Το παγκόσμιο χρέους
αναμένεται να βάλει βόμβα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς σημείωσε νέο ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο του 2024, αυξανομένο κατά 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις τρεις μήνες και διαμορφώθηκε στα 315 τρισ. δολ .
Ενώ οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ήταν οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στις προηγμένες οικονομίες, η Κίνα, η Ινδία και το Μεξικό κατείχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις αναδυόμενες αγορές.
Συνολικά, ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ έφτασε στο 333%, καθώς το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τα αυξανόμενα βάρη χρέους συνεχίζουν να συσσωρεύονται.
Αυτό το γράφημα , μέσω της Dorothy Neufeld της Visual Capitalist, δείχνει το σύνολο του παγκόσμιου χρέους το 2024, με βάση στοιχεία από το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF).
Αυξανόμενο βουνό χρέους
Πώς το παγκόσμιο χρέος ανέβηκε στο ιστορικό υψηλό των 315,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2024:
Από την έναρξη της πανδημίας, το χρέος έχει αυξηθεί κατά 21%, προσθέτοντας 54,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο σύνολο.
Σήμερα, το μεγαλύτερο μερίδιο του χρέους κατέχουν οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, στα 94,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο κρατικός δανεισμός ακολουθεί πολύ πίσω στα 91,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Εν τω μεταξύ, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει χρέος 70,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τα νοικοκυριά έχουν 59,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ενώ τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών τροφοδότησαν μια μοναδική στο μέγεθος της νομισματική επέκταση – αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης και πιέζονται δημοσιονομικά τις οικονομίες που καταγράφουν ελλείμματα.
Στις ΗΠΑ, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι πλέον περισσότερο από τις αμυντικές δαπάνες και το κύψος των τοκοχρεολυσίων πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα χρειαστεί σε δημοσιονομική προσαρμογή, ήτοι να αυξήσει τους φόρους ή να μειώσει τις δαπάνες, για να αντιμετωπίσει το χρέος της.
Μέχρι στιγμής, κανένα κόμμα δεν έχει μια ουσιαστική στρατηγική που να αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας.
Χρειάζεται άμεσα δημοσιονομική προσαρμογή στις ΗΠΑ
Τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη αύξηση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ εγκυμονούν
κινδύνους για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 19
Ιουλίου σε σχετικό report.
Ο χρηματοοικονομικός οργανισμός τόνισε την
ανάγκη για μια «προκαταβολική δημοσιονομική προσαρμογή», μέσω μέτρων
εσόδων και δαπανών, ενώ παράλληλα ανακατευθύνει ορισμένες δημοσιονομικές
εξοικονομήσεις σε προγράμματα για την ανακούφιση της φτώχειας.
«Μια διαρθρωτική και μακροπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με το ανώτατο όριο του χρέους θα ήταν επίσης επωφελής», επισήμανε ο δεθνς οργανισμός
Υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη εντατικοποίηση των εμπορικών περιορισμών, καθώς και την παροχή εγχώριου περιεχομένου σε διάφορα δημοσιονομικά προγράμματα, που δημιουργούν κίνδυνο για την οικονομία των ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.
Προέτρεψε τις αμερικανικές αρχές να λύσουν
τα εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο και αντίθετα τις συμβούλεψε να
υποστηρίξουν την ανταγωνιστικότητα μέσω επενδύσεων σε εργαζόμενους και
υποδομές.
Οι φόβοι για τον πληθωρισμό
Το ΔΝΤ επισήμανε ότι η
Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να μειώσει το επιτόκιο
νομισματικής πολιτικής της έως ότου υπάρχουν σαφέστερες ενδείξεις ότι ο
πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο στόχο του 2%.
«Η σαφής επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής καθοδήγησης, θα βοηθήσει στην καθοδήγηση των προσδοκιών της αγοράς σύμφωνα με την επιδιωκόμενη πολιτική της Fed», ανέφερε.
Ο οργανισμός αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,6% φέτος και 1,9% το επόμενο έτος, μετά από ανάπτυξη 2,5% το 2023.
Το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων της Fed (fed funds) εκτιμάται σε 5,1% για το 2024 και 4,1% για το 2025, μετά από 5,4%
πέρυσι, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ΔΝΤ αναμένει τουλάχιστον μία
μείωση επιτοκίων από τη Fed φέτος και άλλες τέσσερις το επόμενο έτος.
Χρεοκοπίες στις αναδυόμενες αγορές
Για τις αναδυόμενες αγορές, η αύξηση του χρέους παρουσιάζει μεγαλύτερους κινδύνους.
Αυτοί οι κίνδυνοι είναι ιδιαίτερα έντονοι εάν μια χώρα βιώνει υποτονική ανάπτυξη σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.
Σε αυτό το σενάριο, πολλές αναδυόμενες αγορές μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, καθώς ο δανεισμός καθίσταται απρόσιτος.
Ακόμη πιο ανησυχητικό, περίπου το ένα τρίτο των αναδυόμενων αγορών δεν έχει ανακάμψει από την πανδημία, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2019.
Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, το
χρέος που κατέχουν οι αναδυόμενες αγορές έφτασε στο ρεκόρ των 105
τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβαίνοντας κατά 55 τρισεκατομμύρια δολάρια
το τελευταίο 10 χρόνια.