Την Τετάρτη ξεκίνησε το κίνημα «NHEXIT Now», το οποίο επιδιώκει να κάνει το Νιου Χάμσαϊρ/ New Hampshire «να τα πάει καλύτερα» χωρίζοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και καθιερώνοντας τον εαυτό του ως ένα πλήρως ανεξάρτητο έθνος.
Τα κινήματα ανεξαρτησίας σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ λειτουργούν σε ένα πλαίσιο έντονων πολιτικών διχασμών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών του 2020.
Σε μια δημοσκόπηση του YouGov σε 35.000 Αμερικανούς ενήλικες νωρίτερα φέτος, κατά μέσο όρο το 23 τοις εκατό υποστήριξε την ιδέα να γίνει η πολιτεία τους ανεξάρτητο κράτος, με τα υψηλότερα ποσοστά στην Αλάσκα (36 τοις εκατό) και το Τέξας (31 τοις εκατό).
Κάλεσμα για χωρισμό
Το κίνημα NHEXIT Now καθοδηγείται από την Κάρλα Γκέρεκ/Carla Gericke, που είχε προηγουμένως συμμετάσχει στο Free State Project (FSP) – μια φιλελεύθερη ομάδα που ενθάρρυνε τους ομοϊδεάτες τους να «μετακομίσουν στο Νιου Χάμσαϊρ για ελευθερία».
BREAKING: Carla Gericke to spearhead New Hampshire independence organization.
NHEXIT rebukes the overreach of the federal government and is dedicated to making New Hampshire a free, independent, and prosperous nation, governed by the people of New Hampshire. pic.twitter.com/tWfdyKc4fq
— NHExit Now (@nhexitnow) July 10, 2024
Σε μια δήλωση που έστειλε στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek, , εξηγώντας την απόφασή της να ιδρύσει την ομάδα, το όνομα της οποίας εμπνεύστηκε από το Brexit, η Γκέρεκ είπε: «Υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες στην Ουάσιγκτον, DC, και είναι υπεύθυνοι για το σύρσιμο του έθνους στο… χείλος της χρεοκοπίας. Όχι μόνο αυτό, στραγγίζουν χρήματα από τις τσέπες των φορολογουμένων κάθε χρόνο, καταπατώντας τα δικαιώματα των πολιτών του Νιου Χάμσαϊρ.
«Πρέπει να πάρουμε πίσω την κυβέρνησή μας και να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύονται τα βασικά δικαιώματα και οι ανάγκες των κατοίκων του Νιου Χάμσαϊρ», πρόσθεσε.
«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα αναλάβω αυτόν τον νέο ρόλο, θα δημιουργήσω μια κοινότητα κατοίκων του Νιου Χάμσαϊρ που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και θα εργαστώ για να εξασφαλίσω ένα αυτοδιοικητικό μέλλον για το Νιου Χάμσαϊρ», εξήγησε.
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του γκρουπ στην πλατφόρμα «Χ», η Γκέρεκ είπε: «Ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, απαιτούμε καλύτερα».
Στην επίσημη ιστοσελίδα του, το κίνημα «NHEXIT Now» λέει ότι «είναι αφοσιωμένο στη διασφάλιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του Νιου Χάμσαϊρ, προάγοντας παράλληλα τις αρχές της αυτοδιάθεσης, της ελευθερίας και τη διατήρηση της μοναδικής κληρονομιάς και αξιών του κράτους μας».
Η ομάδα προσθέτει: «Μέσα από την ειρηνική, δημοκρατική και νόμιμη επιδίωξη της ανεξαρτησίας, στοχεύουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στο Νιου Χάμσαϊρ να αυτοκυβερνηθεί, προωθώντας την οικονομική ευημερία, την περιβαλλοντική διαχείριση και τη ζωντανή κοινοτική ζωή».
Τον Ιανουάριο, ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Τζέισον Γκέρχαρντ εισήγαγε νομοθεσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Νιου Χάμσαϊρ που θα απαιτούσε από την πολιτεία να κηρύξει ανεξαρτησία εάν το εθνικό χρέος των ΗΠΑ υπερβεί τα 40 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν και στη συνέχεια τέθηκε βέτο.
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Matthew Santonastasso εισήγαγε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο στην πολιτειακή Βουλή που ζητά τη δημιουργία μιας επιτροπής μελέτης ανεξαρτησίας για τη διερεύνηση «των οικονομικών, νομικών και κοινωνικών πτυχών» του Νιου Χάμσαϊρ που ασκεί τα «κυριαρχικά του δικαιώματα» και γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
Το Newsweek επικοινώνησε με το γραφείο του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη του Νιου Χάμσαϊρ, Κρις Σουνούνου, για σχολιασμό μέσω τηλεφώνου και τηλεφωνητή την Πέμπτη εκτός κανονικού ωραρίου.
Και η Λουιζιάνα
Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε επίσης η εκστρατεία “Free Louisiana”, η οποία καλεί τη Λουιζιάνα να αποχωριστεί από την ένωση, είτε μόνη της είτε ως μέρος μιας “Ένωσης Κεντρικών Πολιτειών της Αμερικής”.
Το 1869, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι μεμονωμένες πολιτείες δεν είχαν το νόμιμο δικαίωμα να αποσχιστούν από την Ένωση στο Τέξας κατά Ουάιτ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι πολιτείες «συνήψαν σε μια άρρηκτη σχέση» όταν εντάχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Antonin Scalia επιβεβαίωσε αυτή τη θέση το 2006, λέγοντας: «Εάν υπάρχει κάποιο συνταγματικό ζήτημα που αποφασίστηκε από τον Εμφύλιο Πόλεμο, είναι ότι δεν υπάρχει δικαίωμα απόσχισης».
–