγω των μακροχρόνιων απαιτήσεων έναντι της χώρας από ξένους πιστωτές, απόρροια του εφιάλτη του ΔΝΤ…

Υπάρχει όμως και μια ερώτηση στα χείλη όλων των πολιτών: Που πήγε το χρυσάφι; Μεταφέρθηκε από τη χώρα; Κάποια από αυτά τα αποθέματα παρέμειναν εντός της Αργεντινής, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό; Οι επίσημες πληροφορίες προσφέρουν μόνο συγκεχυμένες απαντήσεις που εντείνουν την ανησυχία…

Η διοίκηση του ανεκδιήγητου προέδρου Javier Milei παραδέχθηκε την πρόσφατη μεταφορά χρυσού στο εξωτερικό, αλλά δεν διευκρίνισε τις ποσότητες, τον προορισμό ή τον σκοπό αυτού του μέτρου. Ούτε η Κεντρική Τράπεζα έδωσε λεπτομέρειες. Σε ένα σενάριο χρηματοπιστωτικής αστάθειας —και με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει την ανάγκη συσσώρευσης αποθεματικών— η απόφαση προκάλεσε υποψίες και εικασίες. Εκφράζονται επίσης φόβοι ότι ο χρυσός μπορεί να κατασχεθεί, λόγω μακροχρόνιων νομικών υποθέσεων που έχουν κατατεθεί κατά της Αργεντινής από ξένους πιστωτές.

Η είδηση ​​για τη μεταφορά του χρυσού δεν ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση ή την Κεντρική Τράπεζα. Αντίθετα, οι πληροφορίες προήλθαν από το σωματείο τραπεζικών εργαζομένων, γνωστό ως La Bancaria. Ο αρχηγός της — ο αριστερός βουλευτής Sergio Palazzo — υπέβαλε αίτημα στο πλαίσιο του νόμου για την πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες για την Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Αργεντινής (BCRA), ρωτώντας «αν [υπήρχαν] επιχειρήσεις αποστολής ράβδων χρυσού στο εξωτερικό κατά τον μήνα Ιούνιο».

Συγκεκριμένα, ζήτησε να μάθει αν πραγματοποιήθηκαν μεταφορές χρυσού στις 7 Ιουνίου και στις 28 Ιουνίου μέσω της Lumil —μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας που μεταφέρει τιμαλφή— και της British Airways. Επίσης, θέλησε να μάθει τα συγκεκριμένα ποσά, τον προορισμό τους, τις διοικητικές διαδικασίες που έγιναν, καθώς και τα ονόματα των εμπλεκομένων υπαλλήλων.

Η Κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έχει 30 ημέρες για να απαντήσει στον βουλευτή και δεν το έχει κάνει ακόμη. Όμως την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο αναγνώρισε ότι η επιχείρηση όντως πραγματοποιήθηκε. «Είναι μια πολύ θετική κίνηση… αν έχεις χρυσό στην τράπεζα, είναι σαν να έχεις περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τίποτα. Εάν όμως τα έχεις εκτός της χώρας, μπορείς να πάρεις τόκους», υποστήριξε, σε συνέντευξή του στο La Nación+, το τηλεοπτικό κανάλι της Αργεντινής.

Τα λόγια του υποδηλώνουν ότι ο σκοπός της αποστολής – πιθανώς στο Λονδίνο ή τη Βασιλεία, σύμφωνα με πληροφορίες – ήταν η κατάθεση του χρυσού και η απόκτηση τόκων. Ωστόσο, αν όντως ισχύει αυτό, πολλοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η λογική της μεταβίβασης —με το κόστος της απαιτούμενης ασφάλισης— δεν δικαιολογούσε την πράξη, δεδομένου ότι οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές.

Εάν μάλιστα ο χρυσός αυτός κατασχεθεί από τους πιστωτές, τότε είναι βέβαιο ότι ο Μιλέι θα φύγει με ελικόπτερο…

 olympia.gr