Τουρκία: Οι Αμερικανοί λένε ότι ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τους S-400...

 

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να ζητήσει να φέρει στρατεύματα στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu λόγω της γειτνίασής του με την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ και τη βάση ραντάρ Κουρετσίκ».

Η Γκιονούλ Τολ, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Τουρκίας στο Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, επεσήμανε ότι η δημιουργία του πυρηνικού σταθμού Akkuyu θα συνδέει την Τουρκία και τη Ρωσία για τα επόμενα 60 χρόνια και επεσήμανε στην εγγύτητα της εγκατάστασης και στις δύο βάσεις Ιντσιρλίκ και Κουρετσίκ.

Φύλαξη από τον ρωσικό στρατό;

 «Στρατιωτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι της άμυνας ανέφεραν ότι με δεδομένο ότι ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu ανήκει στη Ρωσία, η Μόσχα έχει το δικαίωμα να χειρίζεται αυτό το ραντάρ και υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να ζητήσει να φέρει στρατεύματα για να διασφαλίσει την ασφάλεια»», έγραψε ο Τολ .

«Το Akkuyu είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τους S-400»

Η Γκιονούλ Τολ /Gönül Tol, στο άρθρο της με τίτλο «Nato must wake up to Russia’s nuclear power deal with Turkey» / «Το ΝΑΤΟ πρέπει να ξυπνήσει για τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας με την Τουρκία» που δημοσιεύτηκε στους βρετανικούς «The Financial Times» , επεσήμανε ότι ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu είναι ένα «μεγαλύτερο πρόβλημα» για το ΝΑΤΟ από το S- 400.

Bugün Financial Times gazetesinde Akkuyu nükleer santrali üzerine çıkan yazımı @t24comtr ana hatlarıyla çevirmiş, teşekkür ederim. Akkuyu'yu sadece Mersin halkı değil tüm Türkiye ve Batılı ülkeler daha fazla konuşmalı. Yazının orijinalini burda https://t.co/9KPcTBDcYK

— Gönül Tol (@gonultol) August 21, 2024

Η Τολ είπε, «Ο Ερντογάν θέλει να αποκαλεί τις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκε από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom στις ακτές της Μεσογείου ως “το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας.” Στην πραγματικότητα, το εργοστάσιο ανήκει στη Ρωσία. Στο τυπικό μοντέλο μηχανικής, προμηθειών και κατασκευής, ο προμηθευτής είναι υπεύθυνος για την κατασκευή πριν από την παράδοση των κλειδιών. Σχεδιάζει και κατασκευάζει τον αντιδραστήρα. Η Akkuyu χρησιμοποιεί ένα μοντέλο build-ow-operate (BOO) πρωτοφανές στον κλάδο. Η Ρωσία διατηρεί την πλειοψηφία, αλλά αναλαμβάνει όλους τους οικονομικούς, λειτουργικούς και κατασκευαστικούς κινδύνους».

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει το ακριβό συμβόλαιο ως στρατηγικό ζήτημα»

Το πακέτο της Μόσχας για το Akkuyu, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευή, λειτουργία, εκπαίδευση προσωπικού, μεταφορά αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και παροπλισμό, είναι πολύ ελκυστικό για μια χώρα που μόλις ξεκίνησε την πυρηνική ενέργεια όπως η Τουρκία.

 Η Τολ έγραψε ότι η Μόσχα θεωρεί τέτοιες συμβάσεις ως στρατηγικό ζήτημα, παρόλο που είναι ακριβές, και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις: 

“Η Ρωσία το χρησιμοποίησε μόνο στο Akkuyu και είναι απρόθυμη να το χρησιμοποιήσει ξανά. Αλλά ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να σκέφτηκε ότι τα οφέλη από την ύπαρξη στρατηγικής υποδομής σε μια χώρα του ΝΑΤΟ υπερτερούσαν των οικονομικών κινδύνων. Πιθανότατα έχει δίκιο.”

Γράφοντας ότι ανησυχώντας βαθιά ως κάποια που γεννήθηκε και μεγάλωσε λίγα χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Τολ είπε:

 «Η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τη διαδικασία, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και το κακό ιστορικό ασφάλειας της Rosatom ανησυχούν εμένα και εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής Οι δυτικές χώρες μπορεί να αγνοήσουν τέτοιες ανησυχίες και ακόμη και να αποτρέψουν την Τουρκία από τον πράσινο μετασχηματισμό της». 

«Θα συνδέει την Τουρκία με τη Ρωσία για 60 χρόνια»

Η Τολ έγραψε ότι παρόλο που ο  Τούρκος Πρόεδρος και Πρόεδρος του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε το έργο Akkuyu ως σχέδιο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Τουρκίας από τη Ρωσία, η συμφωνία BOO έκανε στην πραγματικότητα το αντίθετο και χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις: 

«Η συμφωνία BOO συνδέει την Τουρκία και τη Ρωσία για τον επόμενο αιώνα, με έναν αναμενόμενο κύκλο λειτουργίας 60 ετών και την επακόλουθη διαδικασία παροπλισμού».

«Έχει καταστεί συνταγματικά αδύνατο για μια κυβέρνηση μετά τον Ερντογάν να αντιταχθεί στο έργο».

Υπενθυμίσε, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε μια διακυβερνητική συμφωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν:

 «Έχει καταστεί συνταγματικά αδύνατο για μια κυβέρνηση μετά τον Ερντογάν να αντιταχθεί σε αυτό». «Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία, γνωστή για τη χρήση της ενέργειας ως γεωπολιτικού όπλου, θα έχει άμεσο έλεγχο στη στρατηγική υποδομή σε μια χώρα του ΝΑΤΟ για 100 χρόνια, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία», είπε η Τολ . 

Είναι επικίνδυνη η γειτνίασή του με το Ιντσιρλίκ και το Κουρετσίκ;

Ο Τολ επεσήμανε επίσης τη φυσική εγγύτητα του Akkuyu με την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, η οποία φιλοξενεί τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ και είναι ένα κέντρο που υποστηρίζει αποστολές συμμαχίας και τις εγκαταστάσεις ραντάρ του ΝΑΤΟ στο Κουρετσίκ/Kürecik, και έκανε τις ακόλουθες προειδοποιήσεις: 

«Το συμβόλαιο BOO τοποθετεί ρωσικό προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία κοντά σε αυτές τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει ένα άλλο ραντάρ για την προστασία της εγκατάστασης. Στρατιωτικοί αναλυτές και αμυντικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι εφόσον το Akkuyu ανήκει στη Ρωσία, η Μόσχα μπορεί να ζητήσει να λειτουργήσει αυτό το ραντάρ και να φέρει στρατεύματα για να το εξασφαλίσει. Ο απόστρατος υποναύαρχος Γιάνκι Μπαγτζίογλου/ Yankı Bağcıoğlu, αναπληρωτής αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) υπεύθυνος για την εθνική άμυνα, είπε ότι ο Ερντογάν δεν πρέπει να το επιτρέψει.

«Οι δυτικές χώρες παρέμειναν σιωπηλές για το Akkuyu»

Η Δύση αγνόησε σε μεγάλο βαθμό τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας από τη Ρωσία για να δημιουργήσει μακροπρόθεσμους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με στρατηγικά σημαντικές χώρες, είπε η  Τολ προσθέτοντας: «Ενώ η Τουρκία επικρίθηκε και υπόκειτο σε κυρώσεις για την αγορά των S-400, οι δυτικές χώρες παρέμειναν σιωπηλές για το ζήτημα Akkuyu», είπε.

Η Τολ έγραψε ότι η Τουρκία θέλει τώρα να κατασκευάσει έναν δεύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα και η Ρωσία ηγείται σε αυτόν τον διαγωνισμό και ολοκλήρωσε το άρθρο του με την εξής έκκληση:

«Για να στερήσει τη Μόσχα ένα γεωπολιτικό πλεονέκτημα και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των κατοίκων για την ασφάλεια και το περιβάλλον, η Δύση πρέπει να κάνει περισσότερα για να τηρήσει τους ευνοϊκούς όρους της Μόσχας. Η πίεση στις δυτικές αναπτυξιακές τράπεζες να εγκαταλείψουν την απροθυμία τους να χρηματοδοτήσουν έργα πυρηνικής ενέργειας είναι μια καλή αρχή», έγραψε χαρακτηριστικά.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ