Ρωσική καταστρατήγηση των δυτικών κυρώσεων μέσω της Τουρκίας...

 

Μια αναφορά που δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τόνισε τη ρωσική παράκαμψη των δυτικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων μέσω της Τουρκίας, ενώ εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την πραγματικότητα μιας τέτοιας απάτης και εάν πρόκειται για

μεμονωμένες περιπτώσεις ή για συστηματική πολιτική. 

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η Ρωσία κατάφερε να παρακάμψει την απαγόρευση εξαγωγής του δολαρίου και του ευρώ σε αυτήν, καθώς απέκτησε τραπεζογραμμάτια και στα δύο νομίσματα αξίας περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το αμερικανικό και ευρωπαϊκό μέτρο που ελήφθη τον Μάρτιο του 2022 μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία που αναφέρει το Reuters.

Απάτη

Τα δεδομένα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως δείχνουν πώς η Ρωσία μπόρεσε να παρακάμψει τις κυρώσεις που απαγόρευαν τις εισαγωγές μετρητών και υποδεικνύουν ότι το δολάριο και το ευρώ παραμένουν σημαντικά εργαλεία για το εμπόριο και τα ταξίδια καθώς η Μόσχα προσπαθεί να μειώσει την έκθεσή της σε σκληρά νομίσματα.

Τα τελωνειακά δεδομένα, τα οποία ελήφθησαν από έναν εμπορικό προμηθευτή που συλλέγει και καταγράφει δεδομένα, έδειξαν ότι τα τραπεζογραμμάτια μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από χώρες που δεν επιβάλλουν περιορισμούς στο εμπόριο μαζί της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Τουρκίας, ενώ τα στοιχεία δεν αποκάλυψαν την αποστολή χώρα για περισσότερα από τα μισά από αυτά που ανέφεραν τα αρχεία.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλει κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βοηθούν τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις και το 2023 και το 2024 επέβαλε κυρώσεις σε εταιρείες από τρίτες χώρες.

Το γουάν ξεπέρασε το δολάριο και έγινε το πιο ευρέως διαπραγματεύσιμο ξένο νόμισμα στη Μόσχα, παρά την εμμονή ορισμένων μεγάλων προβλημάτων πληρωμών.

Ο Ντμίτρι Πολεβόι, επικεφαλής επενδύσεων στην Astra Asset Management στη Ρωσία, σημείωσε ότι πολλοί πολίτες εξακολουθούν να αναζητούν συνάλλαγμα για να ταξιδέψουν σε ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς και για μικρές εισαγωγές και αποταμιεύσεις.

«Για τους ιδιώτες, το δολάριο παραμένει ένα αξιόπιστο νόμισμα», είπε.

Τα ‘δηλητηριασμένα νομίσματα’

Το 2022, η Ρωσία άρχισε να περιγράφει το δολάριο και το ευρώ ως «δηλητηριασμένα» νομίσματα, μετά από ευρείες κυρώσεις που εμπόδισαν την πρόσβασή της στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και διέκοψαν τις πληρωμές και το εμπόριο.

Πάγωσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας στην Ευρώπη.

Μεμονωμένες περιπτώσεις;

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή κυρώσεων, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνεται σε τρίτες χώρες όταν υπάρχει υποψία ότι παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Τα τελωνειακά αρχεία καλύπτουν την περίοδο από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Περισσότερα από το ένα τέταρτο των τραπεζογραμματίων αξίας 2,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισήχθησαν μέσω τραπεζών, τα περισσότερα από αυτά ως πληρωμές για πολύτιμα μέταλλα, σύμφωνα με τα τελωνειακά αρχεία και ένα άτομο που γνωρίζει τις συναλλαγές.

Αρκετές ρωσικές τράπεζες έλαβαν τραπεζογραμμάτια από το εξωτερικό συνολικής αξίας 580 εκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο, ενώ εξήχθησαν σχεδόν ισοδύναμες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι αποστολές χρυσού ή αργύρου πήγαιναν σε εταιρείες που πλήρωναν τα χαρτονομίσματα, σύμφωνα με τα αρχεία.

Για παράδειγμα, η Vita Bank έλαβε 64,8 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζογραμμάτια από την τουρκική εταιρεία εμπορίας χρυσού Demas Kuyumculuk μεταξύ 2022 και 2023.

Την ίδια περίοδο, η τράπεζα εξήγαγε χρυσό και ασήμι αξίας 59,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην τουρκική εταιρεία.

Το Reuters ανέφερε -από μια πηγή που περιέγραψε ως εξοικειωμένη με τις δραστηριότητες της Demas – ότι συμμετείχε σε μια σειρά συναλλαγών μετρητά έναντι χρυσού που περιλάμβαναν τη Vita Bank και άλλες ρωσικές τράπεζες μεταξύ Μαρτίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023.

Η μόνη λύση

Η πηγή είπε ότι η αποστολή τραπεζογραμματίων – μέσω των ΗΑΕ στη Ρωσία – ήταν η μόνη λύση για την Demas Kuyumculuk να ολοκληρώσει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις που υπέγραψε με Ρώσους προμηθευτές χρυσού πριν τεθούν σε ισχύ οι δυτικές κυρώσεις, ενώ τηρούσε τους τουρκικούς και παγκόσμιους κανονισμούς που σχετίζονται με τις διεθνείς πληρωμές.

Πρόσθεσε ότι η άρνηση των υφιστάμενων συμφωνιών θα εκθέσει την Dimas σε οικονομικές κυρώσεις και κινδύνους φήμης και εξήγησε ότι η τουρκική εταιρεία δεν έχει ποτέ συνεννοηθεί με οντότητες που υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις και ακολουθεί αυστηρά όλες τις εθνικές και διεθνείς διαδικασίες συμμόρφωσης, γράφει η Turkpress.

Δηλαδή, κινείται νόμιμα βάσει της τουρκικής νομοθεσίας, αγνοώντας τις διεθνείς προτροπές για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ