Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ προειδοποίησε ότι το Ιράν επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο ανατολικό μέτωπο στον πόλεμο αντιπροσώπων εναντίον του εβραϊκού κράτους, με την υποστήριξη των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), με στόχο την Ιορδανία και
τη Δυτική Όχθη.Σε ανάρτηση στο «Χ», ο Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) συνεργάζονται με στελέχη της Χαμάς στον Λίβανο για να μεταφέρουν όπλα στην Ιορδανία.
«Μια σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση εκτυλίσσεται καθώς το Ιράν εργάζεται για να δημιουργήσει ένα νέο ανατολικό τρομοκρατικό μέτωπο ενάντια στα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα του Ισραήλ», είπε.
«Μονάδες της Ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης συνεργάζονται με στελέχη της Χαμάς στον Λίβανο για να μεταφέρουν όπλα και κεφάλαια στην Ιορδανία με στόχο την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος».
Είπε ότι από την Ιορδανία, όπλα διασχίζουν λαθραία τα ανατολικά σύνορα, «πλημμυρίζοντας» τη Δυτική Όχθη, ιδιαίτερα τους προσφυγικούς καταυλισμούς, με επικίνδυνα όπλα και μεγάλα χρηματικά ποσά, «με στόχο να δημιουργήσουν ένα φιλοϊρανικό ισλαμικό μέτωπο τρομοκρατίας, όπως έκαναν στη Γάζα, τον Λίβανο και άλλες περιοχές, με στόχο το Τελ Αβίβ και τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα του Ισραήλ».
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Ο ιρανικός άξονας του κακού σήμερα ελέγχει αποτελεσματικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια [Δυτική Όχθη] μέσω πληρεξουσίων του, αφήνοντας την Παλαιστινιακή Αρχή αδύναμη να δράσει.
»Πρέπει να πάρουμε κόμβους τρομοκρατίας όπως ο προσφυγικός καταυλισμός Τζενίν και να πραγματοποιήσουμε μια διεξοδική επιχειρησιακή εκστρατεία για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής υποδομής στο στρατόπεδο».
Ο Ντέιβιντ Σκένκερ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η Τεχεράνη στοχεύει να αποσταθεροποιήσει την Ιορδανία, έναν από τους Άραβες συμμάχους του Ισραήλ, υποκινώντας διαμαρτυρίες κατά της κυβερνώσας δυναστείας των Χασεμιτών.
Είπε ότι το Ιράν αυξάνει επίσης το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων μέσω του βασιλείου σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την ιορδανική μοναρχία και να μετατρέψει την Ιορδανία σε ένα άλλο πληρεξούσιο (προτεκτοράτο) κράτος στο Ιράν.
Είπε ότι υπάρχει ισχυρή παρουσία της Χαμάς στη Δυτική Όχθη παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Οι Ιρανοί είναι απίστευτα εξοργισμένοι από τον δυτικό προσανατολισμό της Ιορδανίας και το γεγονός ότι η Ιορδανία έχει συνάψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ», δήλωσε ο Σκένκερ, ο οποίος ήταν πρώην Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής.
Η Ιορδανία βρίσκεται σε ειρήνη με το γείτονά της Ισραήλ από το 1994.
Το Αμμάν διατηρεί επίσης στενούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον και έχει ρόλο στη διαχείριση των ιερών μουσουλμανικών τοποθεσιών στην Ιερουσαλήμ.
«Το Ιράν παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της Ιορδανίας», είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, υποστήριξε με τη σειρά του:
«Καμία παραπληροφόρηση από ριζοσπάστες Ισραηλινούς αξιωματούχους που διαδίδουν ψέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ στη Γάζα, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ιορδανίας πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στο Ιράν στις 4 Αυγούστου, υπογραμμίζοντας την ευαίσθητη θέση του Αμμάν, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ιορδανού στην Τεχεράνη εδώ και δεκαετίες.
Παρά τη δημόσια κατακραυγή του Ισραήλ από το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ιορδανία είναι βασικός σύμμαχος για τον Εβραίο γείτονά της.
Αυτό κατέστη σαφές όταν η Ιορδανία ήταν μέρος ενός παγκόσμιου συνασπισμού για την αποτροπή περισσότερων από 350 πυραύλων και drones που στόχευαν απευθείας στο Ισραήλ από το Ιράν τον Απρίλιο.
Η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπέλυσε την πρώτη της άμεση επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ ως απάντηση σε ένα προφανές ισραηλινό χτύπημα σε ιρανικό προξενείο στη Συρία την 1η Απριλίου που σκότωσε δύο στρατηγούς των IRGC και αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους.
Σχεδόν όλοι οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιορδανίας και της Βρετανίας.
Πιστεύεται ότι η Σαουδική Αραβία παρείχε στις ΗΠΑ αναφορές πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια του Ιράν.
Ενώ η Ιορδανία πρέπει να μιλήσει δημόσια εναντίον του Ισραήλ, η διπλωματική της σχέση με το εβραϊκό κράτος παραμένει ισχυρή, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας.
Σχεδόν το 60% του πληθυσμού της Ιορδανίας είναι παλαιστινιακής καταγωγής, θέτοντας τη χώρα σε επισφαλή θέση όσον αφορά τη δημόσια υποστήριξη του Ισραήλ, δεδομένου του φόντου του πολέμου κατά της Χαμάς.
Στο επεισόδιο 10 του αγγλικού podcast του Iran International «Eye for Iran», το μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ, Αμίτ Χαλεβί, είπε ότι η Ιορδανία και άλλες γειτονικές αραβικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία εμφανίζονται μονόδρομα διπλωματικά για τους πληθυσμούς τους, αλλά συνεργάζονται με το Ισραήλ για τη δική τους ασφάλεια και ευημερία.
Ο βουλευτής Χαλεβί είπε ότι η ατμόσφαιρα του Ιράν, «οι ενέργειες και οι δραστηριότητες για την υπονόμευση του ιορδανικού καθεστώτος έχουν ανέβει σε υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια».
Ο Δρ. Ουαλίντ Φάρες, ειδικός στην εξωτερική πολιτική και συγγραφέας του βιβλίου υπό τον τίτλο «Ιράν, μια ιμπεριαλιστική Δημοκρατία και η πολιτική των ΗΠΑ», είπε ότι για το Ιράν «το διεθνές λαθρεμπόριο όπλων μέσω της Ιορδανίας δεν είναι κάτι νέο.
»Δημιουργήθηκε με την πάροδο των ετών, διευκολύνθηκε από τότε που το Ιράν κατέλαβε ουσιαστικά περιοχές του Ιράκ, το οποίο μοιράζεται μακρά σύνορα με την Ιορδανία».
Η Ιορδανία μοιράζεται επίσης μεγάλα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, η οποία επηρεάζει όχι μόνο τους Σαουδάραβες, αλλά και το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Αυτό το πέρασμα ή εκείνο το κομμάτι της Ιορδανίας είναι πραγματικά πολύ σημαντικό στρατηγικά», είπε, ένα πιθανό μέσο για να χρησιμοποιήσουν τρομοκρατικές ομάδες και πολιτοφυλακές, σε περίπτωση που εκδηλωθεί ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
«Εάν η Ιορδανία αποσταθεροποιηθεί ή [είναι για] να αποτύχει πλήρως ή εν μέρει, είτε για τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν είτε για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, βρισκόμαστε σε βαθιά προβλήματα διεθνώς», δήλωσε ο Φάρες, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ.