Financial Times: Η επιλογή του Τζέιμς Βανς από τον Τραμπ δημιουργεί ανασφάλεια στην Ευρώπη...

 

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times βλέπει ότι η Ευρώπη φοβάται τις αδύναμες σχέσεις ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιλέγει τον Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς ως υποψήφιο για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και να διακόπτει

την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η εφημερίδα ανέφερε την Τρίτη ότι η επιλογή του Τραμπ του «απομονωτιστή» Βανς ως αναπληρωτή του ήταν ένας λόγος για την ενίσχυση των φόβων της Ευρώπης ότι μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση των διατλαντικών σχέσεων ασφάλειας, αύξηση των τελωνειακών δασμών και περικοπή από τη σημαντική αμερικανική υποστήριξη για την Ουκρανία.

Ο Βανς απέρριψε τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ ως «δεκανίκι» που επέτρεψε στην Ευρώπη να «αγνοήσει την ασφάλειά της» και είπε ότι η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία ήταν περιττή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιλογή του Τραμπ για τον 39χρονο Βανς ενέτεινε τους φόβους των συμμάχων των ΗΠΑ για την πρόθεσή του να ηγηθεί μιας προστατευτικής κυβέρνησης υπό το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», με τεράστιες συνέπειες για την άμυνα και την οικονομική ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Εάν ο Τραμπ εκλεγεί και συνεχίσει με την πολιτική που ευνοεί ο Βανς, μπορεί να ανακοινώσει την κατάργηση του ΝΑΤΟ ή τουλάχιστον την ηγεσία του από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρομπ Τζόνσον, πρώην διευθυντής τμήματος στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Και πρόσθεσε: «Αυτό θα είναι ένα μήνυμα για τη Ρωσία να ανανεώσει τη δεκαετή ισχύ της με την Κίνα και να εφαρμόσει περισσότερο εξαναγκασμό εναντίον του ΝΑΤΟ… Μπαίνουμε πράγματι σε μια πολύ σκοτεινή περίοδο».

Οι Financial Times ανέφεραν ότι το προβάδισμα του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου και η παραπαίουσα απόδοση του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη τους τηλεοπτική συζήτηση, έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, φοβούμενοι ότι ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ θα επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

Γενικότερα, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει μια δεύτερη θητεία για να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς στις εισαγωγές που θα βλάψουν την οικονομία της ΕΕ, καθώς και για τον αντίκτυπο των πολιτικών του στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Niels Schmid, εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, περιέγραψε τον Vance ως «πιο ριζοσπαστικό από τον Trump στην επιθυμία του να αναστείλει κάθε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να στείλουν ένα επιπλέον σύστημα αεράμυνας Patriot στο Κίεβο αυτόν τον μήνα, αφού η Ουκρανία ζήτησε τους απαραίτητους πόρους για να αποκρούσει ρωσικούς βομβαρδισμούς πολιτικών στόχων και ζωτικής σημασίας υποδομές.

Ωστόσο, ο Βανς έχει επανειλημμένα καλέσει την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια διευθέτηση θα ήταν προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον.

Αυτή η θέση είναι στενά συνεπής με τους όρους που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το Κίεβο έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, ενώ η Ρωσία ελέγχει μεγάλα τμήματα της χώρας, αλλά ο Τραμπ σκοπεύει να απαιτήσει τέτοιες συνομιλίες αμέσως εάν κερδίσει τις εκλογές και έχει «βάσιμα σχέδια» για το πώς να το κάνει, είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι βλέπουν την απόφαση του προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον να επιτρέψει το πακέτο βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του Κογκρέσου φέτος ως μια αχτίδα ελπίδας ότι η μελλοντική βοήθεια μπορεί να συνεχιστεί εάν ο Τραμπ αναλάβει την προεδρία.

Ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν δύσπιστος για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, έδειξε τον περασμένο Απρίλιο ότι ήταν ανοιχτός στην έγκριση του πακέτου χρηματοδότησης.

Ο Ihor Zovkva, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ θα τηρήσει την πρόσφατη συμφωνία ασφαλείας μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου.

Ωστόσο, οι σύμμαχοι του Τραμπ, όπως ο Βανς και ο Ρικ Γκρένελ, ο οποίος θεωρείται κύριος υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν να απομακρυνθούν από την ανοιχτή υποστήριξη προς το Κίεβο εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

The Hellenic Information Team