Η Ιταλία εκτοξεύεται στην πρώτη θέση της G7 για την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών...

Εάν θέλεις, γίνεται - Η Ιταλία της Meloni εκτοξεύεται στην πρώτη θέση της G7 για την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών Η Ιταλία είχε την ισχυρότερη αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών από όλες τις χώρες της G7 το πρώτο τρίμηνο του 2024, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Τα νοικοκυριά στην Ιταλία είδαν τους μισθούς τους σε πραγματικούς όρους να αυξάνονται κατά 3,4% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 12 Αυγούστου.
Ο ΟΟΣΑ είπε ότι η αύξηση «οδηγείται από την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων και των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος», που σημαίνει ότι οι Ιταλοί κατά μέσο όρο είχαν υψηλότερη αύξηση εισοδήματος κατά ποσοστό από άλλες χώρες της G7, ενισχύοντας την αγοραστική τους δύναμη.
Η αύξηση των πραγματικών μισθών στην Ιταλία είναι τώρα σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της G7 και υπερτριπλάσια από το μέσο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών των χωρών του ΟΟΣΑ κατά 0,9%.
Οι επιδόσεις της Ιταλίας ξεπέρασαν κατά πολύ την ανάπτυξη της Γερμανίας 1,4% — από το προηγούμενο τρίμηνο της ανάπτυξης 0,1% — και την αύξηση της Γαλλίας κατά 0,6%.
Ο Καναδάς σημείωσε μέτρια αύξηση στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών (0,6%), από μείον 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκεί μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ σημείωσαν ηπιότερες αυξήσεις του πραγματικού εισοδήματος κατά 0,3% και 0,2%, αντίστοιχα.

Στον σωστό δρόμο

Υπό τη δεξιά κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, η Ιταλία ενέκρινε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με σημαντικές ενημερώσεις στους φορολογικούς της κανόνες.
Απαντώντας στα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Meloni δημοσίευσε στο X:
«Αυτό το αποτέλεσμα, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ του 0,9%, είναι επίσης το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης που έχουν επικεντρώσει τους περισσότερους διαθέσιμους πόρους στην ανανέωση συμβάσεων, την αύξηση των συντάξεων, τη στήριξη μισθών μέσω της μείωσης της ανταπόδοσης και της μείωσης του Irpef (προσωπικού φόρου εισοδήματος) και της ενίσχυσης των κοινωνικών μεταβιβάσεων σε είδος.
«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, αλλά αυτά τα σημάδια μας λένε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.
Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα για μια όλο και πιο δίκαιη και ευημερούσα Ιταλία».

Μεταναστευτικό

Και δεν είναι αυτή η μοναδική επιτυχία που καταγράφει στο… πολιτικό βιογραφικό της η Ιταλίδα πατριώτισσα.
Όπως έχουν ήδη γράψει η πολιτική στο μεταναστευτικό έχει αποδώσει καρπούς.
Από τη μία η μείωση των μεταναστευτικών ροών και από την άλλη οι συστηματικές απελάσεις παράνομων αλλοδαπών, τις δίνουν bonus έναντι των πολιτικών της αντιπάλων για τις επόμενες εθνικές εκλογές της Ιταλίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Meloni στο μεταναστευτικό ήδη έχει να επιδείξει επιτυχίες:

Η θαλάσσια παράνομη μετανάστευση στην Ιταλία γνώρισε άνευ προηγουμένου πτώση φέτος καθώς οι αποτρεπτικές πολιτικές της συντηρητικής κυβέρνησης της Giorgia Meloni έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, ανέφερε η τοπική εφημερίδα Il Giornale την Τρίτη 13 Αυγούστου.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία, η Ρώμη κατέγραψε μια συγκλονιστική πτώση 62,4% στις παράνομες αφίξεις το 2024, με 37.000 μετανάστες να αποβιβάζονται στην Ιταλία στις 12 Αυγούστου σε σύγκριση με σχεδόν 100.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το 2023 ήταν ιδιαίτερα κακό όσον αφορά τις παράνομες αφίξεις, με το νότιο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα να είναι το σκληρότερο πλήγμα από όλα τα σημεία προσγείωσης.
Περίπου 120 βάρκες που μετέφεραν από 6-7.000 μετανάστες έφτασαν στο νησί μια μέρα τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα οι σχολιαστές και οι νομοθέτες να περιγράψουν το γεγονός ως «εισβολή».
Ενώ η Ιταλία γιορτάζει, ωστόσο, άλλες μεσογειακές χώρες στοχοποιούνται από τους ίδιους λαθρεμπόρους σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από πριν, η Ισπανία σημείωσε αύξηση 155% φέτος και η Ελλάδα ένα επιβλητικό 222%—δείχνοντας ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν έχει λυθεί μακριά αλλά απλώς περιστρέφεται σε πιο ευάλωτες ακτές.
Εν τω μεταξύ, η Ιταλία της Meloni διαπρέπει επίσης στις «υποβοηθούμενες επιστροφές», στις οποίες οι μετανάστες που επιλέγουν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις πατρίδες τους λαμβάνουν διοικητική, υλικοτεχνική ή οικονομική υποστήριξη για να τους βοηθήσουν να επανενταχθούν. 
Για σύγκριση, η Ιταλία πραγματοποίησε πάνω από 9.000 υποβοηθούμενες επιστροφές στη Λιβύη και την Τυνησία μόνο τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ ο συνολικός αριθμός το 2023 προς όλες τις χώρες προέλευσης ήταν περίπου 3.200.
Παρά τις πρώτες επικρίσεις για αναποτελεσματικότητα, η στρατηγική της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης φαίνεται να λειτουργεί όπως είχε προβλεφθεί.
Βασίζεται σε δύο συνιστώσες:
την αποτροπή και τη διπλωματία, που εργάζονται από κοινού για την επίλυση του προβλήματος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr