Ρουμανικό δημοσίευμα: Έλληνας υπουργός απειλεί να βομβαρδίσει την Τουρκία με F-35...

 

Η ένταση στο Αιγαίο έχει ανέβει σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2022, αναφέρει η ρουμανική Antena3.

Η Τουρκία ανέπτυξε πέντε πολεμικά πλοία, στα σύνορα των ελληνικών χωρικών υδάτων, μεταξύ των νησιών Κάσος και

Καρπάθου, σύμφωνα με στρατιωτικές πληροφορίες.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων της Άγκυρας στα νοτιοανατολικά του Αιγαίου έγινε με το πρόσχημα ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα είχε παραβιαστεί από την ελληνική πλευρά.

Ως επιχείρημα, η Τουρκία επικαλέστηκε την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Ievoli Relume, υπό ιταλική σημαία.

Εξερευνά τη μελλοντική θέση των υποθαλάσσιων υποβρυχίων καλωδίων για την ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης και Κύπρου, που ονομάζεται Great Sea Interconnector, GSI.

Προηγουμένως, η τουρκική κυβέρνηση είχε εκφράσει διπλωματικές αντιρρήσεις για την παρουσία της ιταλικής εταιρείας Teliri, που συμμετείχε σε επιχείρηση εγκατάστασης καλωδίων οπτικών ινών.

Πάλι Κλιμάκωση στο Αιγαίο

Αρχικά, η Τουρκία έστειλε δύο φρεγάτες και μια κορβέτα, ενώ η Ελλάδα είχε μια κανονιοφόρο στην περιοχή. Η Άγκυρα μετακίνησε αργότερα δύο πλοία εκτόξευσης πυραύλων και οι Έλληνες απάντησαν στέλνοντας μια φρεγάτα.

Η ένταση αυξήθηκε περαιτέρω μετά από δήλωση του Έλληνα υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη που επικαλείται τις δυνατότητες των αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων F-35.

Η Ελλάδα αποφάσισε να αγοράσει τέτοια αεροσκάφη από τις ΗΠΑ αφού η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μην τις πουλήσει στην Τουρκία ως ποινή για την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 τα τελευταία χρόνια.

Ο Γεωργιάδης παράφρασε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε ότι οι δυνάμεις του «θα μπορούσαν να εμφανιστούν ξαφνικά μια νύχτα» σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

Έλληνας υπουργός: «Τι θα βγάλουν οι Τούρκοι; Με τα σαπάκια τους;»

Ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι οι δυνάμεις της χώρας του μπορεί να εμφανιστούν «εν μία νυκτί στην Άγκυρα, καταστρέφοντας τα πάντα».

«Δεν λέω ότι θα το κάνουμε αυτό, γιατί δεν θέλουμε, αλλά όταν ο Ερντογάν λέει τέτοια πράγματα, με κάνει να γελάω. Θα έρθεις στην Ελλάδα ένα βράδυ; Με τι; Με την φασαρία σου; Όλοι γνωρίζουν ότι η τουρκική αεροπορία είναι μηδέν», είπε.

Η δήλωση σχολιάστηκε πολύ στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος έγραψε ότι ο Έλληνας υπουργός «υπερέβη το μέτρο».

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ